Menu

Eenzijdig scheiden

eenzijdig verzoek tot echtscheiding

Eenzijdig scheiden

Als je samen het besluit neemt om te gaan scheiden, dan kan je in goed overleg uit elkaar gaan en gezamenlijk de scheiding gaan regelen. Hoe zit dat als je de enige bent die wil scheiden? Dat wordt een eenzijdige scheiding genoemd. Maar wat is dit precies en hoe gaat het in zijn werk? 

Wat is een eenzijdige echtscheiding?

In feite is een eenzijdige scheiding een scheiding waar slechts een van jullie beiden wil scheiden. Als jij degene bent die het initiatief neemt om te scheiden en je weet dat je partner niet wilt scheiden, is het verstandig meteen een eigen advocaat in te schakelen. Bij een eenzijdige scheiding is de kans niet heel groot dat je er samen in goed overleg uit zult komen. Als je partner niet zou willen scheiden, dan zal hij of zij hoogstwaarschijnlijk niet mee willen werken aan de echtscheidingsprocedure om deze soepel te laten verlopen. Je kunt dan het beste jouw eigen advocaat een eenzijdig verzoekschrift voor de scheiding laten indienen bij de rechtbank.

eenzijdige echtscheiding

Indienen nevenvoorzieningen bij het verzoekschrift tot echtscheiding

Bij het verzoekschrift tot (eenzijdige) scheiding is het verstandig om je advocaat een verzoek om nevenvoorzieningen te laten indienen. Nevenvoorzieningen zijn regelingen die te maken hebben met de scheiding waar de rechter een beslissing over moet nemen. Voorbeelden van nevenvoorzieningen zijn onder ander:

  • De gezamenlijke woning:

Wat gaat er gebeuren met de gezamenlijke woning na de scheiding? Bij een huurwoning is dit niet heel ingewikkeld; jullie zeggen de huur op en vertrekken beiden of een van jullie wil blijven en vraagt de eigenaar of het contract op naam van degene die blijft kan worden overgezet. Bij een koopwoning is het wat ingewikkelder. Is een van jullie eigenaar, dan kan deze in het huis blijven wonen (mits het financieel haalbaar is). Maar in de meeste gevallen zijn beide partners eigenaar. Dan zijn er twee mogelijkheden: de ene partner gaat de ander uitkopen of jullie verkopen gezamenlijk de woning. Bij Vereniging Eigen Huis is hierover veel informatie te vinden.

  • De verdeling van de zorg- en opvoedingstaken van de kinderen:

Bij een scheiding met kinderen komt heel wat kijken. Bij minderjarige kinderen in het gezin, ben je verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Hierin leg je alle afspraken vast over de opvoeding en verzorging van de kinderen. Hierbij moet je denken aan afspraken over bijvoorbeeld het ouderlijk gezag, de omgangsregeling en de alimentatie. 

  • Alimentatie:

Degene die het hoogste inkomen heeft, moet misschien partneralimentatie betalen aan de ex-partner. De hoogte van de partneralimentatie wordt meestal bepaald in overleg met de advocaten. Als dit niet lukt, dan zal de rechter hierover een uitspraak doen. Daarnaast is er nog kinderalimentatie. Dit moet de niet-verzorgende ouder betalen om de andere ouder financieel te steunen in de verzorging van de kinderen. Dus denk aan bijvoorbeeld de kosten voor eten en drinken, kleding, zwemles of kinderopvang. De alimentatieplicht duurt tot het kind financieel op eigen benen staat of 21 jaar oud is.

Bezwaar aantekenen bij eenzijdig scheiden

Wanneer een eenzijdig verzoekschrift tot scheiding is ingediend bij de rechterbank, krijgt de tegenpartij hier bericht van en heeft vervolgens zes weken de tijd om bezwaar aan te tekenen tegen het verzoek om echtscheiding. Zo kan hij/zij bijvoorbeeld bepaalde voorwaarden stellen of met tegenvoorstellen komen, voordat hij/zij akkoord gaat met de scheiding. Dit kan snel gaan, maar kan ook best even duren. 

Uitspraak van de rechter

Op het moment dat jullie tot een overeenstemming zijn gekomen, wordt de scheiding door de rechter uitgesproken. Alle gemaakte afspraken worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Wanneer de uitspraak van de rechter is verwerkt in de registers van de burgerlijke stand, zijn jullie pas officieel gescheiden. 

Wil je meer weten over eenzijdig scheiden? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de juridisch specialisten van Judex. Zij geven je alle informatie en advies met betrekking tot jullie persoonlijke situatie. 



REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 × acht =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.