Menu

Gezellig samen met mezelf alleen onder de kerstboom?!

3 reacties
alleen onder de kerstboom

Zie jij op tegen de feestdagen?

Is het de eerste keer sinds de scheiding dat je de feestdagen niet meer samen doorbrengt? Of misschien is het niet de eerste keer, maar zie je er ook tegen op. December met al z’n feestdagen is voor veel mensen een zware maand. De feestdagen zijn bij uitstek de dagen die je gezellig met je gezin en familie hoort door te brengen.

Na de scheiding is het anders

Nu ben je gescheiden en gaat het niet meer zoals vroeger…..

Sommigen zullen dat niet erg vinden, zeker als het helemaal niet zo gezellig was. Anderen zullen wel met pijn terugdenken aan die dagen.

Maar goed, je situatie is veranderd en je kijkt nu aan tegen de feestdagen die je niet meer als koppel of gezin gezamenlijk viert. Veel zal afhangen van hoe jij erover denkt en wat je ervan verwacht; ga je het gezellig voor jezelf (en je kinderen) maken of ga je er vanuit dat het wel vreselijk zal worden en kan je niet wachten tot het januari is? Stel je gaat één of meerdere feestdagen alleen doorbrengen onder de kerstboom. Sta dan eens stil bij wat je voorheen prettig/lekker en gezellig vond. En wat je zeker niet meer wilt doen of eten.

Wat zou je nu anders willen doen?

Naast dat je verdrietig kan zijn over wat er niet meer is, geeft deze nieuwe situatie ook nieuwe mogelijkheden. Je kan de feestdagen nu inrichten zoals jij dat graag wilt. Dat is misschien even wennen, zeker als je gewend bent om de feestdagen al jaren lang op dezelfde manier door te brengen.

Gezellig samen met mezelf alleen onder de kerstboom

Dit jaar breng ik Oud en Nieuw alleen door. Vorig jaar ook, toen voor het eerst. Toen heb ik oliebollen gebakken overdag, zoals ik dat al jaren deed. Die waren goed gelukt en lekker (mijn eigen oliebollen vind ik veel lekkerder dan gekochte) maar het was wel veel te veel. Dus dat doe ik dit jaar niet meer. Dat vind ik wel jammer….een traditie die teloor gaat Maar goed, zo gaat dat in het leven, dingen komen en gaan….

Een ritueel ter afsluiting

Dit jaar voel ik de behoefte om iets speciaals te doen op Oudejaarsavond, iets speciaals met mezelf, een ritueel. Een ritueel ter afsluiting van het oude jaar en ter verwelkoming van het nieuwe jaar. Terugkijken en vooruitkijken. Door hier tussen de bedrijven over na te denken begint het me langzaam duidelijker te worden wat ik fijn zou vinden om te doen. Iets met mijn handen doen; tekenen, schilderen of misschien een collage maken. Aan de eettafel in de huiskamer, met kaarsjes aan, muziek die ik prettig vind, wat lekkers erbij…..zo stel ik me dat ongeveer voor….. Dan wordt het een avond voor mezelf, zoals ik dat fijn vind en wordt het ook een gedenkwaardige avond, waar ik later met genoegen aan terugdenk. Het geeft me ook een goed gevoel dat ik zo voor mezelf zorg, dat ik mezelf de moeite waard vind om energie te steken in het denken over, voorbereiden en organiseren van zo’n avond met mezelf. Voorheen deed ik dat voor anderen, mijn gezin, dat vond ik vanzelfsprekend en deed ik met liefde. Nu ik sinds een tijd alleen leef, heb ik geleerd om dat ook voor mezelf te doen.

Rouwen over wat verloren is gegaan

Eerst heb ik wel moeten rouwen over wat er verloren is gegaan; het gezin dat uiteen viel, geen partner meer. Daar heb ik het best moeilijk mee gehad en soms nog wel, dat wordt langzaam minder. Ook omdat ik energie steek in mezelf, het voor mezelf gezellig en fijn maak. Dan worden de feestdagen weer dagen waarnaar ik uitkijk, waar ik me op verheug. Ik heb ervaren dat ik daar zelf veel invloed heb op. Dat ik mijn leven (of nu dan oudejaarsavond) vorm geef door de keuzes die ik maak. Ik kan nu al met pijn in mijn buik aan die avond denken, dan een diepvries pizza in de oven gooien, die voor de buis opeten en veel port drinken óf ik steek energie in bedenken en voelen hoe ik het graag wil en zorgen dat ik dat goed voorbereid.

Voor welke avond kies jij? Ik weet het wel! Neem de moeite om het voor en met jezelf gezellig te maken (natuurlijk ook met je kinderen, als je die hebt).

Ik wens je gezellige feestdagen samen met jezelf alleen onder de kerstboom. Maak er iets bijzonders van.

 

Vind je deze blog waardevol? Doe ons een plezier en deel hem op social media.

REACTIES

Harriet - 27 dec 2017

Een wensballon...te koop oa bij de blokker. Is van papier kun je op schrijven en daar je wensen voor het nieuwe jaar op schrijven

Harriet - 27 dec 2017

Je kunt de wensballon aansteken en oplaten...en zal in de lucht omhoog stijgen

Profielfoto van Eline

Eline Stap - 28 dec 2017

Wensballonen (en ballonnen in het algemeen) zijn ontzettend milieuvervuilend en gevaarlijk voor dieten. Hou daar aub rekening mee...

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vijf − = 1
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan veroorzaakt heftige emoties bij zowel de bedrogene als de vreemdganger en heeft invloed op het hele sociale systeem. Het focussen op de schuldige is een valkuil en het is essentieel om door het rouwproces te gaan zonder vast te blijven zitten in de schuldvraag. Individuele coaching is belangrijk, maar een gezamenlijk proces is ook Lees verder > vreemdgaan verwerken
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.