Menu

Gevolgen van verhuizen zonder toestemming ex

verhuizen zonder toestemming ex

Verhuizen met je kind zonder toestemming van de andere ouder of de rechter brengt het risico met zich mee dat de rechter je beveelt terug te verhuizen. Heb je met de andere ouder gezamenlijk gezag en ben je uit elkaar, dan heeft de verzorgende ouder toestemming nodig van de andere ouder of de rechter om met het kind te kunnen verhuizen. Overigens blijkt uit rechtspraak dat gezamenlijk gezag geen harde eis is om toch deze toestemming nodig te hebben. Verhuis je terwijl de toestemming ontbreekt, dan loop je het risico dat je weer terug moet verhuizen.

Praktijkvoorbeeld
Nadat Nora en Rick waren gescheiden, kwam hun dochter bij Nora te wonen. Beide ouders hadden ouderlijk gezag. In hun convenant hadden ze afgesproken dat ze beide in beginsel in dezelfde woonplaats zouden wonen.

Nadat Nora haar woning had verkocht, verhuisde ze samen met hun dochter, nieuwe partner en hun kinderen naar een andere woonplaats. Nora had hiervoor geen toestemming gevraagd van Rick of van de rechter. Nadat Rick tegen de verhuizing bezwaar had gemaakt, verzocht Nora alsnog toestemming van de rechter.

Gevolgen van verhuizen zonder toestemming ex

Het gerechtshof bepaalde uiteindelijk dat Nora, die inmiddels weer zwanger was, moest terugverhuizen. De oplossing was niet optimaal, ook niet voor de dochter, maar het hof besliste dat dit het beste was, aangezien Nora en Rick niet in staat bleken er onderling uit te komen.

Verantwoordelijkheid
Het hof wees op het convenant en de verzwaarde verantwoordelijkheid van Nora om zich ervan te vergewissen dat de vader geen bezwaar had tegen een verhuizing naar een andere woonplaats. Rick had een gerechtvaardigd belang om niet akkoord te gaan met deze verhuizing, omdat dit zijn betrokkenheid bij hun dochter in aanzienlijke mate belemmert.

Misrekening
Nora en haar partner hadden samen de beslissing genomen om, ondanks het ontbreken van uitdrukkelijke instemming van Rick, met het oog op de verhuizing hun vorige huis te verkopen en een ander huis in een andere woonplaats te kopen. Dat zij verwachtten dat zij er met Rick wel uit zouden komen was een misrekening waarvan de gevolgen voor hun rekening moesten blijven.

Het hof bepaalde daarom dat Nora met hun dochter moest terugverhuizen naar hun vorige woonplaats, maar gaf hiervoor wel een termijn van negen maanden.

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 7 = veertien
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.