Menu

Hoe een narcist speelt met je hoofd

narcist

Hoe narcistisch misbruik doorwerkt in je hoofd. Een narcist speelt met je hoofd. Alle manipulatie en emotionele chantage is erop gericht om jou in verwarring te brengen. Om jou afhankelijk te maken van hem of haar. Het draait om controle over jou. Om macht.

Het gedrag wisselt zich af van liefdevol naar onderuithalend naar liefdevol etc. De narcist speelt in op jouw schuldgevoelens, je zorgzaamheid, je verantwoordelijkheidsgevoel. Alle registers worden opengetrokken. Dan ben je fantastisch, dan weer gek. Dan is het jouw schuld. Eigenlijk is het altijd jouw schuld of van iemand of iets anders. Jij doet het nooit goed, wat je ook doet. Je wordt overladen met kritiek of heel subtiel gedenigreerd. Zelfs onder complimenten zit kritiek.

Als iemand iets maar vaak genoeg tegen je zegt, dan ga je het vanzelf geloven. Dat vindt zo’n bedding in je hoofd dat deze gedachten ook doorgaan als je los bent van de narcist. Ik heb de meest gehoorde gedachten in mijn praktijk voor je verzameld. Je vindt ze hieronder. Je kent vast zelf varianten erop en nog andere voorbeelden.

Hoe kan ik er ingetrapt zijn?

Ergens intrappen betekent dat je er willens en wetens in mee bent gegaan. De kans is groot dat jij nog nooit had gehoord van narcisme, van het spel dat wordt gespeeld. Zie dan maar eens een meesterbedrieger te doorzien. Iemand die vanaf het begin af aan al wist hoe hij of zij jou moest bespelen. Die precies de juiste woorden zei, de juiste dingen deed, waardoor jij dacht de juiste partner te hebben gevonden. Helaas was het spel en heeft hij of zij sluipenderwijs verder bezit van je genomen. Je trapt er niet in, je wordt er ingezogen en leeggezogen.

Ik vraag me af of ik niet zelf een narcist ben?

Je leest over narcisme en herkent naast het gedrag van je (ex-) partner ook trekjes bij jezelf. Het feit dat je het je afvraagt betekent dat je er geen bent. Zo simpel is het. Want een narcist doet niet aan zelfreflectie en als jij je deze vraag stelt, doe jij dat dus wel. We hebben trouwens allemaal narcistische trekken. Anders kunnen we bijvoorbeeld geen carrière maken of een eigen bedrijf hebben. Het verschil zit hem erin of je daarbij anderen benadeelt of niet. Maak je er gebruik van of misbruik?

Zie je wel, het is toch mijn schuld.

Dat is wat een narcist je doet geloven. Alle schuld ligt bij jou. Jij vraagt je af of je als je nog dit of dat had gedaan het anders was gelopen. Weet je, het is niet jouw schuld. De verantwoordelijkheid van het verloop van de relatie ligt bij de narcist. Jij hebt je beschermd en verdedigd. Je hebt je met hart en ziel ingezet voor de relatie. Zelfs al had je het anders gedaan, dan was ook nooit goed geweest.

Ik kan het maar niet begrijpen. Hoe kan iemand dit doen?

Het is voor een normaal weldenkend mens ook niet te begrijpen. Een narcistische persoonlijkheidsstoornis is een stoornis van de gehele persoon. Deze persoon voelt, denkt en doet anders en denkt dat dat normaal is. Dat is het niet. Het is goed je daarvan bewust te worden. Je kunt het niet begrijpen omdat je zelf niet zo bent. Je kunt hem of haar niet veranderen ook. Probeer je dit wel, dan geeft dat vreselijk veel frustratie en kost het je heel veel energie.

Ik heb zo’n medelijden met hem/haar.

Empathie voelen is een prachtige eigenschap die slachtoffers van narcisten gemeen hebben. De redenen waarom iemand zich zo gedraagt, zijn vaak ook schrijnend. Empathie voelen is echter gevaarlijk. Voor je het weet, strijk je weer je hand over je hart. Wat de redenen ook zijn, het is geen excuus voor het gedrag van nu. Ga niet overstag want voor je het weet zit je er weer tot over je oren in.

Deze gedachten houden je tegen

Gedachten komen automatisch. Dat is maar goed ook. Anders zou je moeten nadenken bij tandenpoetsen of autorijden. Dat zijn helpende gedachten. De gedachten die hierboven staan zijn beperkende gedachten. Ze helpen je niet, ze houden je juist tegen. Het is goed je daarvan bewust te zijn zodat je deze gedachten kunt ombuigen naar helpende gedachten.

Nog meer weten?

Wil meer weten over narcisme, over de gevolgen en over het herstellen ervan? Vraag dan mijn E-books en meer aan via deze link. Heb je vragen, voel vrij ze te stellen.

Willy Sietsma

Lees meer blogs van Willy.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vijf − 3 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Je vrouw gaat vreemd met je beste vriend Wat nu? Je loopt over van verdriet, woede en onbegrip. Marloes geeftLees verder > Je vrouw gaat vreemd met je beste vriend.
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.