Menu

Ik maak mij na mijn scheiding zorgen om mijn tiener!

na scheiding zorgen om tiener

Een aantal maanden geleden zat Sandra voor mij en ze zat er totaal doorheen. Sandra was bij de geboorte van hun dochter Britt (nu 16 jaar) verlaten door haar man omdat hij een ander had.

16 jaar later ondervinden zij en haar dochter daar nog steeds heel veel last van. Inmiddels is het afgelopen jaar na heel veel conflicten zo geëscaleerd dat Sandra en haar ex partner geen contact meer hebben. Volgens Sandra had Britt er nooit echt veel last van. Maar dat verandert de laatste tijd.

Aan het puberen

Om met de woorden van Sandra te spreken vindt ze wel dat Britt heeel erg aan het puberen is, niet meer naar haar vader wil, best veel drinkt en regelmatig totaal overstuur van een feestje gehaald moet worden.

Zo ook afgelopen weekend, ze werd gebeld door een jongeman van 24 jaar met wie Britt na het uitgaan was meegegaan. Gelukkig belde hij Sandra omdat hij wilde dat ze wist waar Britt was. Britt was redelijk dronken met hem meegegaan…

In eerste instantie had Sandra er geen vertrouwen in dat ze na 16 jaar, en heel veel rechtszaken, nog verandering in de situatie zou kunnen brengen met de, in haar ogen, eenvoudige psychosociale methodiek van succesvol scheiden. 

Geen contact met vader

Ten einde raad besloot ze mij als coach in te schakelen omdat ze zich heel veel zorgen over haar dochter maakte. En omdat ze niet kon verkroppen dat ze geen contact met de vader van haar dochter kon hebben.

Ze had alles al geprobeerd. Sandra gaf haar ex de schuld van alles en kon niet zien wat ze zelf nog kon doen om het tij te keren.

Na 16 jaar nog boos

Ze was na 16 jaar nog heel boos en teleurgesteld over het vreemdgaan en het verlaten van haar; over het feit dat haar ex aan de andere kant van Nederland ging wonen en over het feit dat hij, in haar ogen, de rol van vader nauwelijks heeft kunnen uitvoeren.

Na het volgen van ons programma kon Sandra gelukkig haar heftige boosheid en teleurstelling omzetten in een neutrale houding naar haar ex en wist ze hoe ze weer in contact kon komen met haar ex. Via mails en whatsapp berichten kon ze weer gaan samenwerken met hem. Bovendien kon ze uit het conflict blijven door compromissen te sluiten met de vader van haar dochter.

Eigen rol

Ze werd zich er ook enorm bewust van dat wat zij deed niet in het belang van hun dochter was geweest, terwijl zij altijd het idee had dat Britt er geen last van had. Maar door alle pijn en emoties die Sandra  de afgelopen 16 jaar had kon ze haar dochter en ook haar ex niet echt zien en horen. 

Doordat Sandra na al die jaren nog zo boos was, moest Britt haar vader altijd verdedigen naar haar moeder en kon ze haar ware eigen emoties niet voelen. Zij was op een leeftijd gekomen dat ze ze zich in de steek gelaten voelde door haar vader. En kreeg daar veel last van.

Nieuwe neutrale houding

De nieuwe, neutrale houding van Sandra naar haar ex partner zorgde ook dat er bij Britt ruimte ontstond om boos te worden op haar vader. Tieners hebben dat nodig om boos te worden en degene die weg is gegaan de schuld te kunnen geven. Los van of dit terecht is.

Britt heb ik kunnen begeleiden om als puber met de scheiding van haar ouders te kunnen omgaan. En om met haar boosheid te kunnen omgaan. Zij heeft geleerd dat zij niet verantwoordelijk is voor de problemen en emoties van haar ouders. Britt heeft nu ook weer contact met haar vader. En onlangs schreven ze mij dat ze met zijn drieën zijn gaan eten. 

Dat is wat ieder kind, jong of tiener, wil. Dat ouders als ouders verbonden blijven en normaal tegen elkaar blijven doen. Ook een puber, al lijken ze al groot en stoer, is een kind en heeft hier behoefte aan.

100% in het belang van Britt hebben de ouders het contact weer opgepakt.

Herken jij je in dit verhaal en wil je ook graag de schade voor je kind beperken en weer in contact komen met de andere ouder? Ik help je graag. 

Wil je weten hoe je je kind het beste begeleidt tijdens of na een scheiding? Volg dan onze nieuwe unieke groepstraining op 21 of 31 oktober

Succesvol Scheiden Nederland

Angèle Babeliowsky

Lees ook de andere blogs van Succesvol Scheiden Nederland.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 + = tien
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.