Menu

Ik lijk wel verslaafd aan de narcist

narcist

Ik snap er niets van. Ik weet dat hij slecht voor me is, maar toch ga ik iedere keer weer terug.” Deze opmerking van Karin hoor ik heel vaak. Wanneer je te maken hebt met een narcist, dan is dit helemaal niet raar.

Weggaan en wegblijven lukt vaak wel goed bij het onderuithalende gedrag. Maar zodra de narcist liefdevol, attent, berouwvol gedrag laat zien, is dat een stuk lastiger.

Het valt niet mee

Op zo’n moment denk je dat hij* toch wel mee valt, dat het niet zo was bedoeld. Dat hij dit keer wel zijn beloftes na komt. Dat zijn tranen echt zijn. De kans is groot dat je toegeeft en teruggaat. Maar het valt niet mee. Het onderuithalende gedrag start al snel weer en nog erger dan het was. Als straf omdat je weg bent gegaan.

Tijdens de relatie met een narcist word je net zo afhankelijk van de narcist als hij van jou. Hij heeft jou nodig als bevestiging voor zijn ideaalbeeld. Dat blijft alleen in stand als het goedkeuring en waardering krijgt. Je emoties zijn daar de bron van. Welke dan ook. Hij doet er alles aan om jou hiertoe te bewegen.

Verslaafd aan elkaar

Doordat de narcist dat doet door liefdevol en attent gedrag af te wisselen met onderuithalen, raak je je grip en je veiligheid kwijt. Je raakt volledig in de war. Er ontstaat een verslavende werking aan het liefde- en berouwvolle gedrag. Gecombineerd met angst voor escalatie van onderuithalende gedrag als je bij hem weggaat of -blijft.

Ondanks alles verlang je terug naar het begin van jullie relatie, toen alles nog fantastisch was. Toen hij de nog de man van je dromen leek. Je klampt je vast aan de hoop, aan de droom die jullie relatie voor jou was. Iedere belofte, iedere traan van hem, geeft je die hoop. Je wilt dat zo graag terug.

Stap uit de verslaving

Weet dat dit nooit komt. Bedenk dat een narcist nooit verandert. Jij zult zelf stappen moeten nemen. Om uit de verslaving te stappen is het noodzakelijk dat je jezelf informeert over narcisme. Dat je elk contact verbreekt. Kan dat niet omdat je samen kinderen hebt of iets anders deelt, dan is het zaak dat je weet wat je wel of niet doet in het contact. Hoe je jezelf beschermt.

Wees extra alert wanneer de narcist aardig is, attent. Zorg dat juist dan alarmbellen afgaan. Reageer niet meteen. Las een time-out in. Een pauze waarin je uit je emoties kunt stappen. Uit de hoop die je voelt. Uit de empathie, de sympathie die je voelt.

Zoek hulp

Je creëert tijd waarin je jezelf kunt herinneren dat hij tot nu toe zijn beloftes nooit is nagekomen en dat ook nu niet doet. Iemand die zulk respectloos gedrag vertoont, houdt niet van je. Lukt je dat niet zelf, praat dan met een vertrouwd persoon. Iemand die bekend is met narcisme, iemand die je kan helpen afstand te houden.

Er zijn nog veel meer manieren om uit de verslaving te stappen. Ik vertel je erover, net als over narcisme en vooral over herstellen ervan, in mijn tips & inspiratiemails. Wil je deze ontvangen, klik dan hier. Je ontvangt de mini-workshop ‘De focus op jezelf’ er gratis bij.

*Narcisme komt voor onder mannen en vrouwen. In dit artikel spreek ik over ‘hij’ en ‘hem’. Lees daar a.u.b. ‘zij’ of ‘haar’ voor als dat van toepassing is.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 3 = twaalf




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.