Menu

Een samengesteld gezin vormen

samengesteld gezin

Jij en je ex partner zijn enige tijd gescheiden en hebben alles goed geregeld voor jullie kinderen. En dan kom er een nieuwe vlam om de hoek kijken. Deze vlam heeft zelf ook kinderen. Ga je dan een samengesteld gezin vormen? En wat komt daar nou bij kijken?

Veranderingen bij een samengesteld gezin

Van twee gezinnen één maken is natuurlijk een hele verandering. En niet alleen praktisch, maar ook emotioneel. Als ouder heb je ineens meer kinderen om voor te zorgen en je kinderen hebben er nieuwe broertjes of zusjes bij. Voor kinderen kan dit erg wennen zijn. Ze moeten niet alleen jullie aandacht delen met anderen, maar misschien moeten ze ook wel hun kamer gaan delen. Houd er rekening mee dat het even kan duren voordat je kinderen dit verwerkt hebben. Dit betekent natuurlijk niet dat ieder kind er moeite mee heeft. Als de kinderen ongeveer dezelfde leeftijd zijn, worden ze misschien juist wel beste vrienden. Of vind de oudste dochter het helemaal geweldig om er een klein broertje of zusje bij te hebben. Ga dus niet uit van het ergste, maar houd er wel rekening mee dat het stroef kan gaan.

Opvoeding

Jouw kinderen zijn misschien gewend om heel anders opgevoed te worden dan de kinderen van jouw nieuwe vlam. En wat doe je dan als zijn/haar kind zich misdraagt? Pas je dan je eigen opvoedingsideeën toe? Voor de kinderen zal het erg raar zijn als ze ineens andere ‘regels’ opgelegd krijgen als voorheen. Maar het zal voor ze ook raar aanvoelen als het andere kind iets wel mag en hij/zij niet. Maak hier samen dus duidelijke afspraken over en blijf constant.

Ouderschapsplan

Jij hebt samen met je ex partner een ouderschapsplan opgesteld ten tijde van jullie scheiding. Mogelijk dat jullie ouderschapsplan niet gecombineerd kan worden met het ouderschapsplan van jouw nieuwe vlam en zijn/haar ex partner. Denk dan met name aan omgangsregelingen. Het is daarom verstandig om in zo’n situatie een nieuw ouderschapsplan op te stellen.

Alimentatie

Een samengesteld gezin vormen heeft natuurlijk ook invloed op de financiën. Helemaal als jullie gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Dit heeft namelijk invloed op de alimentatie. Als je stiefouder wordt (door te trouwen of geregistreerd partnerschap aan te gaan) wordt je automatisch onderhoudsplichtig. In dat geval moeten de alimentaties opnieuw berekend worden.

Zorgeloosch Scheiden

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


vier + 6 =

Vlog

Waarom is het voorbij? Waarom wil hij of zij scheiden? Wat is er mis gegaan? Deze vragen komen vaak voorbij bij scheidingscoach Roos Boer. Ze vlogt erover: Scheidingscoach Succesvol ScheLees verder > Waarom wil zij scheiden?
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.

Download de Gratis Checklist Scheiden en maak je scheiding overzichtelijk