Menu

Een samengesteld gezin vormen

samengesteld gezin

Jij en je ex partner zijn enige tijd gescheiden en hebben alles goed geregeld voor jullie kinderen. En dan kom er een nieuwe vlam om de hoek kijken. Deze vlam heeft zelf ook kinderen. Ga je dan een samengesteld gezin vormen? En wat komt daar nou bij kijken?

Veranderingen bij een samengesteld gezin

Van twee gezinnen één maken is natuurlijk een hele verandering. En niet alleen praktisch, maar ook emotioneel. Als ouder heb je ineens meer kinderen om voor te zorgen en je kinderen hebben er nieuwe broertjes of zusjes bij. Voor kinderen kan dit erg wennen zijn. Ze moeten niet alleen jullie aandacht delen met anderen, maar misschien moeten ze ook wel hun kamer gaan delen. Houd er rekening mee dat het even kan duren voordat je kinderen dit verwerkt hebben. Dit betekent natuurlijk niet dat ieder kind er moeite mee heeft. Als de kinderen ongeveer dezelfde leeftijd zijn, worden ze misschien juist wel beste vrienden. Of vind de oudste dochter het helemaal geweldig om er een klein broertje of zusje bij te hebben. Ga dus niet uit van het ergste, maar houd er wel rekening mee dat het stroef kan gaan.

Opvoeding

Jouw kinderen zijn misschien gewend om heel anders opgevoed te worden dan de kinderen van jouw nieuwe vlam. En wat doe je dan als zijn/haar kind zich misdraagt? Pas je dan je eigen opvoedingsideeën toe? Voor de kinderen zal het erg raar zijn als ze ineens andere ‘regels’ opgelegd krijgen als voorheen. Maar het zal voor ze ook raar aanvoelen als het andere kind iets wel mag en hij/zij niet. Maak hier samen dus duidelijke afspraken over en blijf constant.

Ouderschapsplan

Jij hebt samen met je ex partner een ouderschapsplan opgesteld ten tijde van jullie scheiding. Mogelijk dat jullie ouderschapsplan niet gecombineerd kan worden met het ouderschapsplan van jouw nieuwe vlam en zijn/haar ex partner. Denk dan met name aan omgangsregelingen. Het is daarom verstandig om in zo’n situatie een nieuw ouderschapsplan op te stellen.

Alimentatie

Een samengesteld gezin vormen heeft natuurlijk ook invloed op de financiën. Helemaal als jullie gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Dit heeft namelijk invloed op de alimentatie. Als je stiefouder wordt (door te trouwen of geregistreerd partnerschap aan te gaan) wordt je automatisch onderhoudsplichtig. In dat geval moeten de alimentaties opnieuw berekend worden.

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − = 6
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.