Menu

Hoe lang duurt een scheiding?

hoe lang duurt een scheiding

Hoe lang een echtscheidingsproces duurt, is van een aantal zaken afhankelijk. Zo snel mogelijk scheiden, wil iedereen wel die uit elkaar gaat. Want hoe eerder je de scheiding hebt geregeld, hoe eerder je aan je nieuwe leven kunt beginnen. Maar snel scheiden lukt helaas niet altijd. Waar het voornamelijk van afhangt is, hoe jullie uit elkaar gaan en wat voor hulp en begeleiding jullie kiezen. In dit artikel vertellen wij je over de manieren van scheiden en hoe lang het daarbij ongeveer duurt. 

Communicatie is essentieel

Als je snel je scheiding wilt, is goed contact hebt met elkaar en de bereidheid naar elkaar te luisteren het allerbelangrijkst. Maak je ruzie met elkaar en word je het totaal niet eens over van alles en nog wat en beland je in een vechtscheiding, dan kan het heel erg lang gaan duren. Soms wel een jaar of langer. Als je snel wilt scheiden, moet je dus nog met elkaar kunnen praten én bereid zijn naar elkaar te luisteren. Alleen dan kan je snel afspraken maken, waar je beiden ook achter staat. 

hoe lang duurt een scheiding

Manieren scheiden

Supersnel scheiden bestond tot 1 maart 2009 in Nederland. Dat was de zogenaamde ‘flitsscheiding’. Als je op die manier wilde scheiden, kon je naar de gemeente om je huwelijk om te laten zetten in een geregistreerd partnerschap. Dit kon alleen als er geen minderjarige kinderen in het gezin waren. Nadat het huwelijk was omgezet in een geregistreerd partnerschap, kon je dit vervolgens direct laten ontbinden. Van naar de rechter te gaan was dus geen sprake en je hoefde geen hele scheidingsprocedure door te lopen. Je kon al binnen een week van elkaar gescheiden zijn. De flitsscheiding werd echter niet in het buitenland erkend. Dus als je in het buitenland opnieuw wilde trouwen, dan ging dat niet en moest je nog steeds officieel scheiden via de rechter, wat ook in het buitenland erkend werd. 

Scheiden via een advocaat: gezamenlijk of eigen

Je kunt een gezamenlijke advocaat inhuren, met wie je gezamenlijk gesprekken voert over alle zaken waar afspraken over gemaakt moeten worden die in het echtscheidingsconvenant komen. Het is wel zo dat een advocaat duur is. Je betaalt al snel rond de € 200,- per uur. Je bespaart dus al in kosten als je samen een advocaat inhuurt. Het grote voordeel van een eigen advocaat is, dat hij of zij enkel opkomt voor jouw belang. Zeker als jullie op vervelende voet uit elkaar gaan en lijnrecht tegenover elkaar staan, is een eigen advocaat essentieel. Het grote nadeel van een situatie waarin dit nodig is, is dat het een heel lang traject kan worden van wel een jaar of zelfs langer. 

Scheiden via een mediator

Met behulp van een mediator kan je sneller scheiden. De termijn hangt van jullie zelf af. Jullie hebben een aantal zaken waar je het niet eens over wordt en de mediator juridisch begeleidt jullie bij gezamenlijke gesprekken over deze onderwerpen. Hij of zij geeft adviezen hoe jullie voor een bepaald onderwerp waar discussie of onenigheid over is, een oplossing te vinden. Nadat alle afspraken zijn gemaakt, legt de mediator dit vast in het echtscheidingsconvenant. Een traject met een mediator kan al met enkele weken beslist zijn, maar soms duurt het ook een aantal maanden. Maar het voordeel is wel, dat het geen lang traject wordt bij de rechtbank zoals dat gaat met eigen advocaten waarbij je als twee partijen tegenover elkaar staat.

Online je scheiding regelen

De allersnelste manier van scheiden een online echtscheiding. Hierbij regel je alles samen zonder dat daar een advocaat of mediator bij komt kijken. Via de website, zoals bijvoorbeeld Judex, kan je kiezen uit een drietal pakketten voor online scheiden. Je krijgt hulp bij het opstellen, beoordeelt en controleert een juridisch expert de documenten en dient namens jullie een verzoek tot echtscheiding in bij de rechter. De hoeveelheid hulp die je krijgt, hangt dus af van het pakket dat je hebt gekozen. Alle afspraken, zoals over het huis, de financiën, pensioenen en de kinderen, leggen jullie vast in het echtscheidingsconvenant en retourneert deze. Na controle worden ze ingediend bij de rechter. Jullie hoeven dus zelf niet daarnaar toe. Je krijgt vanzelf bericht zodra de rechter de scheiding heeft uitgesproken en wanneer deze is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. 

Hoe snel je je scheiding rond kunt hebben, heb je eigenlijk zelf in het had. Het ligt aan de manier waarop je kiest om te scheiden, wat afhankelijk zal zijn van je persoonlijke situatie. Snel scheiden is dus alleen mogelijk als je in staat bent goed met elkaar te overleggen en afspraken te maken. Want als dat niet kan, dan zal een snelle scheiding met een mediator of een online niet werken.

Wil je weten meer weten welke manier van scheiden bij jullie past? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de juridisch specialisten van Judex. Zij kunnen je heel gemakkelijk duidelijk advies geven, wel zo prettig. 

Lees ook de andere blogs van Judex.REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


1 + = twee
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.