Menu

Je bewust worden van narcistisch misbruik is noodzaak, mooi aanbod van Willy!

narcistisch misbruik

Je hoort er gelukkig steeds meer over. Toch hoor ik nog vaak opmerkingen over de ijdele, de egoïstische. Dat je een narcist daaraan herkent. Helaas is dat niet altijd het geval. Het zit erin, ja. Maar het hoeft niet zo te zijn. 

Veel narcisten zijn verborgen narcisten. Die herken je niet zomaar. Naar buiten toe gedragen ze zich heel normaal. Liefdevol, open. Attent, aardig. Zorgzaam, behulpzaam. De een is heel aanwezig. De ander juist op de achtergrond. Juist dat verborgene maakt het zo gevaarlijk, vooral als je niet weet waar je mee te maken hebt of kunt krijgen.

Het masker gaat af

Naar intimi leggen ze op een bepaald moment hun masker af. Dan is er sprake van liegen, denigreren, kritiek leveren. Van straffen door middel van agressie of juist negeren. Van dreigen, alle schuld bij jou leggen. Je voor gek verklaren. Heel subtiel of juist heel duidelijk. Juist het afwisselen met aardig en attent gedrag, met berouw, met tranen, met beloftes maakt het voor jou zo verwarrend. Iedere keer krijg je weer hoop op betere tijden. Je blijft in de relatie, je gaat terug. En het spel gaat verder.

Verslaafd aan de narcist

Narcistisch misbruik maakt je langzaam maar zeker kapot, zeker omdat wegkomen zo lastig is. Je raakt helaas verslaafd aan de narcist, aan het aardige gedrag. Daardoor doe je er alles aan dat terug te krijgen en cijfer je jezelf steeds meer weg. Met als gevolg dat je jezelf en je leven steeds meer kwijtraakt.

Grote gevolgen voor jou

Door het narcistische misbruik ga je ook langzaam maar zeker alles en iedereen te wantrouwen. Ook jezelf. Je twijfelt aan alles, hebt de narcist nodig om besluiten te nemen. Je merkt ook dat je steeds meer alleen komt te staan. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden. Dit alles zorgt voor angst, boosheid, verdriet, schuld, schaamte, onmacht, frustraties, onzekerheid en meer. Met energieverlies en (chronische) lichaamsklachten als gevolg.

Denk niet dat het jou niet overkomt

Het grote gevaar schuilt erin dat je niet weet waar je mee te maken hebt. Als je dan met een narcist te maken krijgt, word je, voor je er erg in hebt, het manipulatieve spel ingezogen en leeggezogen. Hoe sterk en onafhankelijk je ook bent. Of je nu een vrouw of een man bent. Iedereen kan ermee te maken krijgen. Jij ook. Het komt voor van hoog tot laag. Van rijk tot arm. In alle beroepen.

Willy Sietsma

Lees ook de andere blogs van Willy.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


acht + = 15
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.