Menu

Gevolgen van verhuizen zonder toestemming ex

verhuizen zonder toestemming ex

Verhuizen met je kind zonder toestemming van de andere ouder of de rechter brengt het risico met zich mee dat de rechter je beveelt terug te verhuizen. Heb je met de andere ouder gezamenlijk gezag en ben je uit elkaar, dan heeft de verzorgende ouder toestemming nodig van de andere ouder of de rechter om met het kind te kunnen verhuizen. Overigens blijkt uit rechtspraak dat gezamenlijk gezag geen harde eis is om toch deze toestemming nodig te hebben. Verhuis je terwijl de toestemming ontbreekt, dan loop je het risico dat je weer terug moet verhuizen.

Praktijkvoorbeeld
Nadat Nora en Rick waren gescheiden, kwam hun dochter bij Nora te wonen. Beide ouders hadden ouderlijk gezag. In hun convenant hadden ze afgesproken dat ze beide in beginsel in dezelfde woonplaats zouden wonen.

Nadat Nora haar woning had verkocht, verhuisde ze samen met hun dochter, nieuwe partner en hun kinderen naar een andere woonplaats. Nora had hiervoor geen toestemming gevraagd van Rick of van de rechter. Nadat Rick tegen de verhuizing bezwaar had gemaakt, verzocht Nora alsnog toestemming van de rechter.

Gevolgen van verhuizen zonder toestemming ex

Het gerechtshof bepaalde uiteindelijk dat Nora, die inmiddels weer zwanger was, moest terugverhuizen. De oplossing was niet optimaal, ook niet voor de dochter, maar het hof besliste dat dit het beste was, aangezien Nora en Rick niet in staat bleken er onderling uit te komen.

Verantwoordelijkheid
Het hof wees op het convenant en de verzwaarde verantwoordelijkheid van Nora om zich ervan te vergewissen dat de vader geen bezwaar had tegen een verhuizing naar een andere woonplaats. Rick had een gerechtvaardigd belang om niet akkoord te gaan met deze verhuizing, omdat dit zijn betrokkenheid bij hun dochter in aanzienlijke mate belemmert.

Misrekening
Nora en haar partner hadden samen de beslissing genomen om, ondanks het ontbreken van uitdrukkelijke instemming van Rick, met het oog op de verhuizing hun vorige huis te verkopen en een ander huis in een andere woonplaats te kopen. Dat zij verwachtten dat zij er met Rick wel uit zouden komen was een misrekening waarvan de gevolgen voor hun rekening moesten blijven.

Het hof bepaalde daarom dat Nora met hun dochter moest terugverhuizen naar hun vorige woonplaats, maar gaf hiervoor wel een termijn van negen maanden.

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


1 + = twee

Vlog

Marloes van Succesvol Scheiden Brabant bespreekt vandaag met je de keuze Scheiden of Blijven? Wanneer je denkt aan scheiden maar je bent niet zeker of het de juiste stap is, is het al heel belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan. Marloes denkt met jLees verder > Scheiden of blijven?
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.