Menu

Hoe stel je een ouderschapsplan op?

1 reactie
hoe stel je een ouderschapsplan op

Als je gaat scheiden en je hebt samen minderjarige kinderen dan ben je verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Dit ouderschapsplan wordt samen met het echtscheidingsconvenant ingediend bij de rechtbank als het verzoek tot echtscheiding wordt ingediend. Een ouderschapsplan is ook verplicht bij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract (met ouderlijk gezag).

Wat staat er allemaal in een ouderschapsplan?

Heel kort en bondig gezegd: in het ouderschapsplan staan alle afspraken die je samen maakt over de verzorging en opvoeding van de (minderjarige kinderen). 

Wat staat er allemaal in een ouderschapsplan?

Onderdelen van het ouderschapsplan

Onderdelen van het ouderschapsplan zijn onder andere:

  • Het ouderlijk gezag: als ouder ben je wettelijk vertegenwoordiger van je kind tot het meerderjarig is. Je hebt met het ouderlijk gezag bepaalde rechten en plichten omtrent de verzorging en opvoeding. Bovendien heb je ook het gezag over het vermogen van het kind. Daarnaast ben je als ouder verplicht de band tussen de andere ouder en het kind te bevorderen.
  • De omgangsregeling: voor welke omgangsregeling jullie kiezen, hangt grotendeels af wat de woon- en verblijfplaats wordt. Gaan ze bij de moeder wonen en om de week een weekend naar de vader? Of wordt het iedere week om en om? De ene week bij mama, de andere week bij papa? Het is belangrijk dat er gekozen wordt voor een omgangsregeling die het beste bij de kinderen en jullie situatie past. Daarnaast moet het ook praktisch goed uitvoerbaar zijn. De omgangsregeling leg je vast in een weekschema in het ouderschapsplan. 
  • Het contact tussen ouder en kind: het is belangrijk vast te leggen hoe het contact tussen de ouders en het kind/de kinderen na de scheiding. Stel: het kind is bij de moeder, dan moet het altijd contact kunnen opnemen bij de vader. 
  • Het contact tussen de ouders: je moet na de scheiding als ouders met elkaar blijven communiceren. Je hebt een zogenaamde informatie- en communicatieplicht omtrent alle zaken die met de kinderen te maken hebben, bijvoorbeeld over school, sport en medische zaken. Daarnaast moet je bepalen hoe je bepaalde beslissingen neemt. Het ene is beter te bespreken door elkaar even te zien dan door de telefoon of via mail of WhatsApp.
  • Financiële zaken: tot het 21e levensjaar is kinderalimentatie verplicht. Je bent als ouders verplicht te voorzien in de kosten van levensonderhoud en de opvoeding. Maar niet alles valt hier onder, bijvoorbeeld kosten voor een cadeautje voor een kinderpartijtje van een vriendje horen hier niet bij. Maak hier dus ook goede afspraken over.
  • Overige zaken: denk ook goed na over afspraken over bijvoorbeeld vakanties, feestdagen etc. Het kan zijn dat die buiten “jouw” week vallen, dus hoe gaan jullie hier dan mee om? Hoe gaan jullie om met de introductie van een nieuwe partner? Maar je kunt ook afspraken vastleggen hoe jullie omgaan met dingen als zakgeld of bedtijden. 

Door zoveel mogelijk vast te leggen, sluit je zoveel mogelijk zaken uit waar onduidelijkheid over kan ontstaan of waar je misschien wel discussie over kunt krijgen. 

Houd je aan de afspraken

Het klinkt heel cliché, maar het is echt waar: als je het voor de kinderen zo duidelijk mogelijk wilt houden, is het belangrijk dat je je allebei aan de gemaakte afspraken houdt die in het ouderschapsplan staan. Vergeet ook niet dat je hiertoe ook verplicht bent, want de rechter is namelijk degene die het plan bekrachtigd en je erop wijst dat je je aan de inhoud van het ouderschapsplan dient te houden.

Hoe stel je een ouderschapsplan op?

Om te zorgen dat je niets vergeet, kan je het beste een voorbeeld van een ouderschapsplan volgen. Een handig voorbeeld van zo’n ouderschapsplan kun je downloaden op deze pagina. Je kunt dan samen stap voor stap alle afspraken invullen. Je komt vanzelf zaken tegen waar je samen nog over na moet denken en iets over moet overleggen. Door samen alle stappen te doorlopen, ben je ervan verzekerd dat je alles goed vastlegt over én voor de kinderen. Probeer zo open en eerlijk mogelijk naar elkaar te zijn en spreek je wensen uit. Het is logisch dat je ook er echt goed de tijd voor neemt. En het allerbelangrijkste wat je niet mag vergeten: wat is het beste voor de kinderen. Dat zal soms inhouden dat een van jullie bij een bepaalde afspraak een concessie zal moeten doen.

Een goed ouderschapsplan opstellen wat naar wens is voor partijen kost even wat tijd en moeite. Maar het is belangrijk om misverstanden te voorkomen. Dit geeft jullie samen een goede basis om na de scheiding de zorg en opvoeding van de kinderen zo goed mogelijk voort te zetten. 

Een ouderschapsplan is een verplicht onderdeel van het echtscheidingsconvenant bij scheidende echtparen met minderjarige kinderen. Als het plan ontbreekt, zal de rechter de scheiding niet officieel maken. Je komt het snelst tot een goed ouderschapsplan als je met je aanstaande ex-partner om de tafel gaat en samen alle onderdelen doorloopt die erin moeten komen. Probeer samen naar de beste oplossingen te zoeken voor de kinderen. Dan boek je het beste en het snelste resultaat. Met behulp van een expert van Judex kan je hetouderschapsplan opstellen zonder belangrijke zaken te vergeten.



REACTIES

Fien - 30 okt 2020

In de rechtbank gezeten om te scheiden, gerechtelijke uitspraak, geen ouderschapsplan. Kan dat?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 6 = zes




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.