Menu

Een advocaat of een mediator bij scheiden van een narcist?

6 reacties
scheiden van een narcist

Je weet het zeker, je (ex-) partner is een narcist. Je kunt alle lijstjes afvinken. Helemaal zeker kun je nooit zijn als er geen diagnose is, maar als je met een man of vrouw omgaat die het bijbehorende gedrag laat zien, dan kun je zwaar beschadigd raken. Voor het gemak spreek ik hier van een narcist. Tijdens de relatie al, maar een scheiding is een katalysator voor een narcist. Het is belangrijk dat je jezelf beschermt en goede hulp zoekt bij je scheiding, het maken van het convenant en/of de omgangsregeling.

Het gedrag escaleert

De narcist ziet een scheiding, en zeker een die jij inzet, als een grote dreiging voor het imago en verlies van controle en dat levert weerstand op. De kans op escalatie van het gedrag is groot. Denk aan de silent treatment, het helemaal niet in actie komen, dikke tranen huilen tot dreigen met zelfmoord, jou bedreigen, stalken, de scheiding tot in details traineren, het inzetten van de kinderen, het inzetten van geld, jou zwart maken bij familie en vrienden, bij je kinderen en meer. 

Alles zodat jij niet gelukkig bent

Dit gedrag kan worden afgewisseld met aardig en behulpzaam gedrag. Ook dit dient een doel. De narcist zal alles doen om een reactie van je los te krijgen, om emoties op te wekken, om macht en controle te houden. Om je zover te krijgen dat je doet wat hij of zij wil. Lukt dat niet, dan zal de narcist er alles aan doen om ervoor te zorgen dat jij niet gelukkig bent. 

Vechtscheiding?

Voor je het weet zit je in een vechtscheiding. Dat is eigenlijk niet het goede woord, want bij een vechtscheiding heb je twee strijdende partijen. Met een narcist kom je terecht in een hoog conflict scheiding: de een vecht, de ander verdedigt zich. Herkenbaar? Scheiden begint meestal bij de mediator, waarbij je probeert op goede voet uit elkaar te gaan en, als je deze hebt, het voor de kinderen zo goed mogelijk te doen. Ideaal als dat kan en als je mediator alles kan afhandelen. Je hebt er geen omkijken meer naar. 

Gevaar bij mediation

Mediation is geen handige keuze. Er is namelijk geen overleg mogelijk met een narcist. Hij of zij is gericht op winnen. Er is geen wederkerigheid. Het gevaar bestaat dat de narcist de mediator manipuleert, tegen je opzet, om de vinger windt. De kans bestaat als de mediator geen of onvoldoende ervaring met narcisme heeft. Dit is schadelijk, voor jou én voor de mediator, want die wordt het onmogelijk gemaakt onpartijdig te blijven.

Meer munitie tegen jou

Als de mediator de narcist echter wel doorziet en hem of haar op de juiste wijze aanpakt, dan kan deze de mediator incapabel verklaren, opstappen en alsnog aan advocaat in de arm nemen. Zo is het hele traject vergeefse moeite, maar kan het wel verder ten koste zijn gegaan van jou.  Een ander risico van mediation is namelijk dat jij je openstelt, want jij wil wel graag goed scheiden. Dat is logisch, maar in dit geval geef je de narcist nog meer munitie om tegen je te gebruiken. Weet dus goed wat je wel en niet zegt als je tóch in mediation gaat of dat moet van de rechter. Laat je eventueel al bijstaan door een advocaat die je daarin begeleidt. En door mij om te leren hoe je rechtop blijft staan in dit alles. Kies in ieder geval voor een mediator met kennis van zaken, die jullie beiden goed door dit proces kan leiden. Ook als het leidt tot opstappen.

Een advocaat kiezen

Als je een advocaat spreekt, vertel hem of haar dan niet dat je vermoedt dat je ex-partner een narcist is. Vaak sta je al gelijk 10 nul achter. Vertel over het gedrag dat je ziet, wat het voor gevolgen voor je heeft. Als de advocaat zelf met narcisme komt of begint over dominant gedrag, dan heb je mogelijk met iemand met kennis van zaken te maken. Dit is heel belangrijk, want de narcist zal net zo goed je advocaat proberen te bespelen en de hele procedure kan door de narcist aangegrepen worden zijn of haar kant van het verhaal te benadrukken, valse aangiftes te doen en alles te traineren. 

Voorkomt dat je het onderspit delft

De advocaat die je kiest, werkt alleen voor jou en weet hoe hij of zij te werk moet gaan om ervoor te zorgen dat jij niet het onderspit delft. Ook zal je advocaat ervoor waken dat je, om de lieve vrede te bewaren, aan alles toegeeft en daardoor financieel en materieel berooid achterblijft. Dit lijkt nu misschien helemaal niet belangrijk, maar geloof me, dat is het wel. 

Goed voorbereiden

Bereid de rechtszaak goed voor met je advocaat en laat deze zoveel als mogelijk het woord doen, zodat de narcist zijn of haar pijlen niet op jou kan richten en je weer onder de invloed komt te staan. Zonder diagnose mag ook je advocaat niet over narcisme praten, maar door het gebruik van bepaalde woorden, kan de rechter het mogelijk doorzien.

Toch zelf het woord doen?

Moet je zelf het woord doen, spreek dan af dat je advocaat het overneemt na een signaal dat het jou te veel wordt. Jouw eigen houding tijdens de rechtszaak is belangrijk. Een rechter houdt bijvoorbeeld niet van emotionele uitbarstingen. Bereid je er goed op voor. Wellicht lukt het je ex tot emoties te lokken. Dat werkt in jouw voordeel. 

Met kennis van narcisme

Ben je op zoek naar een mediator en/of advocaat met ervaring met narcisme? Via deze link kun je een lijst met namen aanvragen – bijna onderaan de pagina – en zelf kijken wie er bij je in de buurt zit en bij jou en je zaak past. Wellicht spreekt ook een van de e-books op deze pagina je aan. Heb je als advocaat, mediator of andere partij in een scheiding kennis van en ervaring met narcisme en wil je ook op de lijst, neem dan contact met me op.

Willy Sietsma

Lees ook de andere blogs van Willy.

TAGS :

REACTIES

Anne - 4 aug 2022

Hallo, Ik zou graag wat advies willen van een juridische persoon over wat mijn rechten zijn als ouder. Hebben jullie een.tip waar of bij wie ik terecht kan? Ik licht mijzelf later verder toe. Mvg Anne Bos

Karel a - 12 dec 2022

Waar kan ik danb terecht om te scheiden van een narsict. Dit staat nergens vermeld.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 13 dec 2022

  Je kan hier een lijst aanvragen met advocaten en mediators.

Bob - 11 jan 2023

Ouderverstoting wordt door Professionals beschouwd als een ideologie! Je hebt niet alleen de ex tegen, maar heel de Jeugdzorg krijg je ook nog eens in je nek, want daar is ook geen zinnig woord met te voeren. Die staan automatisch achter de zelfdestructieve ouder omdat die een innerlijke connectie hebben waar door een begeleide omgang altijd de zelfde uitkomst heeft, want die doen precies het zelfde als de zelfdestructieve ex. De zaak volledig laten escaleren en vervolgens derde er bij halen om de situatie op te lossen. Jeugdzorg laat de zaak volledig escaleren en presenteert dat aan de Rechter om op te lossen. Advocaten moeten kunnen anticiperen op het standaard werk dat door de Jeugdzorg wordt geleverd, want dan pas verstaan ze hun vak i.p.v. verwachten dat de cliënt een perfecte prestatie neer zet bij de Jeugdzorg, want die werken (saboterende rol) samen met de ex zodat de uitkomst door escalatie in hun voordeel uit komt. Heel die instanties onderhouden een vijandig/toxisch klimaat die niet in staat zijn in mentaliseren, zich niet kunnen / willen inleven en/of inbeelden in een ander, geen emoties kunnen erkennen en/of onderscheiden, feedback snel wordt beschouwd als een belediging en kritiek wordt beschouwd als een misdrijf, allemaal samen zijn die niet in staat zich te ontwikkelen en dat hoeven ze ook niet, want iedereen moet en zal naar hun pijpen dansen en dat dit ten koste gaat van de ontwikkeling van kinderen moet maar gewoon voor lief worden genomen, want anders zijn ze beledigd. Asymmetrisch conflict / afhankelijkheid / verstandshouding Coercive Control wordt beschouwd als een instrument om hun doelen te realiseren! Geen wederkerigheid Geen gelijkwaardigheid Dubbele Standaarden Dubbele Bindingen Geen Recht op autonomie Geen Recht op medezeggenschap Geen Recht op keuzevrijheid Coercive Control & Intimate Terrorism zijn samen twee handen op één buik! Beiden wordt structureel toegepast op (ex)partner & kinderen door 1 Ouder en de Jeugdzorg! Dus vooral met begeleide omgang bij een omgangshuis ga je het simpelweg niet redden, omdat de meeste kinderen die daarin opgroeien, later als die volwassen zijn juist bij zo'n jeugdzorg gaan werken!

Marian Ton - 9 okt 2023

Ook ik heb de lijst niet gevonden Heel graag een advocaat die weet om te gaan met een narcist

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 10 okt 2023

  Goed dat je een advocaat met kennis van narcisme zoekt. Via deze link kun je een lijst aanvragen - bijna onderaan de pagina - en zelf kijken wie er bij je in de buurt zit en bij jou en je zaak past. Wellicht spreekt ook een van de e-books op deze pagina je aan.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− een = 4
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.