Een buitenlands huwelijk ontbinden
Hoe regel je een scheiding als je in het buitenland getrouwd bent, maar hier in Nederland wilt scheiden? Het echtscheidingsproces is niet zo gemakkelijk als wanneer je in Nederland getrouwd zou zijn. In dit artikel leggen we alles uit hoe het ontbinden van een buitenlands huwelijk werkt.
De bevoegdheid van de Nederlandse rechter
Als eerste is de bevoegdheid van de Nederlandse rechter van belang. Dit is geregeld in verdragen die de Europese Unie hebben afgesloten. Een Nederlands rechter mag een echtscheiding van een buitenlands huwelijk gaan behandelen wanneer er sprake is van het volgende:
- Allebei de partners moeten de Nederlandse nationaliteit hebben;
- Allebei de partners in Nederland wonen;
- Als een van de partners in Nederland woont en het gaat om een gezamenlijk echtscheidingsverzoek;
- Als degene die het verzoek tot echtscheiding indient niet de Nederlandse nationaliteit heeft, maar wel langer dan 1 jaar in Nederland woont;
- Als degene die het verzoek tot echtscheiding indient, de Nederlandse nationaliteit heeft en minstens 6 maanden in Nederland heeft gewoond of als de tegenpartij in Nederland woont.
Het is dus heel belangrijk om vast te stellen of je aan een van deze voorwaarden voldoet, wil je je buitenlandse huwelijk laten ontbinden in Nederland. Een juridisch expert kan je hierbij helpen. Het scheelt al een heleboel als je partner ook bereid is te scheiden en dus mee wil werken. Het is ook belangrijk om uit te zoeken of je partner niet zelf al in het buitenland een eigen echtscheidingsprocedure is gestart. In dat geval moet de Nederlandse rechter zich onbevoegd verklaren omdat er geen twee echtscheidingsprocedures tegelijk mogen lopen. Zorg dus wel dat je de eerste bent die een procedure start, wil je volgens het Nederlands recht scheiden.
We geven een paar voorbeelden om het duidelijk te maken:
- Als jullie beiden met de Nederlandse nationaliteit in het buitenland getrouwd zijn en daar nog steeds wonen (bijvoorbeeld Frankrijk), dan kan de echtscheiding door een Nederlandse rechter worden uitgesproken. Wanneer jullie in het buitenland getrouwd zijn en jij woont nu in Frankrijk met je Franse partner, dan moet de scheiding door een Franse rechter worden uitgesproken.
- Als jij als enige partner in Nederland woont en niet beschikt over de Nederlandse nationaliteit (bijvoorbeeld omdat je een expat bent) en in je eigen land getrouwd bent, dan kan de echtscheiding alleen in Nederland uitgesproken worden als je langer dan een jaar in Nederland woont, als het verzoek gezamenlijk wordt ingediend of als het verzoek door je partner wordt ingediend. Als je partner ook in Nederland woont, dan is het altijd mogelijk om de scheiding in Nederland te regelen.
- Stel dat het gaat om een niet-EU land, bijvoorbeeld Engeland, dan ligt het wat lastiger. Stel jij woont daar met de minderjarige kinderen en je partner in Nederland en je partner vraagt de scheiding aan in Nederland. In dat geval geldt er voor de Nederlandse rechter dat hij geen bevoegdheid heeft omdat de kinderen in Engeland wonen.
Nederlands recht niet altijd van toepassing bij een internationale scheiding
Als je in Nederland je buitenlandse huwelijk laat ontbinden, betekent dit niet automatisch dat altijd het Nederlands recht van toepassing is en de rechter buitenlands recht moet toepassen.
Het kan zijn dat de rechter naast het Nederlands recht ook het Belgisch of Engels recht moet toepassen. Bijvoorbeeld het Nederlands recht op de scheiding zelf, het Engels recht voor de alimentatie en het Belgisch recht voor het vermogen.
Deze rechtskeuze dien je zelf vast te leggen. Dit kan al bij het trouwen, maar ook later. Ook als jullie al aan de scheiding gaan beginnen, kan je er samen voor kiezen om het recht van een bepaald land toe passen. Uiteraard gelden hier voorwaarden.
Je kunt kiezen uit het recht van de volgende landen:
- Het land waar jullie woonden tijdens jullie huwelijk;
- Het land waar jullie beiden als laatste hebben gewoon en waar jij of je partner nog steeds woont;
- Het land van jullie nationaliteit;
- Het land waar scheiding wordt aangevraagd.
Stel dat jullie voor een rechtskeuze in bijvoorbeeld huwelijkse voorwaarden van een niet-EU land, dan beoordeelt de Nederlandse rechter aan de hand van het recht van dat niet-EU land of het een geldige rechtskeuze betreft. Maar als het andersom is, betekent dit niet dat een buitenlandse rechter hetzelfde zal doen met betrekking tot het Nederlandse recht.
Het is dus heel belangrijk bij het ontbinden van een buitenlands huwelijk dat je je heel goed laat adviseren door een juridisch expert om niet voor vervelende verrassingen te komen staan.
Wil je meer weten over een buitenlands huwelijk ontbinden? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de juridisch specialisten van Judex. Zij geven je alle informatie en advies met betrekking tot jullie persoonlijke situatie.
REAGEER OP DEZE BLOG