Menu

Grensoverschrijdende liefde… internationale echtscheiding

internationale echtscheiding

In 2011 heeft de Europese Commissie geschat dat er ongeveer 16 miljoen stellen zijn die leven in een grensoverschrijdende situatie. Dat kunnen twee Nederlanders zijn die in het buitenland wonen, maar ook gehuwden met verschillende nationaliteiten. Dit betekent dat steeds meer mensen te maken krijgen met wetten en regels van andere landen. Is dat wel logisch? En denken mensen daar van tevoren over na? De ervaring leert van niet.

EU regels

Vroeger had ieder land zijn eigen interne wetten en regels. Om zaken te regelen met andere landen werden onderlinge verdragen gesloten. Met de komst van de EU is dat allemaal veranderd. De EU stelt regels vast, verordeningen, die in alle lidstaten gelden. Met andere woorden: wij hebben in Nederland op sommige rechtsgebieden dezelfde regels als bijvoorbeeld in Spanje en Oostenrijk. Voor zaken waar geen uniforme regels voor zijn, geldt wel nog het eigen recht van alle verschillende landen. Dat kan betekenen dat een bepaald vraagstuk in Nederland anders wordt opgelost dan bijvoorbeeld in Griekenland. Dit kan een probleem vormen in geval van grensoverschrijdende geschillen.

Welk recht van toepassing bij huwelijk

Een vraag die vaak rijst is welk recht van toepassing is als mensen trouwen, samen een huis kopen, of gaan samenwonen. Zijn het Nederlanders die in Nederland wonen, dan is dat gewoon Nederlands recht. Het wordt pas ingewikkeld bij mensen met verschillende nationaliteiten, of als zij in het buitenland gaan wonen. Aangezien er zoveel internationale liefdeskoppels zijn, komt dit steeds vaker voor. Het lastige is dat de vraag welk recht van toepassing is, tot hele verschillende uitkomsten kan leiden. Zo realiseren veel buitenlanders zich niet dat je in Nederland een algehele gemeenschap van goederen hebt. Zij weten niet dat voorhuwelijks vermogen ook gemeenschappelijk wordt, net als erfenissen en schenkingen. Maar er is nog een ander ongewenst gevolg. Dat er geen uniforme regels zijn, kan ook betekenen dat de Nederlandse rechter zegt dat een ander recht van toepassing is dan bijvoorbeeld Franse of de Italiaanse rechter zou oordelen. Dit werkt in de hand dat mensen in verschillende landen procedures starten, om maar de voor hen meest positieve uitkomst te krijgen.

Internationale echtscheiding

De Europese Commissie vind dit in deze tijd met open grenzen en steeds meer internationale koppels onwenselijk. Zij wil een verordening opstellen die binnen de EU regelt welk recht van toepassing is op het vermogen in geval van huwelijk of geregistreerd partnerschap. Er is met 18 lidstaten –waaronder Nederland- overleg geweest, wat heeft geleid tot een tekstvoorstel voor een verordening. Deze verordening bepaalt zowel bij internationale echtscheiding als in geval van overlijden welke rechter bevoegd is om over het vermogen te beslissen, welk recht deze rechter moet toepassen en de gevolgen voor het vermogen. Tot slot wordt een regeling getroffen waardoor eventuele rechterlijke uitspraken in alle lidstaten direct geldig zijn en uitgevoerd kunnen worden.

Deze verordening zal niet alleen de rechtszekerheid voor de internationale koppels ten goede komen. Ook zorgt het ervoor dat er een einde komt aan de mogelijkheid om in verschillende landen procedures te voeren, met mogelijk tegenstrijdige uitkomsten. In een tijd waarin er steeds meer grensoverschrijdende liefdes zijn, is dit geen overbodige regeling.

Magali van Maanen, familierechtadvocaat bij De Boorder Advocaten

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ zes = 10




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.