Menu

Ik voel me zo vreselijk alleen staan door de narcist

9 reacties

Een netwerk om je heen is essentieel voor je herstel van een relatiebreuk en andere stormen in je leven. Soms spreek ik in mijn praktijk vrouwen en mannen die na de breuk met een narcist familie en vrienden om zich heen hebben waar ze op terug kunnen vallen. Die kennis van narcisme hebben en begrijpen wat ze bedoelen. Die hen helpen en steunen. Waar ze altijd en steeds weer terecht kunnen. Dit is zo fijn en belangrijk!  

Steeds moeten uitleggen

Maar veel meer vrouwen en mannen hebben dit niet. Die zijn door toedoen van de narcist (bijna) iedereen kwijtgeraakt. Of ze hebben wel mensen om zich heen, maar die weten niet of nauwelijks wat narcisme is. Ze begrijpen het niet. Je moet het iedere keer weer uitleggen. Of ze zien het niet. Ze zien alleen de mooie buitenkant. ‘Hoe kan dat nou, het is toch zo’n leuke, aardige en behulpzame man?’ of ‘Zo’n attente, lieve en zorgzame vrouw?’ Hierdoor word je steeds in de verdediging gedwongen.

Altijd weer verdedigen

De mening van omstanders kan ook beïnvloed zijn door de narcist. Ze vinden hem of haar zielig door wat ze van hem of haar horen. Ze maken opmerkingen als ‘Hij of zij doet toch zo zijn of haar best?’ of ‘Zou je ook niet eens naar je eigen aandeel kijken?’ Omstander kunnen ook het gedrag meespelen uit angst voor de narcist of om mee te liften op zijn of haar succes. Of, helemaal te goeder trouw, iets vertellen omdat ze daartoe gemanipuleerd worden.

Je eenzaam voelen

Je durft hen niets te vertellen uit angst dat het bij je ex terecht komt en daarna weer tegen jou wordt gebruikt. Ondertussen sta jij er alleen voor en voel je je eenzaam. En dat bovenop alles waar je al mee te maken hebt. Dat voelt knap rot en maakt je herstel een stuk lastiger. Ik heb een aantal tips voor je om met deze mensen om te gaan. En tips over het weer het opbouwen van een netwerk: 

Tip één: Laat ze (tijdelijk) los

Laat mensen die het niet kunnen/willen begrijpen, die het goed praten of dingen doorvertellen (tijdelijk) los. Zo bevrijd je jezelf van de frustratie en de pijn van het onbegrip. Van de onrust die het geeft. Het onmachtige gevoel.

Tip twee: Maak er ‘koetjes en kalfjes’ mensen van

Kun of je wil mensen niet loslaten, maak er dan ‘koetjes en kalfjes’ mensen van. Je stopt met het delen van je gevoelens, met je kwetsbaar opstellen. Je vertelt niet meer over je relatie, over je ex-partner. Dit voorkomt goedbedoelde en kwetsende opmerkingen of het informeren van je ex-partner. Daarnaast is het ook wel eens lekker en goed om het over iets anders te hebben. Dat geeft een andere focus. Dat geeft energie.

Tip drie: wees voorzichtig met gezamenlijke vrienden en kennissen

De tip sluit aan op tips één en twee. Zeker bij mensen die jullie allebei kennen, is de kans groot dat wat je vertelt bij je ex terecht komt. Mensen kunnen ze makkelijk wat laten ontslippen of worden daartoe gemanipuleerd. Pas op met wat je ze vertelt of laat ze (tijdelijk) los.

Tip vier: bouw een nieuw netwerk op

Mogelijk is je netwerk al klein of wordt het (nog) kleiner door het (tijdelijk) loslaten van mensen. Of je bent verhuisd naar een andere woonplaats. Ga actief op zoek naar een nieuw netwerk. Mensen om mee te kunnen praten over waar je doorheen gaat. Mensen die narcisme begrijpen. Als zijn het er maar twee of drie. Benader bijvoorbeeld vrienden die je los hebt moeten laten en herstel de band. Praat met een professional. Ontwikkel een band met lotgenoten, gelijkgestemden. Vind ze bijvoorbeeld in mijn trainingen.

Tip vijf: Leer nieuwe mensen kennen

Bouw je netwerk ook uit met mensen om leuke dingen mee te doen. Om het er een keer niet over te hebben, en kan dat wel, dan is het meegenomen. Er zijn aardig wat initiatieven waarbij je je kunt aansluiten voor uitjes, clubs en zelfs vakanties. Alleen en/of met je kinderen. Een paar voorbeelden zijn: Nieuwe mensen leren kennen (NMLK), Klup (voor 50-plussers), Ouder Alleen, Vakantie Anders. Ga op vakanties voor alleenstaanden of eenoudergezinnen. Er zijn er nog veel meer initiatieven te vinden op het internet. Je kunt je natuurlijk ook aansluiten bij plaatselijke initiatieven, zoals sportclubs, creatieve clubs etc.

Tip zes: Geef het de tijd

Herstellen, helen, rouwen, een nieuw leven en netwerk opbouwen, jezelf weer worden, kost tijd. Geef het ook die tijd. Wil niet te snel. Gun je zelf het omarmen van alle gevoelens die erbij horen. Gun jezelf de ontdekkingsreis naar jezelf.

Vraag je je af hoe je dat allemaal moet doen? Zoek je er hulp bij? Plan een focussessie met me in, dan kijken we samen wat jij door voor nodig hebt.

Willy Sietsma

Lees ook de andere blogs van Willy.

REACTIES

Martijn - 27 aug 2020

Hier ook. De ex vrouw is narcist en heeft in de loop der jaren vakkundig mijn vrienden buiten spel gezet. (Liefde maakt blind laten we maar zeggen). Dus de vriendengroep bestond uiteindelijk uit haar vrienden. Nadat De beslissing tot scheiden is gedaan en we het hele traject zijn ingegaan heeft mijn ex mij ook nog eens zwart gemaakt bij haar vrienden. Inmiddels weet het merendeel dat er niets van de verhalen die ze heeft verteld waar is en zien ze in dat het probleem echt bij de ex ligt. Het is zelfs zover gekomen dat d’r ouders hebben gezegd dat ze niet meer welkom is. Ik denk dat dit karma heet. Laten we er maar op houden dat ik zelf een hele zware tijd achter de rug heb gehad. Vorige week is de handtekening gezet na een lange slepende mediation en kan ik mijn eigen leven gaan opbouwen. Voor iedereen die in een soortgelijke situatie zit wil ik het volgende meegeven. 1) Heb je het idee dat de relatie gelijkwaardig is? Zo niet? STOP ERMEE. Een narcist veranderd niet. 2) Als je merkt dat mediation niet werkt, getraineerd wordt in het proces, enz, NEEM EEN EIGEN ADVOCAAT. De valse beloftes zijn niets waard. Een narcist zal altijd voor zichzelf kiezen. Neem sowieso een eigen advocaat als er kinderen in het spel zijn. Houd daarbij het belang van de kinderen voorop.

  Willy Sietsma - 27 aug 2020

  Wat fijn dat je reageert, Martijn. Wat je deelt, is heel herkenbaar. En wat goed dat vrienden en haar familie het doorzien, dat is helaas niet altijd het geval. Dank voor de goede tips die je geeft. Aanvullend: zorg dat je een mediator of advocaat in de arm neemt die kennis heeft van narcisme. Dat is heel belangrijk. Ik heb een lijst opgesteld met namen die aan mij zijn doorgegeven. Je kunt hem aanvragen via: https://willysietsma.nl/e-books-en-meer/. Je vindt er ook e-books en meer. Warme groet, Willy Sietsma

  Elma - 2 sep 2020

  Vorige jaar zijn wij mediation in gegaan. Beloftes in de eerste gesprekken. Afronding alles opgeëist wat er financieel op te eisen was. Ik had een eigen advocaat moeten nemen. Dan was ik er beter uit gekomen. Als vrouw kon ik beter bij de kinderen blijven wat ik graag heb gedaan. Nu moet ik volop werken. Maar het is gelukt om hem uit te kopen en hem bijna een ton mee te geven. Ik ben niet halverwege overgestapt naar een advocaat. Dan was ik er nu nog niet vanaf geweest. Het doet zo n pijn. Dat was mijn partner die nu zegt er is altijd nog een weg terug. Ik voel me met de kinderen zo opgelucht. Maar zoveel pijn.......als ik dit had geweten. Narcisme heb ik toen ik in de relatie zat altijd ontkend. Hulpverlening wees me erop. Nee heb ik gezegd. Hoe meer afstand, hoe meer ik het ga zien. Wat werd ik vernederd. Ik ben van binnen zo kapot gemaakt. Als ik alles had geweten had ik vanaf het begin een eigen advocaat genomen..........(nu zit ik 30 jaar aan een hypotheek........)

Mila - 27 aug 2020

Wat een fijn blog, zo herkenbaar. Zit in deze situatie en zou zo graag nieuwe mensen leren kennen en dan vooral ook een ouder met kinderen. Maar waar? In het dorp waar ik woon lijkt iedereen getrouwd of weer erg snel voorzien van een nieuwe partner. Maar ons kind is full time bij mij. Hoe kom Jean in contact?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 27 aug 2020

  Hi Mila, je zou bijvoorbeeld lid kunnen worden van ons gratis forum. Daar kan je, anoniem, je ervaringen delen en de verhalen van anderen lezen.

  Martijn - 28 aug 2020

  👋 Zal mij ook aanmelden op het forum.

  Willy Sietsma - 28 aug 2020

  Beste Mila, Een andere manier om nieuwe mensen te leren kennen, en bijvoorbeeld met elkaar op stap te gaan of met alleenstaande ouders met kinderen op vakantie te gaan, is Ouder Alleen; een ontmoetingsplaats voor alleenstaande ouders. Ook daar vind je een forum, dat gaat over van alles en nog wat. Dit is de website: https://www.ouderalleen.nl/. Daarnaast geef ik trainingen over sterk staan tegenover narcistisch gedrag, om jezelf en/of je kinderen hier in sterk te maken. Daar tref je lotgenoten aan. Velen hebben naderhand nog contact. Je kunt er meer over lezen op deze pagina: https://willysietsma.nl/diensten-scheiding/ Succes en plezier met het uitbreiden van je netwerk. Warme groet, Willy Sietsma

Mariëlle - 25 aug 2023

Ook ik ben net gescheiden en ben op zoek gegaan naar antwoorden. Ik denk dat ik die nu gevonden heb. Mijn ex past goed in het plaatje van een narcist, dat heb ik eerder nooit gerealiseerd. Maar nu ik terug kijk klopt het plaatje precies. Ik voel me verloren, wie ben ik nu eigenlijk? Of, wie was ik? En wat wil ik? Ik denk dat ik wel even de tijd moet nemen om alles op een rijtje te zetten. Bedankt voor alle tips hier, daar ga ik zeker gebruik van maken

  Roos - 17 sep 2023

  Hey Marielle, Ik zit midden in de scheiding en ik herken zo jou verhaal. Dat had ik ook kunnen schrijven. Ik ben 29 jaar getrouwd geweest en heb 2 thuiswonende volwassen kinderen. Ex is vorig jaar in juli plotseling zonder iets te zeggen van huis vertrokken. We hadden net nog de verloving van onze dochter gevierd. Hij is bij zijn moeder gaan wonen. We weten niet wat hij aan zijn familie heeft verteld maar niemand heeft nog contact met ons. Sterker nog, we zijn uitgescholden en vernederd door zijn moeder. Maar zo langzamer hand krabbelen we met ons drieën weer op. En de toekomst zie ik best wel positief. Als ik nu terug kijk naar al die jaren, besef ik dat ik geen leven had. Hij bepaalde alles, ik bestond niet. Ik word nu pas wakker. Hij past perfect in het plaatje van een narcist. Ik moet opnieuw beginnen...leren leven, op eigen benen staan maar dat gaat mij wel lukken en hopelijk jullie allemaal ook! :)

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − = 3
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.