Menu

Inkomensafhankelijke combinatiekorting en co-ouderschap.

5 reacties
co ouderschap en belasting

Inkomensafhankelijke-combinatiekorting-co-ouderschap 2019

De inkomensafhankelijke combinatiekorting is bedoeld als een tegemoetkoming voor werkende ouders met kinderen jonger dan 12 jaar. Hierdoor wordt het voor ouders met kinderen aantrekkelijker om betaald werk te accepteren. Deze inkomensafhankelijke combinatiekorting is per 2009 ingevoerd. Het blijkt dat veel werkende ouders ook in 2019 nog onbekend zijn met deze inkomensafhankelijke combinatiekorting.

Wanneer hebt u recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting?

U moet daarvoor in het kader van de aangifte inkomstenbelasting 2014 voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • U hebt een kind dat op 1 januari jonger is dan 12 jaar;
 • Uw kind is minimaal 6 maanden in 1 kalenderjaar bij de gemeente ingeschreven op uw woonadres;

Bent u co-ouder en staat uw kind bij de gemeente ingeschreven op het woonadres van de andere ouder? Dan hebt u toch recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting als uw kind doorgaans ten minste 3 hele dagen per week in elk van de huishoudens verblijft. Met 3 hele dagen bedoelt de belastingdienst 3 keer 24 uur per week. Dit is ook als het kind om de week bij de ene en de andere ouder verblijft.

 • U hebt in 2019 een arbeidsinkomen van meer dan € 4.993 of u krijgt de zelfstandigenaftrek (of kan deze krijgen);
 • U bent alleenstaand en u werkt en hebt geen fiscale partner, of u hebt wel een fiscale partner, maar uw arbeidsinkomen is lager dan dat van uw fiscale partner. In 2023 vervalt de uitbetaling van de combinatiekorting aan de minstverdienende partner. De belastingdienst bouwt daarom vanaf 1 januari 2019 de regeling af. In 2019 betalen zij nog 26,667% uit.

Ouders met meer dan één kind

Na een scheiding kunnen beide ouders ieder voor zich deze korting aanvragen bij iedere ouder

Ouders met één kind en de combinatiekorting

Ouders met één kind kunnen na een (echt)scheiding ook beiden profiteren van deze korting. Als de ouders een co-ouderschap met elkaar aangaan hebben ze allebei recht op de combinatiekorting van maximaal € 2.835 per jaar.

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap is in het algemeen een verdeling van de dagelijkse verzorging en opvoeding van het kind. De verdeling wordt zo goed mogelijk afgestemd op de situatie zoals het kind dat tijdens de samenleving of het huwelijk gewend was. Een kind gaat wonen in twee huizen, maar kan maar op één adres staan ingeschreven.

Belastingdienst en co-ouderschap

De belastingdienst hanteert het volgende standpunt als het gaat om de inkomensafhankelijke combinatiekorting:

Bent u co-ouder en staat uw kind bij de gemeente ingeschreven op het woonadres van de andere ouder? Dan hebt u toch recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting als uw kind doorgaans ten minste 3 hele dagen per week in elk van de huishoudens verblijft. Met 3 hele dagen bedoelt de belastingdienst 3 keer 24 uur per week. U voldoet ook aan deze eis als het kind om de week bij de ene en de andere ouder verblijft.

Co-ouderschap bij ouders met één kind

Als u voldoet aan de omschrijving die de Belastingdienst geeft van het co-ouderschap, dan heeft u beiden mogelijk recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Neem contact op met de belastinginspecteur van uw regio of bel met de belastingtelefoon en vraag naar een specialist (bijvoorbeeld een scheidingsspecialist) op het gebied van heffingskortingen.

Co-ouderschap bij ouders met meer dan één kind

Ouders die na de scheiding ieder één kind op hun adres inschrijven, kunnen beiden recht hebben op de combinatiekorting ook indien u wederom opnieuw samenwoont of gehuwd bent.

De hoogte van de combinatiekorting

De korting bedraagt maximaal € 2.835 per jaar indien u jonger bent dan 65 jaar en maximaal € 1.452 per jaar indien u ouder bent dan 65 jaar (bedragen voor het jaar 2019)

 

 

Henk

 

Alimentatie Specialist

 

 

 

 

REACTIES

Dennis Bakker - 26 nov 2019

mijn zoon is elk weekend bij me en alle vakanties. Ik ben werkzaam in het onderwijs dus voldoende vrije dagen. Op jaarbasis kom ik op ongeveer 180 bij mij. Heb ik recht op combinatie korting?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 28 nov 2019

  De belastingdienst stelt als eis minstens 3x24 uur per week. Maar om echt zeker te zijn kan je even contact opnemen met de belastinginspecteur van je regio of bellen met de belastingtelefoon.

daisy - 25 nov 2022

Als je 2 kinderen hebt. Heb je dan recht op 1 x combinatie korting?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 28 nov 2022

  Het antwoord van Alimentatiewijzer.nl: In principe kan je inderdaad maar 1 keer aanspraak maken op de combinatiekorting. Hebben jullie co-ouderschap en staat het ene kind bij vader en het andere bij moeder ingeschreven, dan kunnen jullie hier allebei voor in aanmerking komen.

Nieuwe start - 9 jun 2023

Ik woon samen met mijn nieuwe vriendin , ik heb een co-ouderschap met mijn ex over onze zoon, heb ik recht op inkomens combinatie korting nu ik samen woon

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 × = vier
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.