Niet langer partners maar wel collega-ouders
ScheidingsATLAS geeft gescheiden ouders een steuntje in de rug
In een scheiding spelen allerlei praktische vragen. Waar moet ik nu gaan wonen? Heb ik andere verzekeringen nodig? Moet ik misschien meer gaan werken? Hoe zal het contact met onze gemeenschappelijke vrienden straks verlopen? Als er ook kinderen zijn binnen de partnerrelatie, komen daar vragen van een hele andere orde bij. Als ouders gaan scheiden, zijn ze weliswaar niet langer partners, maar blijven ze wel samen de ouders van hun kinderen. Hoe wordt de zorg voor de kinderen onderling verdeeld? Wat voor impact zal de scheiding op hen hebben? Hoe maak ik met de andere ouder afspraken over de kinderen? Ben ik in staat om goed voor mezelf én mijn kinderen te zorgen? Veel ouders worstelen na de scheiding met dergelijke vragen over hun rol als ouder na scheiding. De training ScheidingsATLAS gaat hier op in door gescheiden ouders informatie te geven en te ondersteunen.
De ScheidingsATLAS training is ontwikkeld voor ouders die gescheiden zijn of gaan scheiden. Ouders kunnen individueel aan de training deelnemen, dus zonder hun ex-partner. Dit kan in een groep, dan neem je deel aan twee groepsbijeenkomsten met andere gescheiden ouders. Dat kan ook online, in eigen tempo en op eigen moment. Tijdens de training werk je aan het vergroten van kennis en vaardigheden die je helpen om het ouderschap na je scheiding vorm te geven. Belangrijke thema’s zijn de invloed van de scheiding op je kind, samenwerken in het ouderschap, in gesprek blijven met de andere ouder, positief opvoeden en goed voor jezelf zorgen. De training is interactief, met animaties, oefeningen en video’s van rollenspellen, experts en andere gescheiden ouders. Deelnemende ouders geven aan dat ze dit beeldmateriaal heel verhelderend vinden. Iedere ouder krijgt verder een handboek als naslagwerk bij de training.
Aandacht voor de impact van scheiding
“Iedereen vond het heel verhelderend dat we vertelden over de verliescirkel met de verschillende stadia van rouw”
Een voorbeeldthema in de training is de impact van scheiding. Scheiding is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven. De wereld staat op zijn kop. Dat geldt niet alleen voor de ouder zelf, maar ook voor de kinderen, ex-partner, andere familieleden en dierbaren. Hoe het gaat, hangt vaak af van de mate waarin de scheiding en de nieuwe situatie een plekje hebben gekregen. Daar gaat tijd overheen. En er zijn een aantal kenmerkende stappen die je daarin doorloopt. Begrip van deze stappen en hoe ver betrokkenen daarin zijn, hielp deelnemers aan ScheidingsATLAS om bijvoorbeeld het gedrag van hun kinderen beter te begrijpen. Of om beter te weten hoe de aansluiting gevonden kon worden.
Gratis deelname
“Een deelnemer zei letterlijk: ‘Elke gescheiden ouder zou de training moeten volgen!’”
Wil je ook een steuntje in de rug in je rol als ouder na de scheiding?Wil je tips over de communicatie met de andere ouder? En over hoe je je krachtig voelt in jouw eigen gezinssituatie? TNO heeft subsidie gekregen van ZonMw om ScheidingsATLAS te evalueren. Daarom kunt u nu gratis meedoen aan de training. Voorwaarde is dat u voor het onderzoek een aantal vragenlijsten invult.
- Informatie en aanmelden voor de online training: www.tno.nl/atlas
- Groepen in de regio Haaglanden worden aangeboden door Schoolformaat (Kenniscentrum Kind en Scheiding)
- Groepen in Almere e.o. worden aangeboden door Humanitas
Mariska Klein Velderman (TNO) en Wendy van Vliet (Schoolformaat), 2018
REAGEER OP DEZE BLOG