Menu

De trends op het gebied van scheidingen

trend scheiding

De Nationale Echtscheidingsmonitor 2022

Iedere tweede vrijdag van september is het de Dag van de Scheiding. Deze dag staat bij Judex in het teken van de Nationale Echtscheidingsmonitor. Op basis van cijfers van Judex en het Centraal Bureau voor de Statistiek worden de trends rondom scheidingen in kaart gebracht. Wat voor invloed heeft corona nu en wat doet de krapte op de huizenmarkt? We zetten de highlights van de Echtscheidingsmonitor op een rij.

Huwelijkssluitingen en scheidingen in coronatijd

Het is een algemeen gegeven dat er minder huwelijken worden voltrokken. De top zat echt in de jaren 60 en 70. Nu, 40 jaar later, wordt er nog maar iets meer van de helft ten opzichte van toen getrouwd, rond de 56.000. Tijdens corona werd er nog maar zelden getrouwd. Wel is er de afgelopen jaren een stijging te zien in het aantal geregistreerde partnerschappen. Waarom? De grootste verklaring is dat bij het geregistreerd partnerschap sinds 2014 het juridisch ouderschap hetzelfde is geregeld als bij een huwelijk.

wat is alimentatie?

Corona zorgde niet voor meer scheidingen. Hoe zit dat? Onzekerheid hoe lang het allemaal ging duren zorgde ervoor dat men een scheiding uitstelde. De verwachting die in de Echtscheidingsmonitor 2021 werd genoemd is dat er na de coronacrisis een piek zou komen in het aantal scheidingen. De afgelopen tijd zag Judex in de cijfers terug dat stellen minder lang getrouwd bleven: ze scheidden na 0 tot 5 jaar. Dat was alleen tijdens de coronacrisis niet het geval. Die mensen kwamen een stuk minder voor in de cijfers. Een verklaring kan zijn dat stellen bewuster gingen trouwen en minder snel besloten te gaan scheiden. Bovendien was mediation, waarbij je toch fysieke gesprekken hebt, nauwelijks tot niet mogelijk tijdens de coronacrisis. Experts voorspellen dan ook dat scheiden met een mediator de komende tijd weer zal toenemen. 

Huizenmarktcrisis en scheiden

Corona is nog niet voorbij en er is weer een nieuwe crisis die om de hoek is komen kijken: de crisis van de huizenmarkt. De prijzen van koopwoningen zijn flink gestegen. In mei 2022 waren bestaande koopwoningen gemiddeld 18,8% duurder geworden dan het jaar ervoor. Bovendien hebben we ook te maken met een enorm tekort aan woningen, vooral voor de starters en middeninkomens. Dit bij elkaar maakt het nog lastiger als je wilt scheiden, want een andere woning vinden is heel erg moeilijk. Zeker 70% van de gescheiden stellen wonen nog minstens een half jaar samen. 

Tot de dood ons scheidt geldt niet meer

De trend van het toenemende aantal scheidingen onder 40-plussers zet zich nog steeds voort. In 1950 was een man gemiddeld 38 jaar toen hij ging scheiden, in 2021 was dit 47,5 jaar. Bij vrouwen was het respectievelijk gemiddeld 35,6 jaar in 1950 en 44,9 in 2021.

Bovendien is scheiden nu geen taboe meer en de maatschappij is nu ook veel meer geïndividualiseerd dat een nieuw leven beginnen na je 40e helemaal niet vreemd is.  

Daarnaast is de wetgeving ten opzichte van de jaren 50 veranderd. Toen kon je alleen nog maar scheiden als er sprake was van een noodzakelijke situatie zoals mishandeling of een partner die in de gevangenis zat. Deze wetgeving is in de loop der jaren versoepeld. Ook maakte de Algemene Bijstandswet het voor vrouwen financieel ook makkelijker, waardoor er in 1963 het recht op bijstand kwam.

Veranderingen scheiden 2023

Wat gaat er komend jaar veranderen? Het pensioen van gescheiden echtparen wordt anders verdeeld. Als je ex met pensioen gaat, kan je aanspraak maken op zijn of haar pensioen. Vanaf 2023 ontvang je standaard het deel waar je recht op hebt zodra je met pensioen gaat. Dit gaat automatisch en regelt het pensioenfonds. Je kunt er ook voor kiezen om het eerder of juist later te laten uitkeren. Voor velen een positieve verandering. Minder positief: het nabestaandenpensioen wordt lager. Met de nieuwe regeling ontvang je nog maar de helft van dat van je ex. Welke verdeling in jouw situatie het beste is? Judex kan helpen in goed overleg te scheiden en ook dit deel goed te regelen.

Wil je meer weten over scheiden, hoe je dit het snelste kunt doen of wat de juiste hulp is voor jouw situatie? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de juridisch specialisten van Judex. Zij geven je alle informatie en advies met betrekking tot jullie persoonlijke situatie.REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 − twee =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.