Menu

Een vraag over bijstandsverhaal. Heb jij ook een vraag over alimentatie?

bijstandsverhaal

Vragen over partneralimentatie of kinderalimentatie

Partneralimentatie en kinderalimentatie zijn precaire onderwerpen bij een echtscheiding. Onzekerheid over je financiële situatie geeft veel spanning. Bovendien zijn het gecompliceerde onderwerpen die veel vragen oproepen. Hoe fijn is het om een plek te hebben waar je je vragen over partner- en kinderalimentatie aan een deskundige kan voorleggen. Dat kan hier, aan de Alimentatiespecialist!

Stel gratis je vraag over alimentatie!

De beantwoording van je vraag is gratis! Tenzij er echt een dossier moet worden bestudeerd, maar dan geeft de Alimentatiespecialist dat aan. De meest voorkomende vragen zullen, geanonimiseerd, in een tweewekelijkse blog worden besproken.

Stel je vraag via info@alimentatiespecialist.nl

De vraag

Mijn ex en ik zijn al een tijdje uit elkaar. Wij waren niet getrouwd. Hebben 2 kinderen waarvoor wij een co-ouderschap hebben afgesproken. Omdat hij vrijwel geen inkomsten had betaalde ik vrij veel kosten voor de kinderen. Zoals o.a. de contributies voor de sportvereniging. Nu heeft mijn ex blijkbaar onvoldoende inkomen meer en heeft hij bij de sociale dienst een uitkering aangevraagd. De sociale dienst komt nu bij mij om een deel van de uitkering van mijn ex, voor de onderhoudskosten van onze kinderen terug te vorderen. Ik betaald dus nu alleen alle kosten voor mijn kinderen. Hierdoor kan ik niet meer ook nog de kosten van de contributies ophoesten, met het gevolg dat de kinderen moeten stoppen met hun sport. Mijn ex gaat niet bijdragen aan de kosten want volgens hem krijgt hij niet meer uitkering dan wat hij al kreeg. Of ik nou wel of niet alimentatie aan de sociale dienst betaal zegt hij.

Toch heeft mijn ex blijkbaar zo’n een goede uitkering waardoor hij regelmatig op vakantie kan (kamperen met de kinderen 1 week in een ingerichte tent op de wadden, 2,5 weken met de kinderen in een ingerichte tent naar Frankrijk met een huurauto, Zelf een weekend Parijs. Noem maar op. Terwijl ik iedere maand goed moet kijken waaraan ik mijn inkomen besteed. En een vakantie zit er al helemaal niet in!

Hoe kan het zijn dat wanneer wij een co-ouderschap hebben afgesproken ik toch ook de kosten, waarvoor hij verantwoordelijk is, moet ophoesten?

Het antwoord

Gemeenten kunnen er voor kiezen om (een deel) van de verstrekte  bijstand te verhalen op de ex-partner, dit wordt het bijstandsverhaal genoemd. Het gaat hierbij om de kosten kinderen die de man heeft waarvoor u wellicht verantwoordelijk bent.

Gemeenten behoeven hierbij geen rekening te houden met onderling gemaakte afspraken. Indien eerder door de rechtbank is bepaald dat de ex=partner niet (volledig) in staat is alimentatie te betalen dient de gemeente hier wel rekening mee te houden.

Het gaat hierbij om de kosten kinderen die de man heeft waarvoor u wellicht verantwoordelijk bent.

Bij de vaststelling van de hoogte van het bijstandsverhaal dienen de gebruikelijke alimentatienormeringen te worden gevolgd.

In uw zaak is onder meer van belang;

Welke bedragen zijn door de rechtbank vastgesteld c.q. worden vermeld in de beschikking.

Berekend dient te worden hoeveel de kinderen kosten  tijdens verblijf bij de vader en welke kosten de vader nog meer noodzakelijk voor de kinderen maakt.

Het aandeel van de vader wordt berekend op basis van vaststelling totaal kosten kinderen en ieders aandeel hierin.

Tevens dient berekend te worden hoeveel u maximaal kunt betalen voor een bijstandsverhaal.

 

Wij kunnen voor u de hoogte van deze bedragen berekenen, u kunt ons onlineformulier gebruiken.

Alimentatiespecialist

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


7 × = eenentwintig

Vlog

Waarom is het voorbij? Waarom wil hij of zij scheiden? Wat is er mis gegaan? Deze vragen komen vaak voorbij bij scheidingscoach Roos Boer. Ze vlogt erover: Scheidingscoach Succesvol ScheLees verder > Waarom wil zij scheiden?
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.

Download de Gratis Checklist Scheiden en maak je scheiding overzichtelijk