Menu

Hoe een narcist speelt met je hoofd

5 reacties
narcist

Hoe narcistisch misbruik doorwerkt in je hoofd. Een narcist speelt met je hoofd. Alle manipulatie en emotionele chantage is erop gericht om jou in verwarring te brengen. Om jou afhankelijk te maken van hem of haar. Het draait om controle over jou. Om macht.

Het gedrag wisselt zich af van liefdevol naar onderuithalend naar liefdevol etc. De narcist speelt in op jouw schuldgevoelens, je zorgzaamheid, je verantwoordelijkheidsgevoel. Alle registers worden opengetrokken. Dan ben je fantastisch, dan weer gek. Dan is het jouw schuld. Eigenlijk is het altijd jouw schuld of van iemand of iets anders. Jij doet het nooit goed, wat je ook doet. Je wordt overladen met kritiek of heel subtiel gedenigreerd. Zelfs onder complimenten zit kritiek.

Als iemand iets maar vaak genoeg tegen je zegt, dan ga je het vanzelf geloven. Dat vindt zo’n bedding in je hoofd dat deze gedachten ook doorgaan als je los bent van de narcist. Ik heb de meest gehoorde gedachten in mijn praktijk voor je verzameld. Je vindt ze hieronder. Je kent vast zelf varianten erop en nog andere voorbeelden.

Hoe kan ik er ingetrapt zijn?

Ergens intrappen betekent dat je er willens en wetens in mee bent gegaan. De kans is groot dat jij nog nooit had gehoord van narcisme, van het spel dat wordt gespeeld. Zie dan maar eens een meesterbedrieger te doorzien. Iemand die vanaf het begin af aan al wist hoe hij of zij jou moest bespelen. Die precies de juiste woorden zei, de juiste dingen deed, waardoor jij dacht de juiste partner te hebben gevonden. Helaas was het spel en heeft hij of zij sluipenderwijs verder bezit van je genomen. Je trapt er niet in, je wordt er ingezogen en leeggezogen.

Ik vraag me af of ik niet zelf een narcist ben?

Je leest over narcisme en herkent naast het gedrag van je (ex-) partner ook trekjes bij jezelf. Het feit dat je het je afvraagt betekent dat je er geen bent. Zo simpel is het. Want een narcist doet niet aan zelfreflectie en als jij je deze vraag stelt, doe jij dat dus wel. We hebben trouwens allemaal narcistische trekken. Anders kunnen we bijvoorbeeld geen carrière maken of een eigen bedrijf hebben. Het verschil zit hem erin of je daarbij anderen benadeelt of niet. Maak je er gebruik van of misbruik?

Zie je wel, het is toch mijn schuld.

Dat is wat een narcist je doet geloven. Alle schuld ligt bij jou. Jij vraagt je af of je als je nog dit of dat had gedaan het anders was gelopen. Weet je, het is niet jouw schuld. De verantwoordelijkheid van het verloop van de relatie ligt bij de narcist. Jij hebt je beschermd en verdedigd. Je hebt je met hart en ziel ingezet voor de relatie. Zelfs al had je het anders gedaan, dan was ook nooit goed geweest.

Ik kan het maar niet begrijpen. Hoe kan iemand dit doen?

Het is voor een normaal weldenkend mens ook niet te begrijpen. Een narcistische persoonlijkheidsstoornis is een stoornis van de gehele persoon. Deze persoon voelt, denkt en doet anders en denkt dat dat normaal is. Dat is het niet. Het is goed je daarvan bewust te worden. Je kunt het niet begrijpen omdat je zelf niet zo bent. Je kunt hem of haar niet veranderen ook. Probeer je dit wel, dan geeft dat vreselijk veel frustratie en kost het je heel veel energie.

Ik heb zo’n medelijden met hem/haar.

Empathie voelen is een prachtige eigenschap die slachtoffers van narcisten gemeen hebben. De redenen waarom iemand zich zo gedraagt, zijn vaak ook schrijnend. Empathie voelen is echter gevaarlijk. Voor je het weet, strijk je weer je hand over je hart. Wat de redenen ook zijn, het is geen excuus voor het gedrag van nu. Ga niet overstag want voor je het weet zit je er weer tot over je oren in.

Deze gedachten houden je tegen

Gedachten komen automatisch. Dat is maar goed ook. Anders zou je moeten nadenken bij tandenpoetsen of autorijden. Dat zijn helpende gedachten. De gedachten die hierboven staan zijn beperkende gedachten. Ze helpen je niet, ze houden je juist tegen. Het is goed je daarvan bewust te zijn zodat je deze gedachten kunt ombuigen naar helpende gedachten.

Willy Sietsma

Lees meer blogs van Willy.

REACTIES

D - 5 jan 2020

Hoi Willy, Ik lig al een tijdje in scheiding met mijn ex vrouw, de afgelopen 4 jaar waren heel zwaar. Zij werd chronisch ziek, lag de hele dag op bed, moest in een rolstoel het huis uit, kon geen prikkels verdragen en had overal pijn, kort erna werd ze afgekeurd en kreeg ze een uitkering. Ik heb haar 4 jaar lang verzorgd, alles voor haar gedaan, het hele huishouden gedraaid, voor ons kind gezorgd, daarnaast een drukke baan enzovoorts. 2,5 jaar geleden besloot zij dat ik mijn familie niet meer mocht zien en spreken en als ik niet mee zou werken, ze van me zou scheiden en dit is nog maar één van de dingen die zij mij heeft opgedragen. Op het moment dat de scheiding afgelopen jaar begon en ik uit huis ging, begon ze opeens met afvallen, de make-up ging weer op, nieuwe strakke kleding en voor ik het wist had ze een nieuwe vriend en kon ze opeens alles weer. Ik kreeg ook via via te horen dat zij heel negatief was over mij en mijn familie, alles had aan mij gelegen, ik was slecht, deed nooit wat voor haar en ze was blij dat ze van mij af was. Nu ik weer voor mijzelf kan denken, ben ik bang dat ik te maken heb gehad met een narcist, alle punten die ik uit artikelen haal kloppen bij haar, ze heeft ook een moeder die niet psychisch in orde is en de rest van die kant is ook psychisch niet goed. Nu heeft ze dus een nieuwe vriend die ze zonder dat ik er klaar voor was al aan mijn voorstelde, terwijl ik alleen ons zoontje op kwam halen. Door de jaren heen heeft ze ook duizenden euro's van mijn rekening weggesluisd, heeft ze gaslighting op mij gebruikt waardoor ik op een gegeven moment niet meer wist wat wel of niet waar was en nog veel meer kleinerende, manipulerende dingen gedaan waardoor het nog even duurt voordat ik weer een beetje de oude ben. Het moment dat ik van haar hoorde dat ze een nieuwe vriend had, had ik even een moment van jaloezie, maar na een hoop onderzoek om haar gedrag te verklaren, kwam ik steeds weer op narcisme uit en heb ik medelijden met de nieuwe vriend. Nu zit ik in een tweestrijd, ik weet wie haar nieuwe vriend is en ik heb gezien dat hij een eigen bedrijf heeft, iets in mij wilt hem waarschuwen voor mijn ex, omdat ze hem zo kan ruïneren en zoals vele exen die voor mij waren, want ze heeft mij verteld over 4 exen en later hoorde ik via andere mensen om haar heen dat ze er nog minstens 4 meer heeft. Ik ben trouwens 31 en zij is 32. Wat moet ik doen?

anoniempje - 1 jun 2020

Hallo De, ik zit met een dergelijke situatie. Ik ben nog getrouwd maar ben al wel 1000 keer gescheiden. nu krijg ik het stempel vieze Narcist opgedrukt door haar. ik ben nu zo vreselijk aan het twijfelen, ben ik een Narcist? alles is mijn schuld. hoe kom ik er achter of ik echt een Narcist ben. groet anoniempje

    Willy Sietsma - 4 jun 2020

    Beste anoniempje, Dank je wel voor je reactie. Wat je schrijft, is zo herkenbaar, Wel 1000 keer gescheiden maar toch blijven of teruggaan. De twijfel aan jezelf, het schuldgevoel. Hoe de narcist zaken omkeert en het bij jou neerlegt, bijvoorbeeld dat je zelf een narcist bent. Wat nog meer twijfel geeft. Dit hoor ik bij bijna alle slachtoffers narcistisch gedrag. Een van de kenmerken daarvan is dat er geen zelfreflectie is. De hand wordt niet in eigen boezem gestoken, de schuld wordt bij een ander gelegd. Jouw vraag of je zelf een narcist bent, is zelfreflectie. De vraag stellen is hem beantwoorden: nee, je bent zelf geen narcist. Ik kan me echter voorstellen dat dat, ondanks dit antwoord, nog steeds niet voelbaar voor je is. Als je wilt kunnen we er over praten. Ik maak daarvoor gebruik van focussessies en nodig je van harte uit deze met me in te plannen. Via de link hieronder kun je er meer over lezen en de sessie aanvragen. Warme groet, Willy Sietsma https://willysietsma.nl/focussessie-aanvragen-2/

Suzy - 28 jun 2020

Ik ben ook getrouwd met een narcist. Heel lastig is dit .Hij bedreigt en pest me constant .Als er iemand bij me is dan doet hij alsof hij een doetje is.

Jonnah - 6 apr 2021

EEN heel herkenbaar kenmerk dat je met een narcist (e) te maken hebt, is dat je tijdens een gesprek GEEN wisselwerking met diegene hebt!!!!!!!!!!!!!!!!!! Als je met iemand praat, al is het maar over de prijs van de bloemkool of de kassabon die niet klopt, is ,dat je een -empathische- dus ECHTE reactie daarover terug krijgt. Bij een narcist(e) kan je dat wel vergeten, die SPEELT de empathische reactie!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 + acht =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.