Hoe weet u hoe u er financieel voor staat tijdens en na een scheiding? Voor veel mensen is financiële onzekerheid een drempel om de beslissing te nemen om uit elkaar te gaan. Om deze onzekerheid weg te nemen, zal ik in deze blog 4 financiële gevolgen van scheiden aangeven.
1. Wie betaalt wat tijdens en na het scheiden?
Tijdens de scheidingsprocedure heeft mogelijk al een van u beiden de woning verlaten. Hoe zit het dan met de betaling van de vaste lasten?Stel dat u alleen in de woning achterblijft, uw echtgenoot betaalt niets meer en u kunt de lasten niet alleen betalen. Het beste is natuurlijk om eventueel met bijstand van een advocaat of mediator onderling met uw echtgenoot (en zijn advocaat) hierover afspraken te maken. Lukt dit niet, dan kan uw advocaat aan de rechter een verzoek tot het treffen van “voorlopige voorzieningen” doen. Hierbij kunnen voorlopige maatregelen worden getroffen over bijvoorbeeld de betaling van de woning, van de kosten van de minst verdienende partner en eventueel de kinderen. Bent u de meest verdienende partner, dan bestaat dus het risico dat u alimentatie moet gaan betalen.Tijdens de echtscheidingsprocedure die daarna zal plaatsvinden, kan de definitieve kinder- en partneralimentatie worden vastgesteld. Als u zo volledig mogelijk de informatie over uw inkomen en vermogen aan uw advocaat levert, kan uw advocaat een zo compleet mogelijke en op maat gesneden alimentatieberekening voor u maken en ervoor zorgen dat de rechter de alimentatie op de juiste hoogte vaststelt.
2. Waar heb ik recht op na de scheiding?
U kunt zich ondertussen laten informeren of en wanneer u aanspraak kunt maken op de volgende voorzieningen:
– Een bijstandsuitkering (WWB). Dit vraagt u aan bij de Sociale Dienst van de gemeente waar u woont. De Sociale Dienst betaalt soms ook een voorschot. Hiervoor is in ieder geval vereist dat uw man zich heeft uitgeschreven uit de woning en het verzoek tot echtscheiding is ingediend.
– Kindgebonden Budget: Dit vraagt u aan bij de Belastingdienst. Mogelijk kreeg u al kindgebonden budget. Dit kan hoger worden omdat het inkomen van uw ex niet meer wordt meegenomen.
– Zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderopvangtoeslag: Dit vraagt u ook aan bij de Belastingdienst. Hiervoor geldt hetzelfde als voor het kindgebonden budget; mogelijk kreeg u dit al maar wordt het nu hoger.
– Kinderbijslag: Let op dat dit ofwel aan u wordt betaald (als u het overgrote deel van de zorg over de kinderen hebt) of wordt gedeeld bij co-ouderschap. Dit regelt u bij de SVB.
3. De kosten van uw advocaat
U zult kosten moeten maken voor uw echtscheidingsadvocaat- of mediator. Misschien komt u wel in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit houdt in dat de overheid uw kosten vergoed indien u onder een bepaalde inkomensgrens zit.
Een andere optie is dat u een rechtsbijstandsverzekering hebt die de kosten van het scheiden vergoedt. Vraag dit na bij uw verzekeraar of verzekeringstussenpersoon.
Worden uw kosten niet vergoed, dan kunt u mogelijk een vaste prijsafspraak met uw advocaat of mediator maken. In de regel is een mediator goedkoper, omdat u en uw echtgenoot dan niet allebei een advocaat hoeven in te schakelen, maar de kosten van de mediator kunnen delen.
4. Fiscale voordelen na scheiding
Na het scheiden adviseer ik u dringend om nog samen met uw echtgenoot belastingaangifte te doen en u te laten bijstaan door een fiscaal deskundige, om ervoor te zorgen dat de fiscale voordelen zoveel mogelijk worden benut. U kunt bijvoorbeeld de partneralimentatie aftrekken. En mogelijk levert het kiezen voor het gehele jaar van de scheiding voor fiscaal partnerschap ook nog het een en ander op.
Janneke Mulder, Advocaat en Mediator
REAGEER OP DEZE BLOG