Menu

Financiële en fiscale gevolgen bij een scheiding

fiscale gevolgen van een scheiding

“Onze scheiding is niet zo ingewikkeld. We hebben een eigen huis, een lijfrenteverzekering, wat spaargeld en de kosten van de kinderen delen we fifty/fifty. We hebben afgesproken dat mijn vrouw met de kinderen in de woning blijft wonen, mijn vrouw het spaargeld toebedeelt krijgt en ik de lijfrenteverzekering en dat is het!”

Dit krijgen wij vaak aan tafel te horen. En het klinkt misschien inderdaad niet zo heel ingewikkeld, maar schijn kan bedriegen. Want elke keuze die je maakt heeft financiële, fiscale of juridische gevolgen. En doordat scheidende partijen dikwijls geen inzicht of kennis van deze gevolgen hebben, maakt het plaatje vaak toch ingewikkelder dan het in eerste instantie lijkt. Bovendien loop je het risico dat zaken niet benoemd gaan worden. En dat kan dan weer vervelende gevolgen hebben voor de toekomst. We geven aan aantal voorbeelden.

Fiscale gevolgen bij afspraken ouderschapsplan

Voor minderjarige kinderen moet er een ouderschapsplan opgesteld moeten worden. In dit plan komt in ieder geval de zorgverdeling van de kinderen te staan. Welke dagen/weekenden zijn de kinderen bij één van de ouders, hoe worden de vakanties tussen de ouders verdeeld en bij welke ouder worden de kinderen ingeschreven. Deze keuzes hebben ook financiële en fiscale gevolgen.

Zo moet vastgesteld worden hoeveel de kinderen kosten en vervolgens hoe deze kosten tussen de ouders verdeeld gaan worden. Op welk adres de kinderen ingeschreven gaan worden, heeft ook fiscale gevolgen. Denk hierbij aan de kinderbijslag (wie gaat dit ontvangen), het kindgebonden budget en de inkomensafhankelijke combinatiekorting.

Financiële gevolgen scheiden en eigen huis

De eigen woning is een complex vraagstuk, waar veel fiscale aspecten aan kleven. Ook de geldverstrekker stelt zo zijn eigen voorwaarden. Deze voorwaarden spelen een belangrijke rol bij de toebedeling van de woning. Aan de hand van een stappenplan, zal het traject ‘eigen woning’ doorlopen moeten worden. In het stappenplan komen onder andere de volgende zaken aan de orde:

  • Kan de overnemende partner van de woning de benodigde hypotheek krijgen?
  • Aan welke hypotheekvorm moet voldaan worden om de hypotheekrente te kunnen verrekenen met de inkomstenbelasting?
  • Hoelang is de hypotheekrente nog fiscaal aftrekbaar?
  • Kan een bestaande kapitaalverzekering meegenomen worden of kan deze fiscaal vrij tot uitkering komen?

Financiële gevolgen scheiden en pensioen

Het pensioen wordt vaak ervaren als ‘de ver van mijn bed show’. Überhaupt is de interesse voor het pensioen niet groot en de gevolgen van het wel of niet verdelen van pensioenen roept meestal meer vragen dan antwoorden op. Als dit onderwerp echter onbesproken blijft, kan dit vervelende toekomstige gevolgen hebben. Zo kan het dan zijn, dat men in de (verre) toekomst weer met elkaar moet overleggen over de pensioenuitkeringen en de verdeling hiervan en hoe dit dan geregeld moet worden.

Fiscale gevolgen bij verdelen vermogen

Het verdelen van de bezittingen en schulden kan ook onverwachte fiscale gevolgen hebben. Als de één een lijfrenteverzekering met een waarde van € 20.000 toebedeeld krijgt en de ander een spaarrekening van € 20.000, dan zijn de bezittingen fiscaal gezien niet fifty/fifty verdeeld. Dit wordt veroorzaakt doordat bij een zuivere lijfrente de premie inleg fiscaal aftrekbaar is, en de uitkering fiscaal belast is. In dit voorbeeld, zal de ontvanger van het spaargeld een fiscale claim tegemoet kunnen zien van zo’n € 8.000. Als hier geen rekening mee gehouden is, dan is dat een zware teleurstelling voor de ontvanger van het spaargeld.

Je hebt maar één kans

Je hebt maar één keer de kans om alles goed te regelen en dat is op het moment van de echtscheiding zelf. Zorg ervoor dat je over alle aspecten van de echtscheiding goed geïnformeerd wordt. En ook met name over de financiële, fiscale en juridische gevolgen van de keuzen die gaat maken. Laat ook geen zaken liggen, zodat je over een aantal jaren niet weer met elkaar in gesprek moet over bepaalde zaken.

En bedenk dat 80% van de echtscheiding over geldzaken gaat, om die reden is het goed om een financieel deskundige bij de echtscheiding te betrekken. Door je echtscheiding goed te regelen, komt er duidelijkheid en deze duidelijkheid zorg voor rust. Je kunt dan weer bouwen aan je toekomst!

Financieel advies

Wil je meer weten over financieel advies bij je scheiding? Neem dan gerust contact met ons op.

De Scheidingsplanner

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 − vier =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.