Menu

Hulp bij scheiden

hulp bij scheiden

Hoe vind je de juiste hulp bij je scheiding?

Als jij en je partner gaan scheiden, weet je dat je een hele hectische tijd te wachten staat. Er gaat heel veel op je af komen en er moeten heel veel zaken geregeld worden. En niet te vergeten: een heleboel emoties en misschien wel verwijten over en weer. De juiste hulp in deze periode is daarom essentieel. Wij helpen je graag met adviezen over wat voor hulp je kunt krijgen bij je scheiding.

Persoonlijke hulp

Tijdens de scheiding zit je in een emotionele rollercoaster, terwijl het juist nu belangrijk is dat de emoties niet de overhand krijgen en je helder kunt blijven denken. Er moeten duidelijke afspraken gemaakt gaan worden over onder andere de financiën en de woning. Het kan erg fijn zijn als je een goede vriend, vriendin of familielid hebt waar je mee kunt praten over je gevoelens. Op die manier kan je de emoties en praktische zaken beter scheiden van elkaar. Op de momenten dat je met je ex in gesprek bent, zal het gemakkelijker zijn alles rationeler te bekijken. Kom je echt heel erg in de knoop met je emoties en gevoelens?

Dan is het verstandig om eens met je huisarts te praten. Die kan je bijvoorbeeld doorverwijzen naar een psycholoog. Het kan ook zijn dat je merkt dat je kinderen meer hulp nodig hebben om met de scheiding om te gaan. Het is belangrijk dat je als ouders ervoor zorgt dat zij zo min mogelijk discussies of ruzies meekrijgen en je moet ze goed begeleiden in deze periode. Aandacht en steun is wat ze nu nodig hebben. Bovendien moeten ze het gevoel hebben, afhankelijk van de leeftijd, dat ze altijd bij jullie terecht kunnen met vragen. 

Juridische hulp

Een echtscheiding is een juridische aangelegenheid. Uiteindelijk moet de scheiding door de rechter uitgesproken worden. Je zult dus een bepaalde manier van juridische hulp in moeten schakelen. Je kunt namelijk niet zelf een scheiding bij de rechtbank indienen. Dat moet gedaan worden door een juridisch expert. Je kiest de vorm die het beste bij jouw echtscheidingssituatie past. Er zijn namelijk een aantal belangrijke zaken waar je beslissingen over moet nemen, zoals bijvoorbeeld:

  • De gezamenlijke financiën, de verdeling van het gezamenlijk vermogen en schulden, eventuele alimentatie, veranderingen in inkomen (wat weer effect heeft op onder andere toeslagen)
  • Het koophuis en daarbij behorende hypotheek of huurwoning; wil een van jullie in de gezamenlijke woning blijven? Moet een van jullie uitgekocht worden? Of kan een van jullie het huurhuis blijven huren?
  • De pensioenen en verzekeringen
  • De kinderen; er moet een ouderschapsplan worden gemaakt waarin alle afspraken rondom de opvoeding en verzorging van de wordt vastgelegd.

Scheiden met een advocaat

Tegenwoordig scheiden mensen alleen nog met een advocaat als ze niet prettig uit elkaar gaan. Beide partijen nemen dan een eigen advocaat in de arm die de belangen behartigt. Je praat gedurende het echtscheidingsproces ook niet meer met elkaar. Alles gaat via je advocaat. Dit soort scheidingstrajecten duren vaak erg lang en monden soms uit in complete vechtscheidingen. Bovendien zijn de kosten erg hoog. Een advocaat kost al gauw € 200,- per uur. Maar het kan soms de enige oplossing zijn om je scheiding te regelen omdat jullie simpelweg niet meer met elkaar willen en kunnen praten.

Scheiden met een mediator

Bij scheiden met een mediator maak je samen met je ex-partner alle afspraken over de zaken die je samen moet regelen, zoals de financiën, de (koop)woning, de kinderen, pensioenen, verzekeringen, enzovoort. De mediator is een onafhankelijke professional die bemiddelt tussen jullie beiden. Tijdens de sessies heeft de mediator een neutrale rol. De mediator luistert naar de wensen en belangen van beiden partijen. Jullie beiden krijgen de ruimte je verhaal te doen en er wordt niet gekeken naar “wie er nou gelijk heeft”. Er wordt gezocht naar een werkbare oplossing die voor jullie beiden acceptabel is. Je werkt er samen naartoe en op deze manier kunnen jullie zonder strijd uit elkaar.

Zeker als jullie samen kinderen hebben, is een goede verstandhouding belangrijk. Je zult dan ook na de scheiding nog in contact blijven met elkaar. Een mediation-traject duurt gemiddeld zo’n 3 weken. Dit is een beetje afhankelijk van hoeveel hulp er nodig is en of er veel zaken zijn waar jullie samen niet uit komen. Bij een mediator kies je meestal voor een bepaald pakket en betaal je een vast bedrag per persoon. Als eenmaal alle afspraken zijn gemaakt, legt de mediator deze vast in het echtscheidingsconvenant. Daarna zal de mediator de scheiding indienen bij de rechtbank en zorgdragen dat de verwerking bij de gemeente ook goed verloopt. Jullie hoeven dus zelf niet naar de rechtbank toe.

Online scheiden

Gaan jullie op goede voet uit elkaar en lukt het jullie om samen afspraken te maken over alles wat verdeeld moet worden? Dan kan je heel snel en eenvoudig scheiden met een online scheiding. Het is een heel eenvoudig en snel proces waarbij je in principe alles zelf regelt.

Bij Judex hebben ze daar 3 verschillende pakketten voor. Je kiest het pakket dat het beste bij jullie situatie past. Bij bijvoorbeeld het basis pakket regel je alles zelf. Samen maak je alle afspraken en leg je vast in de toegestuurde documenten.

De expert van Judex zorgt alleen voor het indienen van het convenant bij de rechtbank en de inschrijving bij de burgerlijke stand van de gemeente. Wil je toch liever volledige begeleiding bij je online scheiding? Dan kies je het meest uitgebreide pakket. Je krijgt dan naast de hulp bij het indienen bij de rechtbank en de inschrijving bij de burgerlijke stand, volledige begeleiding bij alle documenten. Dus ook bij het invullen van het ouderschapsplan en het berekenen van de alimentatie. Je hebt dus zelf je scheiding in de hand en kiest alleen de hulp die je nodig hebt.  

Met de juiste hulp zal de scheiding vlotter en prettiger verlopen. Op die manier kan je eerder beginnen met het verwerken van de scheiding, het een plekje geven en beginnen aan je nieuwe leven. REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 − twee =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.