Menu

Gescheiden als ouders? Je moet hoe dan ook samen verder!

1 reactie
gescheiden als ouders?

Gescheiden als ouders? Je moet hoe dan ook samen verder!

Een nieuw jaar is gestart vol met nieuwe mogelijkheden en nieuwe uitdagingen. Heb jij er zin in? Of ben je moe van alles wat er afgelopen jaar (jaren) is gebeurd. En dan heb ik het niet alleen over het Corona-virus. Nee, er is natuurlijk meer dan dat. 

Tijd om te scheiden …… of toch niet?

Dit geldt in ieder geval voor Henk. Op 2 januari is hij de eerste die mij belt. Hij is doodmoe van alle fricties tussen hem en zijn vrouw. Ieder gesprek eindigt in ruzie. Er zijn alleen maar misverstanden. Of ik hen kan helpen bij hun scheiding. Zij wil nog wel verder, maar hij is gewoon doodmoe van alles. 

Natuurlijk kan en wil ik hen helpen. Ik ben niet voor niets mediator, financieel echtscheidingsadviseur en scheidingscoach. Genoeg bagage om hen te helpen. Als relatiecoach ben ik echter benieuwd of de scheidingswens wel echt is of dat het eigenlijk een roep is om andere hulp.

Ik vraag hem of hij ook zou willen scheiden als er geen misverstanden meer zouden zijn. Als hij en zijn vrouw zo zouden communiceren dat ze elkaar weer zouden begrijpen? ‘Dat zou de situatie wel anders maken’ zegt Henk. Direct daarna zegt hij dat hij de puf niet meer heeft om hier nog maanden aan te werken. Hij is te moe. 

Hoe dan ook samen verder

Henk en Margriet hebben samen 3 kinderen. Ze moeten dus hoe dan ook samen verder. Daarbij zullen ze nog veelvuldig met elkaar moeten communiceren. Er is zoveel te bespreken rondom de kinderen. Nu en in de toekomst. Als ik het daar met Henk over heb, hoor ik hem weer diep zuchten. Hij is moe, doodmoe. Eigenlijk ook te moe om de scheiding goed te regelen. 

‘Wat zou je ervan vinden als je even helemaal niets hoeft te regelen?’ vraag ik hem. ‘Als ik jullie eerst help om elkaar weer te begrijpen zodat niet ieder gesprek een gevecht is? Dit geeft voor nu rust en biedt een goede basis voor alle gesprekken die nog gevoerd moeten gaan worden. Over de scheiding en over de kinderen.’

Pas op de plaats

Henk vindt het een goed plan, maar zegt er wel bij dat het niet eindeloos moet gaan duren. Hij wil verder met zijn leven. Hiermee bedoelt hij vooral verder zonder alle ruzies. Als hun onderlinge begrip voor elkaar echter niet verbetert, speelt het nog jaren een rol in hun communicatie. Dan zijn Henk en Margriet straks gescheiden, maar nog steeds niet ‘vrij’.

We spreken af om de beslissing over de scheiding 8 weken uit te stellen. In deze tijd ga ik aan de slag met Henk en Margriet. Eerst ieder afzonderlijk zodat ze ongestoord hun verhaal kunnen vertellen. Zonder dat de ander met woord en gebaar zegt dat het allemaal anders is. Zonder de ander als stoorzender naast zich te hebben, leren ze hoe ze zelf communiceren. Wat zeggen ze echt en wat schemert er tussen de regels door. Hoe kunnen ze dat wat ze echt willen zeggen zo zeggen dat de ander het ook precies zo verstaat? Daarna help ik ze om samen te gaan praten over hun relatie, de kinderen en over de scheiding. 

Samen blijven of samen scheiden

Het komt regelmatig voor in mijn praktijk dat, na deze pas op de plaats, het stel ervoor kiest om hun relatie nog een kans te geven. Als relatiecoach help ik hen hierbij een stuk op weg. 

Anderzijds kan deze pas op de plaats er ook toe leiden dat het stel weloverwogen en samen kiest om de scheiding in te gaan zetten. Het is dan fijn om te merken dat de gesprekken over alles wat geregeld moet worden dan in goede harmonie verlopen.

Ben jij ook moe van alles wat gebeurd is en wil je, alleen of samen met je partner, een pas op de plaats maken om in alle rust een weloverwogen beslissing te kunnen nemen over deze ingrijpende keuze? Neem dan contact met mij op. We kijken dan samen wat de mogelijkheden zijn. 

Je bent van harte welkom.

Renata Vermeulen

Aangesloten bij Succesvol Scheiden Nederland

info@1door.nl

06-41177954

REACTIES

dolf van der Steeg - 26 jan 2023

Goed om te lezen dat Renate ziet en hoort wat er speelt in deze relatie. We moeten veel meer doen aan preventie om echtscheiding te voorkomen Ja ruzie put je uit in een relatie. Het heeft geen vrucht. Vaak zegt men het ligt aan de andere partij, je partner. Maar we moeten denk ik naar onszelf kijken en willen veranderen. Dus heel goed dat alles in het werk gesteld wordt om dit huwelijk te redden. Vaak is er sprake van onmacht niet meer weten hoe eruit te te komen. Mensen geef niet op!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


acht + 1 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.