Menu

De scheiding vanuit het kind bekeken…

3 reacties
De scheiding vanuit het kind bekeken

Myrthe woont bij haar moeder. Mama is erg verdrietig geweest na de scheiding. Myrthe probeerde daarom extra lief te zijn. Maar toen mama boze dingen over papa zei, had ze geen zin meer om lief te zijn.

Waarom mag ik papa niet lief vinden, dacht ze dan….Want de volwassenen om haar heen zéiden wel dat ze niet hoefde te kiezen, maar toch vóelde Myrthe dat heel anders. Myrthe kreeg het gevoel dat zij moest zeggen wie er fout was. Moeder deed alsof het papa’s fout was (hij was immers weggegaan!) en papa deed alsof het mama’s fout was. Ze wist niet precies waarom, maar ze zag wel dat mama ook voor de scheiding vaak boos was op papa. Myrthe had dan medelijden met hem.

Sinds kort heeft papa een nieuwe vriendin. Nu is mama nóg bozer op papa. Mama praat daar samen met haar vriendinnen over. Soms lachen ze heel hard, hoewel Myrthe niet begrijpt wat er te lachen valt. Myrthe vindt het niet leuk temeer omdat ze merkt dat het geen aardige dingen zijn, die dan over haar vader worden gezegd.

Bij papa was het in het begin gezellig. Nu heeft papa vaak minder tijd voor haar. Er is een mevrouw bij hem komen wonen. Sindsdien komen ook opa en oma minder langs bij papa. De mevrouw die bij papa woont (Sonja) is wel aardig voor Myrthe, maar toch had Myrthe liever dat mama en papa weer samen waren.

Sonja kookt heel andere dingen dan mama. Myrthe lust het niet altijd en papa wordt dan boos. Eigenlijk zou Myrthe willen dat Sonja gewoon weer naar haar eigen huis ging. En ze wil al helemaal niet dat Sonja haar in bed of in bad stopt. Dat gebeurt niet zo vaak, maar soms is papa niet thuis en dan moet het wel.

Myrthe denkt dat ze dan beter bij mama had kunnen blijven, ze komt toch niet voor Sonja!! Maar dat durft Myrthe niet te zeggen. En al helemaal zegt ze niks tegen haar moeder. Want die wil altijd precies weten wat er gebeurd is bij papa en heeft dan steeds commentaar! En mama vertelt alles weer tegen haar vriendinnen. Myrthe heeft besloten maar niks meer te zeggen over haar papa bij mama.

 

Nellie Timmermans   www.interpunctie.nl

06-21.59.24.35

REACTIES

Barry - 20 jul 2017

Treurig dat het zo moet gaan . Wat stelletjes die uit elkaar gaan niet begrijpen is dat de kinderen de rekening betalen . Voor het falen van je relatie betalen je kinderen ten aller tijden de rekening en je moet zorgen dat ze zich op hun gemak voelen bij je en dat je er voor ze bent . Je mag al helemaal niet slecht praten over je ex partner hoe erg je ook ruzie hebt en je mag ook niet huilen waar je kinderen bij zijn . Het klinkt zwaar, maar ik ben een alleen staande papa van 2 kinderen en ik heb gezien hoe veel impact het heeft op ze ook al heb jij het niet door of denk jij dat het wel mee valt , je moet stoer zijn voor je kinderen . Overdag super papa en slikken, savonds op de bank mag je huilen zoveel je wilt en je vrienden bellen zo veel je wilt, maar niet waar de kinderen bij zijn . Je beschadigd ze voor de rest van hun leven, je zal je allebei moeten realiseren dat je door uit elkaar te gaan je je kinderen iets ontneemt , namelijk een "gewoon" leven . Kinderen bij mij in de straat zeiden tegen mijn dochter van 5 jou mama houd niet meer van jou papa . En ik zag haar kijken als alle papa's en mama''s met kerst op school stonden, terwijl ze zocht naar haar mama maar die was er niet . Me hart brak in 1000 stukjes . Lieve mensen, realizeer je alstjeblieft wat je je kinderen aan doet en neem er verantwoordelijkheid voor, bescherm ze praat met ze begrijp ze , een nieuwe realtie beginnen en je nieuwe liefde bij je laten wonen is een heel slecht idee, en tegenover je kids heel egoïstische, doe dit niet omdat jij er klaar voor bent, doe het als je kinderen er klaar voor zijn . En tegen alle papa's en mama's die het bloed van hun ex wel kunnen drinken wil ik graag dit zeggen . Ik was 12 jaar bij elkaar en heb 2 kindjes, 1 van 5 en 1 van nog geen 2 . Ik betrapte mijn nu ex op een sex relatie met haar ex, de dingen die ik te weten kwam deden me maag omdraaien en ik was woest . Maar denk goed na papa's en mama's . Daar waar ruzie is of iets mis gaat hebben er altijd 2 schuld, zet je er boven en bedenk wat jij had kunnen doen om de relatie beter te laten verlopen, bedenk hoe het zo ver heeft kunnen komen en analyseer jezelf, ook jij hebt signalen gemist, ook jij had er wat aan kunnen doen . Verbeter jezelf je kan een ander namelijk niet veranderen, zet jezelf er boven en leer, leer zodat je het de volgende keer anders doet, respecteer je ex partner, je hebt kindjes met ze gemaakt en ooit veel van elkaar gehouden, je moet er samen zijn voor je kinderen, ze hebben niemand anders ze kijken tegen je op alles wat jij zegt tegen ze komt 10x harder aan . Geef het goede voorbeeld , je mag allemaal boos zijn, maar niet waar de kinderen bij zijn, je mag allemaal intens verdrietig zijn, maar niet waar je kinderen bij zijn . Probeer te zien wat je nog wel hebt voordat je het stuk maakt . Afz. een sins 7 maanden alleen staande vader van 2 .

    Petra - 10 aug 2017

    Wat mooi omscheven Barry, Ik probeer in te zien wat ik nog wel heb...Maar wat is dit moeilijk zeg... Het kost me een aantal jaren van mijn leven dit...Ik heb zoveel pijn..en ook schuldgevoel naar mijn kinderen...Het scheiden heeft alleen maar verliezers...

Nellie Timmermans - 24 jul 2017

Inderdaad, ik maak het dagelijks in mijn praktijk mee. Soms ook nadat men een nieuwe relatie is begonnen (samengesteld gezin). Dat is vaak ook helemaal niet zo bewust en ook de volwassenen hebben het soms zwaar met al die ingewikkelde relaties. Maar er minstens goed over nadenken is belangrijk.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − = 2
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.