Menu

Communicatie gaat over luisteren én de kunst om te spreken

1 reactie
chakra energetische verbinding

Communicatie

Communicatie is soms best lastig. Bijvoorbeeld wanneer je met iemand moet communiceren met wie je niet op één lijn zit of wanneer je gevraagd wordt je gevoel te beschrijven. Bij communicatie gaat het niet alleen maar over het zeggen van woorden, maar om het overbrengen van een idee. Uiting geven aan je gedachten, wil nog niet gelijk zeggen dat je ook automatisch begrepen wordt. Voor effectieve communicatie is het niet alleen nodig dat we in staat zijn te zeggen wat we denken, maar ook dat we in staat zijn ons te verbinden. En om ons te kunnen verbinden, is het nodig dat we in staat zijn om te luisteren en waar te nemen, maar ook om te spreken. We dienen ons af te stemmen op hoe anderen reageren op wat we zeggen en onze woorden daaraan aan te passen. 

Verbinden

Het keelchakra is verbonden met beide kanten van interactie: zowel het spreken als het luisteren. Het gaat om innerlijk ontvangen én om expressie geven aan iets. Het is een energetische brug tussen onszelf en anderen. Het is ook een brug in onszelf, tussen ons innerlijke en ons uiterlijke zelf. Hoe weten anderen wat wij denken of voelen? Hoe weten wij wat anderen denken of voelen? Door te communiceren. Dat kan praten zijn, maar ook lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen, schrijven, gebarentaal, signalen geven. 

Hoe eerlijk ben jij?

Wat we feitelijk communiceren, dus wat we zeggen, kan in lijn zijn met wat we werkelijk voelen, of niet. Hoe vaak zeg jij dat het goed gaat, terwijl dat eigenlijk niet zo is? We kunnen zeggen wat we vinden of het voor ons houden. Ook kunnen we wat we zeggen afstemmen op de reactie die we willen krijgen van anderen. Dat is een vorm van manipulatie, of we nu de neiging hebben om anderen te pleasen of om anderen juist lekker uit te dagen. Wees eens eerlijk, doe jij dat wel eens? We kunnen wat we zeggen gebruiken om mensen met elkaar te verbinden of hen te misleiden.

En zo kun je het keelchakra zien als het neerlaten – of ophalen van een brug of het optrekken van een muur. Het keelchakra is het kompas van onze authenticiteit en integriteit en dus een heel krachtig centrum. Wanneer er weinig doorstroming in het keelchakra is, zie je vaak dat mensen moeite hebben om zich te uiten. Zij zijn vaak meer introvert. Deze mensen hebben de neiging om te pleasen. Er kan ook veel energie in het keelchakra zijn. Deze mensen praten veel, maar dat praten is voor hen vaak een manier om spanning te ontladen. Vaak hebben deze woorden weinig inhoud, het blijft oppervlakkig.

Coping mechanismen

Beide uitingen zijn coping mechanismen om niet te hoeven voelen en dat is iets wat ik veel in mijn praktijk tegen kom. Twee manieren om het keelchakra in balans te brengen is schrijven en het luisteren naar muziek. Ook het herhalen van affirmaties (dit zijn zinnen die je iedere dag een paar keer uitspreekt) kan helpend zijn. Hieronder een aantal affirmaties:

  • Ik ben eerlijk
  • Ik ben duidelijk tegen anderen
  • Ik ben authentiek
  • Ik ben expressief
  • Ik spreek mijn waarheid

Ik heb dit artikel geschreven, omdat ik vaak zie dat de communicatie tussen ex-partners niet goed verloopt. En met enige regelmaat wordt er dan naar de ander gewezen. In mijn optiek heb je alleen invloed op jezelf en ben je verantwoordelijk voor jouw communicatie. 

In mijn praktijk voor energetische therapie begeleid ik gescheiden moeders die emotioneel vastlopen na hun scheiding, zodat zij weer de vrouw worden die ze onderweg even zijn kwijtgeraakt. 

Wil je meer weten over mijn praktijk?

Kijk op: Praktijk May

Groetjes Miranda van Beuningen,

06 24896110

Lees ook de andere blogs van Miranda.

REACTIES

Helga - 13 jul 2023

Zo mooi uitgelegd. De link tussen hoofd en hart en de verbinding tussen beide ... En als we naar narcisme kijken kunnen we zeggen dat deze mensen hun wat ze zeggen gebruiken om te misleiden.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 + vier =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.