Menu

Voor gescheiden ouders die collega-ouders worden

gescheiden ouders

Niet langer partners maar wel collega-ouders

ScheidingsATLAS geeft gescheiden ouders een steuntje in de rug

In een scheiding spelen allerlei praktische vragen. Waar moet ik nu gaan wonen? Heb ik andere verzekeringen nodig? Moet ik misschien meer gaan werken? Hoe zal het contact met onze gemeenschappelijke vrienden straks verlopen? Als er ook kinderen zijn binnen de partnerrelatie, komen daar vragen van een hele andere orde bij. Als ouders gaan scheiden, zijn ze weliswaar niet langer partners, maar blijven ze wel samen de ouders van hun kinderen. Hoe wordt de zorg voor de kinderen onderling verdeeld? Wat voor impact zal de scheiding op hen hebben? Hoe maak ik met de andere ouder afspraken over de kinderen? Ben ik in staat om goed voor mezelf én mijn kinderen te zorgen? Veel ouders worstelen na de scheiding met dergelijke vragen over hun rol als ouder na scheiding. De training ScheidingsATLAS gaat hier op in door gescheiden ouders informatie te geven en te ondersteunen.

De ScheidingsATLAS training is ontwikkeld voor ouders die gescheiden zijn of gaan scheiden. Ouders kunnen individueel aan de training deelnemen, dus zonder hun ex-partner. Dit kan in een groep, dan neem je deel aan twee groepsbijeenkomsten met andere gescheiden ouders. Dat kan ook online, in eigen tempo en op eigen moment. Tijdens de training werk je aan het vergroten van kennis en vaardigheden die je helpen om het ouderschap na je scheiding vorm te geven. Belangrijke thema’s zijn de invloed van de scheiding op je kind, samenwerken in het ouderschap, in gesprek blijven met de andere ouder, positief opvoeden en goed voor jezelf zorgen. De training is interactief, met animaties, oefeningen en video’s van rollenspellen, experts en andere gescheiden ouders. Deelnemende ouders geven aan dat ze dit beeldmateriaal heel verhelderend vinden. Iedere ouder krijgt verder een handboek als naslagwerk bij de training.

Aandacht voor de impact van scheiding

“Iedereen vond het heel verhelderend dat we vertelden over de verliescirkel met de verschillende stadia van rouw”

Een voorbeeldthema in de training is de impact van scheiding. Scheiding is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven. De wereld staat op zijn kop. Dat geldt niet alleen voor de ouder zelf, maar ook voor de kinderen, ex-partner, andere familieleden en dierbaren. Hoe het gaat, hangt vaak af van de mate waarin de scheiding en de nieuwe situatie een plekje hebben gekregen. Daar gaat tijd overheen. En er zijn een aantal kenmerkende stappen die je daarin doorloopt. Begrip van deze stappen en hoe ver betrokkenen daarin zijn, hielp deelnemers aan ScheidingsATLAS om bijvoorbeeld het gedrag van hun kinderen beter te begrijpen. Of om beter te weten hoe de aansluiting gevonden kon worden.

Gratis deelname

“Een deelnemer zei letterlijk: ‘Elke gescheiden ouder zou de training moeten volgen!’”

Wil je ook een steuntje in de rug in je rol als ouder na de scheiding?Wil je tips over de communicatie met de andere ouder? En over hoe je je krachtig voelt in jouw eigen gezinssituatie? TNO heeft subsidie gekregen van ZonMw om ScheidingsATLAS te evalueren. Daarom kunt u nu gratis meedoen aan de training. Voorwaarde is dat u voor het onderzoek een aantal vragenlijsten invult.

  • Informatie en aanmelden voor de online training: www.tno.nl/atlas
  • Groepen in de regio Haaglanden worden aangeboden door Schoolformaat (Kenniscentrum Kind en Scheiding)
  • Groepen in Almere e.o. worden aangeboden door Humanitas

Mariska Klein Velderman (TNO) en Wendy van Vliet (Schoolformaat), 2018

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 × = achttien
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.