Menu

Hoe vraag je een scheiding aan?

hoe vraag je een scheiding aan?

Hoe vraag je een scheiding aan?

Het regelen van een scheiding doe je niet iedere dag. Waarschijnlijk heb je geen idee wat er allemaal bij komt kijken en hoe je zoiets moet aanpakken. Je moet de juiste juridische hulp gaan zoeken en het is slim als je zelf informatie inwint over wat er allemaal op je af gaat komen, wat voor manieren van scheiden er zijn en wat je allemaal moet gaan regelen. 

Hulp zoeken

Bij het regelen van een scheiding heb je hulp van een expert nodig. Want alleen een juridisch expert mag een verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechtbank. Maar welke past het beste bij jullie situatie? Een advocaat, een mediator of willen jullie een online echtscheiding? Ga bij jezelf na wat het beste is voor jullie en de mate waarin jullie hulp nodig hebben.

scheiding

Afspraken maken

Bij een scheiding gaat het vooral om afspraken maken. Deze afspraken leggen jullie vast in het echtscheidingsconvenant. Je maakt afspraken over alle gezamenlijke bezittingen en schulden, zoals:

  • De financiën. Dit houdt in: alle bezittingen en schulden, zoals spaargeld, erfenissen, schenkingen, maar dus ook schulden;
  • Het koophuis: gaan jullie het huis verkopen of blijft een van jullie er wonen en moet de ander uitgekocht worden? Dit heeft ook invloed op de hypotheek;
  • De inboedel;
  • Pensioenen en verzekeringen;
  • Alimentatie: bekijken of er sprake is van recht op kinderalimentatie en/of partneralimentatie;
  • De kinderen (als ze minderjarig zijn, zijn jullie verplicht een ouderschapsplan op te stellen, deze voeg je toe aan het convenant)
  • Huisdieren: waar gaan ze wonen?

Aanvraag echtscheiding

Alles voor je scheiding tegelijk regelen, gaat niet. Het regelen en aanvragen van de scheiding verloopt in stappen. Wij leggen het hele proces uit aan de hand van 4 stappen:

Stap 1: het opstarten van het echtscheidingsproces.

Nadat het besluit is genomen, moet er heel veel geregeld worden. Er moeten veel afspraken gemaakt worden. Daarom is het verstandig om bij het opstarten van de echtscheidingsprocedure een juridisch expert in te schakelen. Dit kan via een advocaat of mediator, maar ook via een online scheiding. 

Stap 2: de juiste hulp

Welke hulp past het beste bij jullie situatie. Ga je niet zo prettig uit elkaar, met veel ruzie of kan je niet met elkaar praten? Dan kan je je afzonderlijk van elkaar laten vertegenwoordigen door een advocaat. Gaat het niet zo moeizaam tussen jullie en is de onderlinge communicatie nog best oké, dan kan je ervoor kiezen de afspraken rondom de scheiding gezamenlijk te maken met behulp van een mediator. Als jullie bijvoorbeeld nog wat kleine punten hebben waar je niet samen een oplossing voor kunt vinden, biedt een mediator uitkomst. Onder zijn of haar begeleiding ga je op zoek naar oplossingen. Zijn jullie het volkomen met elkaar eens en is het maken van gezamenlijke afspraken heel makkelijk? Dan kan je kiezen voor een online echtscheiding. Dit is de snelste en goedkoopste manier van scheiden in Nederland

Stap 3: het aanvragen van de scheiding

Via het verzoekschrift tot echtscheiding wordt bij de rechtbank de scheiding aangevraagd door een juridisch expert. Dit kan je niet zelf doen. Het aanvragen kan op 2 manieren: een gemeenschappelijk verzoekschrift of een eenzijdig verzoekschrift:

Gemeenschappelijk verzoekschrift 

Bij een gemeenschappelijk verzoekschrift staan beide partijen achter de scheiding en gaan beiden akkoord met de gemaakte afspraken die in het echtscheidingsconvenant staan. Na het indienen bekijkt de rechter of het redelijke afspraken zijn en spreekt daarna de scheiding uit.

Eenzijdig verzoekschrift

Hiervan is sprake als het initiatief bij één van de partners ligt. De ander wil niet scheiden of is helemaal niet in beeld (in uitzonderlijke gevallen). Bij een eenzijdig verzoekschrift moet je een heel juridisch traject doorlopen, waarbij de partner die niet wilt scheiden in beroep dient te gaan tegen de scheiding of de afspraken die gemaakt zijn. Dit kan een langdurig proces worden. In de tussentijd kan de rechter een zogenaamde “voorlopige voorziening” treffen. Hierbij worden voorlopige afspraken gemaakt tot de scheiding rond is, bijvoorbeeld over de financiën en de zorgverdeling van de kinderen. 

Stap 4: scheiding is officieel

De scheiding is pas officieel als de rechter de scheiding heeft uitgesproken. Daarna kan het worden opgenomen in de registers van de burgerlijke stand. Dit laatste kan pas zodra de termijn van 6 maanden voor het in beroep gaan is verstreken. De juridisch expert regelt het inschrijven van de beschikking in de registers van de burgerlijke stand. Zodra dat is gedaan, ben je officieel gescheiden.

Handig stappenplan en checklist

Scheiden doe je niet iedere dag. Er komt heel veel bij kijken, dus wellicht zijn er dingen waarvan je niet eens weet dat je ze moet regelen. Judex heeft hiervoor een handig stappenplan ontwikkeld. Stap voor stap doorloop je het scheidingsproces. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet. Naast het stappenplan heeft Judex ook een handige checklist opgesteld, die je kunt gebruiken bij verschillende stappen van het stappenplan.

Wil je meer informatie over hulp bij scheiden, zoals een online scheiding? Judex helpt u graag bij het kiezen van de juiste hulp die past bij uw situatie. 



REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier − = 3




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.