Menu

Fiscaal partnerschap en alleenstaande ouderkorting

fiscaal partnerschap en alleenstaande ouderkorting bij scheiding

Misschien komen deze tips voor jou te laat, maar voor iedereen die nu nog met de formele afwikkeling van zijn scheiding bezig is, is het belangrijk om voor het bepalen van de datum van echtscheiding wat rekenwerk te (laten) verrichten. Dit kan je een financieel voordeel opleveren. In de meeste gevallen ben je met jouw toekomstige ex-partner voor de belastingdienst fiscale partners. Het fiscaal partnerschap biedt de mogelijkheid om met het schuiven van de aftrekposten een zo groot mogelijk fiscaal voordeel te behalen. De ene partner valt vaak in een hogere schijf bij de belastingdienst waardoor zij of hij meer belasting moet betalen maar daardoor ook meer terug kan vragen. Het is dan wel zaak dat jullie in het betreffende belastingjaar minimaal zes maanden hebben samengewoond. Je kan dan met je toekomstige ex-partner afspreken dat het extra voordeel dat behaald wordt door jullie beiden gedeeld wordt. Uiteraard is het dan belangrijk dat de echtscheiding niet wordt uitgesproken op 29 juni van enig jaar maar bijvoorbeeld op 5 juli. Op deze wijze voldoe je aan de eis van zes maanden.

“Elk voordeel heb z’n nadeel” zegt ons orakel Cruijff altijd. Het fiscaal partnerschap in het jaar van scheiding kan dus ook nadelig uitpakken. Waarom zal je je afvragen.

Heb je minderjarige kinderen dan heb je als alleenstaande vaak recht op de zogenaamde “alleenstaande ouderkorting“. Je spreekt dan over aardige bedragen. Een voorwaarde is dan dat je in het betreffende belastingjaar langer dan zes maanden als alleenstaande ouder aangemerkt kan worden. Het kan dus zijn dat het dan beter is om de juridische scheiding te laten plaatsvinden op 29 juni in plaats van op 5 juli.

Er kunnen nog meer kortingen op de door jou te betalen belasting van toepassing zijn maar het voert te ver om daar hier gedetailleerd op in te gaan. Wij willen hiermee aangeven dat rekenen vooraf noodzakelijk is. Het is in je eigen voordeel.

Zorg er ook voor dat je ook op de datum van echtscheiding uitgeschreven bent (Gemeentelijke Basisadministratie) op het adres waar je voorheen met je partner woonde. Doe je dat niet dan zijn jullie voor de fiscus automatisch nog fiscale partners.

Emoties en verdriet ebben weg. Het is wel zaak dat je toekomst daarna er financieel zo rooskleurig mogelijk uitziet.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 × negen =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.