Menu

Gedoe rond feestdagen voor en na de scheiding

feestdagen na scheiding

Voor mij zijn de feestdagen erg belangrijk. Gezellig met de familie bij elkaar en genieten van het samenzijn. Tijdens mijn huwelijk was het alles behalve gezellig en genieten. Mijn scheiding bracht daar verandering in.

Familieaangelegenheden

Mijn ex heeft geen fijne jeugd gehad en heeft weinig ervaring met ‘gezellige feestdagen met de familie’. Ik daarentegen kom uit een warm gezin waar de familie erg centraal staat. Een groot verschil dus. Tijdens mijn huwelijk hadden we vaak ruzie over familieaangelegenheden zoals verjaardagen en ook de feestdagen.

feestdagen scheiding

Bij mijn familie was het bij een verjaardag of feestdag de gewoonte om vrijwel de hele dag bij elkaar te zijn. Samen de hapjes maken en plezier hebben met al het bezoek tot in de late uurtjes. Mijn ex kende dit niet en vond het allemaal maar onzin. Bij verjaardagen een gebakje en kopje koffie halen en na een uurtje, of het liefst nog korter, weer naar huis. Bij de feestdagen net voor het avondeten arriveren en na het toetje weer naar huis. Dit bracht de nodige discussies, ruzies en vooral veel stress.

Middenweg niet bespreekbaar

Een middenweg was wat mij betreft niet bespreekbaar. Ik wilde dit niet opgeven en vond dat hij zich maar moest aanpassen aan de gewoonten binnen mijn familie. Ik paste me toch ook aan, aan de gewoonten in zijn familie? Alleen naar de verjaardagen gaan en alleen aanwezig zijn op de feestdagen was ook geen optie. Dat zou immers voor veel discussies zorgen binnen mijn familie en mijn ex die al niet zo lekker in de groep lag zou scheef aangekeken worden. En ik dus ook.

Ik dwong hem om mee te gaan en achteraf gezien had ik dat nooit moeten doen, maar ja, dat is achteraf…

De verjaardagen en feestdagen

Tijdens de feestelijkheden in mijn familie was mijn ex de hele tijd met zijn mobieltje in de weer. Tig appjes naar zijn vrienden over hoe vreselijk het wel niet was en al het bezoek werd belachelijk gemaakt. Dat deed me heel veel pijn, maar ja, hij was in ieder geval aanwezig. Ik kreeg via mijn ouders te horen wat mijn ooms, tantes en hun vrienden van zijn gedrag vonden en ook dat deed zeer. In de auto naar het feestje toe hadden we altijd ruzie en de uren voor vertrek had ik enorm veel stress, omdat ik wist dat hij opzettelijk zou vertragen, waardoor we later aan zouden komen. En dat moest ik weer verkopen naar mijn familie toe.

Een keer was de ruzie op eerste Kerstdag zo erg dat hij tijdens de autorit het zelfgemaakte toetje voor de hele familie naar buiten smeet en we dus geen toetje meer hadden.

De verjaardagen en feestdagen na de scheiding

Wat een verademing was het na mijn scheiding. Geen ruzie meer op de feestdagen, geen stress in de dagen ervoor en op de dag zelf. Ontspannen kunnen kletsen met het bezoek op een verjaardag en geen schaamte meer voor zijn gedrag. Waarom had ik dit 15 jaar laten gebeuren? Waarom is er door mijn hechte familie en ons nooit serieus naar een oplossing gezocht voor deze situatie? Want iedereen wist hoe en wat. Voor mij was dit niet fijn, maar mijn ex en ook mijn familie hebben er enorm onder geleden.

Feestdagen na de scheiding met de kinderen

Na de scheiding was het contact tussen mijn ex en mij niet goed. Omdat in ons ouderschapsplan ‘feestdagen in overleg’ was opgeschreven zorgde dit keer op keer voor gedoe. Hoe laat was de wissel? Wie had de kinderen op welke feestdag? En deze discussie hadden we elke feestdag weer. Dit zorgde toch weer voor stress. Gelukkig kon ik dit op de feestdag zelf van me af zetten.

Het afgelopen jaar is het contact tussen mijn ex en mij totaal veranderd. Ik denk dat we de eindeloze strijd zo zat waren dat we wat makkelijker naar elkaar toe zijn geworden, ook in het belang van onze kinderen. Daarnaast is het ouderschapsplan onder begeleiding van 2 advocaten zo aangepast dat er weinig over te discussiëren valt. Er is goed overleg mogelijk en we durven zelfs af te wijken van wat we hebben vastgelegd in het ouderschapsplan.

Vernieuwde visies op verjaardagen en feestdagen

De laatste jaren is mijn visie op de verjaardagen en feestdagen binnen mijn familie veranderd. Nog steeds kan ik enorm genieten van de gezelligheid. Echter ben ik wat minder lang aanwezig en dat is prima. Mijn nieuwe liefde houdt gelukkig ook van deze familieaangelegenheden en gedraagt zich keurig! En mijn ex? Zijn visie is ook veranderd en gaat met plezier naar verjaardagen en op familiebezoek tijdens de feestdagen!

Lees ook de andere blogs van Judex. 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 × = zeven
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.