Menu

Het nahuwelijk, stap 1, 2 en 3

nahuwelijk

In het boek “Het huwelijk voorbij” van Jocelyn Weimar, wordt in 12 stappen uitgelegd hoe het nahuwelijk “werkt”. Wij bespreken de komende weken deze stappen, waarmee je als je wilt zelf aan de slag kunt gaan. Vandaag stap 1, 2 en 3.

Stap 1: Waar sta je nu?

Een klein zinnetje dat we dagelijks horen, in ieder geval van onze(tiener-)kinderen. Iedere seconde wordt er wel ge-smst of via het mobieltje de vraag gesteld: waar ben je? Wat doe je? Waar ga je naar toe? Herkenbaar? Dacht het wel! Nu vraag ik jou hetzelfde:

 Waar ben je? Wat is jouw situatie op dit moment?

 Waar sta je nu ergens op je levenspad?

 En hoe sta je daar? Hoe voel je je nu?

 Kan je jouw situatie accepteren?

Stap 2: Hoe kijk je terug op je scheiding?

Tja, je moet ergens beginnen en helaas voor jou kan deze vraag niet overgeslagen worden, als je ècht met je leven door wilt gaan en jezelf een fijne toekomst gunt. Bij deze vraag wordt stilgestaan hoe jij tijdens je scheiding hebt gehandeld en hoe jij je hebt gevoeld. Andere vragen zijn o.a.:

 Hoe was het om bij de advocaat/scheidingsbemiddelaar te zitten?

 Kwamen er pijnlijke punten op tafel?

 Hoe heb je de houding van je ex tijdens de scheiding ervaren?

 Hoe stond je er zelf in? Was je respectvol naar hem/haar toe?

 Wat heb je anderen over je ex en de hele verloop van de procedure verteld?

 Wie speelden er ook een belangrijke rol : je vrienden/collega’s, ouders/familie, je advocaat?

 Welke rol speelden je kinderen in die periode? Heb je ze steun kunnen bieden?

 Hoe kijk je hierop terug?

Stap 3: Wie ben jij eigenlijk en hoe oordeel je over jezelf?

Natuurlijk weet je wel wie je bent, maar lastiger is het om te omschrijven hoe jij over jezelf denkt. Stel dat je naar een film over jouw persoon zit te kijken:

 Hoe kijk je dan naar jezelf?

 Wat heb je tot nu toe bereikt?

 Heb je je dromen verwezenlijkt?

 Welke kansen heb je laten liggen, waarover voel je je nu mislukt of juist prettig?

Over 2 weken lees je hier meer over de volgende stappen.

Jocelyn Weimar is (rechtbank)mediator, MfN-registermediator, coach en trainer. Sinds 2001 is zij gecertificeerd internationaal mediator en scheidingsbemiddelaar. Zij heeft een mediationpraktijk in Culemborg. Al eerder publiceerde zij een praktijkboek voor scheidingsbemiddelaars (Sdu, 2011) en “Uit elkaar gaan”, Van scheiding tot nahuwelijk (2012) Het boek “Het huwelijk voorbij” is verschenen bij Uitgeverij Boom. 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 × = vijf
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.