Menu

Familieopstellingen bij echtscheiding

2 reacties
familieopstellingen bij echtscheiding

Familieopstellingen kunnen als tool worden ingezet om in goed overleg een scheiding te regelen. Familieopstellingen werken heilzaam en het effect van een opstelling is meestal zeer langdurig en diepgaand. 

Familiesysteem

In mijn praktijk gebruik ik Playmobil figuren, steentjes en vloerankers (stukjes papier op de vloer) voor een familieopstelling. Een familieopstelling geeft inzicht in het familiesysteem en beide partners kunnen in contact komen met de systeemenergie. Dit gebeurt doordat de opsteller vertelt over het familiesysteem of dat de opsteller een totaalbeeld krijgt van de opstelling of kan voelen waar het gewicht van de opstelling ligt.

Opstelling verandert door scheiding

De opstelling van gezinsleden verandert door een scheiding, omdat vader en moeder niet meer samenwonen. Kinderen kunnen zich verantwoordelijk gaan voelen voor een ouder en onbewust de rol van een ouder innemen of ze nemen een verzorgende rol naar de “zielige ouder” in.

Dit is natuurlijk niet gezond. Als je als ouder je ervan bewust wordt dat dit in je gezin speelt kun je dit veranderen. Je kunt ervoor zorgen dat een ieder zijn eigen plek inneemt, zodat eenieder in het familiesysteem weer met hernieuwde kracht, energie en vrijheid hun leven opnieuw vorm kan gaan geven.

Niet iedereen hoeft aanwezig te zijn

Familieopstelling is voor iedereen geschikt. Voor de opstelling is het niet noodzakelijk dat alle partijen aanwezig zijn. Ook als een van de partners of alleen het kind een opstelling doet, zal dit een grote impact hebben en inzicht geven in de dynamiek waarin de partners en het kind zich bevinden. Het is belangrijk voor de ouders om te beseffen dat, ook al zijn ze gescheiden, zij voor altijd met elkaar door hun kinderen verbonden blijven.

Pijn

Als partners uit elkaar gaan, gaat dit altijd gepaard met veel pijn. In een familieopstelling wordt vaak duidelijk hoeveel pijn het doet dat de partners uit elkaar gaan. Deze pijn moeten de partners doorleven en verwerken.

Ze kunnen daarna weer teruggaan naar de tijd dat ze verliefd waren op elkaar en er nog liefde was tussen hen toen ze nog getrouwd waren. Vanuit deze situatie kan er weer begrip voor elkaar ontstaan en kan het ook makkelijker worden om een echtscheiding af te wikkelen. Voor een goed echtscheidingsconvenant is het van belang dat partijen dan ook vanuit elkaars perspectief naar elkaars situatie kunnen kijken. 

 Vechtscheiding voorkomen

Mijn ervaring is dat er na een familieopstelling ook een evenwichtigere ouderschapsplan opgesteld kan worden en er veel meer rust komt in de zaak. Hiermee wordt een vechtscheiding voorkomen. 

Familieopstellingen kunnen uiteraard ook in omgangs- en gezagszaken worden ingezet. Maar het leent zich ook om duidelijkheid te krijgen voor een ouder in sommige zaken waarin een beschermingsmaatregel is opgelegd door de rechtbank. Door te voelen wat er in het familiesysteem gebeurt door het ingrijpen van jeugdbescherming kan de ouder betere keuzes maken. 

Nanda Baldew

Advocatenkantoor Baldew

REACTIES

Merel - 5 mei 2022

Zo mooi! Dit zou eigenlijk een verplicht onderdeel moeten zijn van het ouderschapsplan opstellen.

Chris maras - 30 jun 2023

Mijn ex Door de keuze van hasr partners heeft zij de kinderen in gevaar gebracht. Het is niet de eerste keer dat zij de politi inroept. Nu heeft ze weer een relatie beendigd met een agresieve cocaïne verslaafd die gekent is in het dorp. Hij heeft haar bont en blauw geslagen en op haar wagen hoer gekrast. Nu riep zij hasr nonkel op om hen een lesje te leren. Gevolg haar partner heeft 5 kogel sfgevuurt en drie hebben hem geraskt en is hij in kritieke toestant naar het ziekenhuis gebracht. Ik heb nu een kortgeding aangespannen omdat zij onze kinderen in gevaar bracht door haar manier van leven.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× zeven = 21
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.