Menu

De troost van symboliek in een ex-trouwring

ex trouwring

Eén beeld zegt soms meer dan duizend woorden. Dat geldt ook voor symbolen. Met name persoonlijke symboliek kan steun bieden op moeilijke momenten als een scheiding.

Dagelijks worden wij geconfronteerd met tal van symbolen. Symbolen zijn betekenisdragers die soms conventioneel zijn, zoals een verkeersbord, waarbij iedereen de betekenis met gelijke waarde interpreteert. Maar sommige symbolen dragen voor iedereen een andere betekenis en lading.

Persoonlijke interpretatie symboliek

Een icoon van een koffer is bijvoorbeeld een positief symbool voor iemand die op reis gaat, maar juist een negatief symbool voor iemand die zijn of haar koffers pakt vanwege een scheiding. Wanneer iemand na een scheiding weer geluk heeft gevonden, staat de koffer naderhand juist weer voor positieve verandering. Zo verschuift de persoonlijke betekenis van een symbool door ervaringen en naarmate tijd verstrijkt.

Abstracte symboliek

De kracht van symboliek kan helpen tijdens en na het verwerkingsproces van een scheiding om positieve veranderingen aan te gaan. Een koffer is een duidelijk voorwerp dat in het voorgaande voorbeeld symbool staat, maar symboliek kan ook abstracter zijn. Bij onderstaande ring weerspiegelt de diamant in de plaat van de ring, wat symbool staat voor de zonsopgang en positiviteit aan het begin van een nieuwe dag. De zonsopgang in de ring kan ook een nieuw begin van licht na een donkere periode als een scheiding betekenen, afhankelijk van hoe iemand hier persoonlijk naar kijkt.

Nieuwe ring van ex-trouwring

Ringen als deze Zonsopgang-ring kunnen eventueel gemaakt worden van het oude goud van een ex-trouwring; het pijnlijke symbool van de verbintenis in de liefde die niet meer is, wordt zo omgezet naar een nieuw symbool voor positiviteit. Ondanks de pijnlijke herinnering kan het laten vermaken van het oude goud van een ex-trouwring op deze manier juist het verwerkingsproces van een scheiding bespoedigen.

Door de vermaakte ring dagelijks te dragen en jezelf te confronteren met de positieve betekenis die het sieraad nu draagt, dwing je jezelf positief te denken. Je voelt je erdoor gesterkt, wat moed geeft om ondanks tegenslagen het hoofd hoog te houden en vooruit te kijken. Wanneer je na de scheiding jezelf in de spiegel aankijkt en durft te zeggen dat je (weer) gelukkig bent (dat moment komt echt), kan de persoonlijke symboliek van de ex-trouwring veranderen naar jouw ultieme symbool van persoonlijke overwinning en kracht.

Welke symbolen passen bij jouw verhaal, persoonlijkheid en emotie?

Of het nou om een koffer of zonsopgang gaat, voor iedereen kan een symbool een andere betekenis en waarde hebben. Weet jij welk symbool je graag in een sieraad zou willen verbeelden om troost te vinden en positieve verandering aan te gaan? Mocht je ideeën hebben of inspiratie willen; we horen het graag.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier × 8 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.