Menu

De dag van ouderonthechting, oudervervreemding en ouderverstoting

2 reacties
ouderonthechting

Vandaag is het de dag van aandacht voor ouderonthechting of  oudervervreemding of ouderverstoting

Om die reden schrijf ik vandaag over dit onderwerp, er kan niet genoeg aandacht aan worden besteed.

De termen worden vaak door elkaar heen gebruikt maar er bestaan wel degelijk verschillende gradaties.

Er is sprake van ouderonthechting of verstoting als één van de kinderen aangeeft dat ze hun vader of moeder niet meer willen zien of er niet meer willen wonen. Het is een proces van verzwakken of verbreken van een voorheen gezonde hechtingsband van een kind met een ouder.

Uit cijfers blijkt dat:
25% van de kinderen van gescheiden ouders zijn of haar vader of moeder niet meer ziet!!
20% daarvan is de vader
5% gaat het om de moeder die ze niet meer willen zien.

Hoe vreselijk is dat voor…. IEDEREEN.

Kindermishandeling

Het is een vorm van kindermishandeling en echt schadelijk voor ieder kind. Ieder kind heeft volgens het Internationaal verdrag van de Rechten van het Kind artikel 9 en 18 recht om bij zijn beide ouders op te groeien en met beide ouders contact te houden wanneer het van een van hen gescheiden leeft.

En beide ouders hebben de primaire verantwoordelijkheid voor de opvoeding van hun kinderen voor:

  • de opvoeding van hun kind
  • voor de ontwikkeling van hun kind
  • voor het welzijn van hun kind

Ouder onthechting kan ontstaan als:

  • het kind wordt(onbewust) beïnvloed door een ouder, vormt daarmee een coalitie en sluit de andere ouder buiten.
  • het kind draagt zelf bij aan het uitsluiten, maar heeft daarvoor geen gegronde reden.
  • de omstandigheden als puberteit, tijd, afstand en onbekendheid dragen eraan bij.

Het begint vaak als onbewust proces.

Ook kunnen bepaalde kinderen gevoeliger voor onthechtingsgedrag zijn bv als  het kind een lage eigenwaarde heeft, gevoelig voor de druk of emoties van één van de ouders is of er al een slechte hechting met een van de ouders was voordat de scheiding plaats vond.

Wat kun je doen als je dit zelf ervaart of bij een gezin in je omgeving?

5 gouden tips:

Wat kun je als ouders doen als je voelt dat het kind wordt onthecht?

1. Ga niet in de verdediging of in discussie met je kind. Dit creëert negatieve gevoelens en zal waarschijnlijk zijn of haar gedachten niet veranderen.

2. Laat je kind weten dat je een andere kijk op de situatie hebt en dat, als en wanneer je kind daarin geïnteresseerd is, je het daar graag over wilt hebben.

3.  Blijf je kind op elk mogelijke manier steeds duidelijk maken dat je van hem/haar houdt.

4. Beheers je eigen woede en blijf kalm richting je kind(eren), zelfs indien je beschadigd en/of gefrustreerd geraakt bent.

5. Zet je frustraties zoveel mogelijk om in pragmatische acties om de band met je kind(eren) te herstellen.

Bron: Succesvol Scheiden Nederland

Wil je nog meer tips stuur mij dan een mail  ik stuur je graag een document met 11 tips.

Onderliggende reden van kind

Als scheidingscoach probeer ik altijd met de ouder samen te kijken wat de onderliggende reden is van het kind. En naar wat je kunt doen om je kind nog te stimuleren om naar de andere ouder te gaan of bewust maken van wat je als ouder hier zelf in doet.

Dit is vaak een onbewust proces dat kan opschalen naar een bewust proces. Negatieve emoties die nog geen ruimte en verwerking hebben gehad kunnen hier een grote rol spelen. Vaak liggen de daden dan ook op het partnerstuk en niet zo zeer op het ouderstuk omdat de andere ouder slecht is of tekort schiet.

Het neutraliseren van negatieve emoties levert jullie rust, een gezonde ontwikkeling voor jullie kind en verbinding op.

Ieder ouder wil het beste voor zijn kind. En uit onderzoek blijkt dat het beste en in het belang van een kind is dat ze met beide ouders contact hebben. We streven naar het maximaal haalbare!

Herken je een situatie van ouder onthechting bij jezelf of in je omgeving? Ik kijk graag mee en begeleid je met alle tools en expertise die ik heb.

Angèle Babeliowsky| Scheidingscoach| puber- en gezinscoach|

tel: 06-41912628  www.angelebabeliowsky.nl

Aangesloten bij Succesvol Scheiden  Nederland

Lees ook de andere blogs van Angèle.

REACTIES

Sarah - 28 apr 2022

Het neutraliseren van negatieve emoties levert jullie rust, een gezonde ontwikkeling voor jullie kind en verbinding op Bovenstaande zijn mooie maar loze woorden als je als ouder (moeder) overal buitengesloten wordt, je moederschap moedwillig en meedogenloos ontnomen is, al twee jaar lang, elk moment dag en nacht de angst en wanhoop. Dat is ook wat ouderonthechting is, geen enkele sprak van verbinding, gewoon als moeder doodgezwegen, geminacht en vernederd, overboord gegooid door de vader. Het lijkt gewoon mogelijk ´verbinding´ een gezonde ontwikkeling voor jullie kind. Ik ben doodsbang nu ik zieker word, dat mijn kind zich later schuldig zal voelen als het volwassen is, hoezeer het beinvloed is door haar vader.

Erika Croes - 5 mei 2022

Hallo, graag zie ik nog meer tips. Ik heb helaas te maken met mijn zoon die niet naar mijn huis wilt en nieuwe partner sinds de scheiding meteen. Ik zie mijn zoon van 13 nu al 2,5 jaar niet. Hij wilt enkel bij zijn vader wonen 24/7. Wij hebben inmiddels een derde voogd en een mediator. Beide hulpverlening geven aan dat er geen sprake van ouderverstoting, oudervervreemding of ouderonthechting is. Ik dring niet tot hun door wat hun vader heeft gedaan en dat zo mijn eigen zoon waarbij wij ooit twee handen op 1 buik waren niet meer bij mij wilt zijn. Hoe kan mijn zoon mij niet meer willen? Mijn zoon geeft aan de hulpverleners aan wel met mij te willen afspreken en dat hij mij mist, er gebeurt eigenlijks niets. Ik heb nu 3x iets met mijn zoon gedaan in de 2,5 jaar. Sorry maar dit kan toch niet goed zijn? Ik ben zelfs vervreemd van mijn eigen kind, ik durf geen moederrol meer te zijn het voelt als afstand. Ik mis mijn zoon elke dag en kan niets dan enkel een bericht sturen of proberen te bellen. Vaak reageert hij niet op mijn berichtjes of leest ze niet eens. Heel sporadisch krijg ik iets korts terug. Als ik bel wordt er niet opgenomen. Het voelt of hij mij als moeder niet meer nodig heeft en enkel alleen zijn vader. Ik heb mijn zoon nu 1 keer met de twee hulpverleners gesproken en daarbij zegt hij ook dat hij nooit naar mij toe zal komen en dat ik een leugenaar ben. Mijn dochter van 11 heeft het er ook erg moeilijk mee en heeft nu ook lichamelijke klachten. Gelukkig wordt hier hulp voor ingeschakeld. Mijn dochter komt gelukkig wel bij mij, er is een zorgregeling 50/50. 2,5/2,5 dag en om het weekend bij de ene ouder. Ik wil erg graag week op week af zodat er maar 1 wisseldag is ipv 3x in de week, echter houdt vader dit af omdat hij anders niet uitkomt met zijn werk. En ik krijg het niet voor elkaar! Hoe dan?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


acht − 4 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.