Menu

Het nahuwelijk, stap 10, 11 en 12

12 stappen voor een goed nahuwelijk

In het boek “Het huwelijk voorbij” van Jocelyn Weimar, wordt in 12 stappen uitgelegd hoe het nahuwelijk “werkt”. Wij bespreken de komende weken deze stappen, waarmee je als je wilt zelf aan de slag kunt gaan. Vandaag stap 10, 11 en 12.

Stap 10: Afronden van jouw (Huwelijks)hoofdstuk/film

Om aan het volgende hoofdstuk van jouw levensboek of deel ‘xx’ van je persoonlijke film te beginnen, is het belangrijk om het vorige, dat van je huwelijk, af te ronden. Als je dit afronden met een daadkracht kunt doen, dan zul je merken dat je veel krachtiger in het leven staat.

Hierbij zijn de volgende vragen belangrijk:

 Welk commitment heb jij met jezelf gesloten toen jij trouwde?

 Welke verwachtingen heb je toen gekoesterd?

 Welke (oude) irritaties over en weer spelen steeds weer een rol?

 Kun je nu accepteren dat je zonder een partner leeft en er eerst achter komt wie je bent en wat je wilt?

 Heb jij behoefte aan een ritueel om het afscheid te bekrachtigen?

Stap 11: Een volgend (nieuw) hoofdstuk/film openen

Hierbij komen jouw bijgestelde of nieuwe dromen/wensen aan bod. Eigenlijk ga je realiseren wat je bij stap 3 hebt gezegd. Gewoon door te doen! Het is belangrijk dat je bij deze stap jouw toekomst als een uitdaging ziet en “ja” zegt tegen deze uitdaging.

 Welk label kan ik op mijn huwelijk hangen?

 Welke vader/moeder wil ik voor onze kinderen zijn?

 Welke levenslessen heb ik uit de afgelopen x-jaren getrokken?

 Welke positieve adviezen kan ik mijn kinderen met betrekking tot hun relaties geven?

 Kan ik accepteren dat dit hoofdstuk uit mijn levenboek plaats maakt voor een volgend hoofdstuk? Kan ik met het volgende deel van mijn persoonlijke film beginnen?

 Wat heb je nodig om over 5 jaar te staan waar jij in stap 5 hebt genoteerd?

 Wie en wat kunnen je daarbij helpen? (b.v. coaching traject via je werk; een nieuwe studie)

Stap 12: Jouw stappenplan

 Autonomie is een groot goed en dat heb je nu bereikt. Nu kun jij zeggen ik ben autonoom en blijf dus trouw aan mijzelf, zonder dat dit ten koste zal gaan van een ander.

 Ik ken mijzelf nu beter en weet welke talenten ik nu mag ontplooien.

 Ik weet mijn grenzen op een respectvolle manier aan te geven en voorkom dat er überhaupt over mij gelopen kàn worden. Ik lééf!

 Hoe ziet jouw stappenplan eruit?

Jocelyn Weimar is (rechtbank)mediator, MfN-registermediator, coach en trainer. Sinds 2001 is zij gecertificeerd internationaal mediator en scheidingsbemiddelaar. Zij heeft een mediationpraktijk in Culemborg. Al eerder publiceerde zij een praktijkboek voor scheidingsbemiddelaars (Sdu, 2011) en “Uit elkaar gaan”, Van scheiding tot nahuwelijk (2012) Het boek “Het huwelijk voorbij” is verschenen bij Uitgeverij Boom. 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× drie = 18
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.