Menu

Een eerste scheiding is pijnlijker dan een tweede scheiding, of niet?

tweede scheiding

Hoewel Rod Stewart zong dat ‘The first cut the deepest’ was,  blijkt toch dat dat lang niet altijd waar is. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een tweede scheiding vaak veel pijnlijker gevonden wordt dan een eerste.

Diepere teleurstelling

Bij de eerste keer ervaren mensen, naast de pijn van de breuk, ook een gevoel van bevrijding en gaan ze vol goede moed op zoek naar iemand die beter bij ze past. Bij de tweede breuk ervaren mensen, zo blijkt, een diepere teleurstelling en denken ze sterker dan eerder dat het ‘allemaal’ aan hen ligt dan bij de eerste keer. Het gevoel van schuld en schaamte en ook het fatalisme (‘zie je wel, ik kan geen liefde geven/ontvangen’) is dieper.

Het verhaal van Marijke

Bij Marijke was dat ook zo. Ik kende haar al van haar eerste scheiding. Tien jaar geleden hadden we samen een aantal gesprekken gevoerd over de breuk met haar geliefde Karin. Het verwerken van het verlies van haar eerste grote liefde en het inzicht dat liefde niet per definitie eeuwig is, zette haar, zo zei ze toen: ‘Wel weer lekker met beide voetjes op de grond.’

Ze ontwaakte als het ware uit het sprookje en begon na een paar gesprekken vol goede moed aan haar nieuwe, bevrijde leven. Ze startte gelijk ook met de opleiding voor kapster, iets wat ze altijd al had gewild, maar wat Karin niet kon waarderen. Ook andere bevrijdende nieuwe stappen volgden!

Ken je me nog?

Ik herkende haar meteen toen ze me belde, ook al was het tien jaar geleden. Met haar heerlijke Amsterdamse tongval begroette ze me, haar frustratie en verdriet verbergend onder een grap: ‘Ken je me nog? ‘T Is weer mis in de liefde hoor en ik zag dat je je erin hebt gespecialiseerd tegenwoordig! Dus ik moet echt bij jou wezen geloof ik! Want nu is ‘t pas echt hommeles!’

We maakten zo snel mogelijk een afspraak en toen ze binnenkwam zwieren zag ik direct hoe slecht ze eraan toe was, ondanks haar brede lach. Haar ogen stonden dof en ze was sterk vermagerd. Ik zag dat haar handen trilden toen ze de koffie aanpakte.

Slopende jaren

En ja, het verhaal van Marijke was geheel in lijn met het onderzoek naar beleving van tweede scheidingen. Met haar tweede vrouw Milouschka die zo ongeveer het tegendeel was van Karin, had ze acht ‘heel mooie maar ook slopende’ jaren beleefd. ‘Dus ik kan het met niemand.’ was de conclusie toen deze relatie ook op de klippen liep.

Toen ze twee maanden onder een deken van sombere teleurstelling had geleefd, had ze alle sprankjes moed die ze nog bezat bij elkaar gegrabbeld en bedacht dat ze mij wel weer eens kon opzoeken. ‘Maar die moed zit heel diep in m’n schoenen.’ verzekerde ze me. Ik was blij dat het haar gelukt was.

Geschikt voor de liefde

Want ja, natuurlijk kwam Marijke weer boven Jan. En ja, natuurlijk ging de zon weer schijnen. Het duurde iets langer dan de eerste keer (want Rod heeft geen gelijk en de tweede breuk hakt er nog wat dieper in), maar ook van deze relatie leerde Marijke zichzelf nog weer beter kennen. En ook deze breuk zorgde voor nieuwe stappen in haar leven. 

Maar dat ze niet geschikt zou zijn voor de liefde, nee, ook in dat sprookje hoefde ze niet te geloven.

Geloof jij ook niet meer in de liefde na je tweede (of derde of vierde of vijfde) breuk? Praat erover met anderen, of kom naar mijn online gratis liefdesverdriet café. Meld je aan op Liefdesverdrietpsycholoog.nl en kom luisteren naar en kletsen met anderen die hetzelfde beleven als jij. En dan hoor je wat een onzin het is die je jezelf in je zwartste dromen vertelt. Heel relativerend… het is geen therapie, en wel gratis! Heel leuk als je aansluit!

Herken je jezelf in dit verhaal over Marijke en heb jij ook behoefte aan professionele steun bij jouw losmakingsproces van een ex-geliefde? Neem dan gerust contact met me op voor een vrijblijvend gratis gesprek via Info@praktijkvoorpsychologieschaart.nl . Ik help je graag, er zijn jou al honderden cliënten voor gegaan en door mijn traject weer helemaal  happy zijn, zònder hun ex.

Hester Schaart

Liefdesverdrietpsycholoog.nl

Lees ook de andere blogs van Hester.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


acht − 7 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.