Menu

Jullie woning staat op beide namen, hoe werkt het als jij wilt blijven?

huis op beide namen scheiden

Je gaat scheiden en een van de vragen die je jezelf stelt is: wie blijft er in de woning wonen? Of kan ik de woning overnemen?

Vaak staat het huis op naam van beide partners en is het belangrijk om overeenstemming te zoeken over wie er in de woning blijft en wat dit financieel en praktisch betekent voor de ander. Moet de ander een uitkoopsom betaald krijgen? Hoe lang verblijft de ander nog in de woning. En welke consequenties heeft dit voor de hypotheek?

Het kan een lastige situatie worden als er geen overeenstemming is. Gelukkig zijn er veel meer mogelijkheden dan je vooraf zou denken. In deze blog vertel ik graag over de bouwstenen die nodig zijn om het huis over te kunnen nemen als het huis op beide namen staat. 

Niet genoeg financiële middelen, of toch wel?

Wij komen het vaak tegen dat één van jullie in het huis wil blijven wonen, bijvoorbeeld omwille van de kinderen, maar dat er niet genoeg financiële middelen zijn om het alleen te doen. Zo lijkt het althans aan de voorkant.

Dat is de reden waarom klanten vaak bij Scheiden & Wonen terecht komen, omdat dit precies ons specialisme is. Wij begrijpen dat je het liefst het vertrouwde dak boven je hoofd wilt behouden, helemaal wanneer je kinderen hebt. Maar we begrijpen ook dat de andere partner zijn of haar deel wil hebben. Zodat ook aan die kant een nieuwe start gemaakt kan worden. Er is gelukkig veel mogelijk bij behoud van de koopwoning. Maar welke bouwstenen zijn dan relevant?

Ingewikkelde puzzel

De eerste bouwsteen voor het overnemen van het huis is het zoeken naar een hypotheekadviseur die veel ervaring heeft met hypotheken in scheidingssituaties. Belangrijk is dat jullie stap voor stap begeleid worden door het complexe traject van hypotheek en scheiding.

Tevens wil je vooraf duidelijkheid over het wel of niet kunnen overnemen van de woning. Dit antwoord wil je niet pas krijgen als de scheiding al geregeld is, want dat geeft veel onrust.

De ervaren adviseur gaat je helpen met het in kaart brengen van alle bouwstenen om de woning te kunnen behouden. Dit is als het ware een puzzel die gelegd moet worden, waarbij alles met elkaar in verbinding staat.

Uiteraard moet er ook gekeken worden naar de waarde van de woning en eventuele overwaarde. Welke waarde van de woning moet worden aangehouden? Ook daar zijn verschillende mogelijkheden in.

Tot slot kan het per geldverstrekker genuanceerd liggen welke bouwstenen gebruikt kunnen worden en hoe.

Stress voorkomen

Al met al is het proces intensief, maar met de hulp van de juiste hypotheek adviseur gaat het lukken om de overname van de woning en hypotheek soepel te laten verlopen. Dit kan veel stress voorkomen en zorgen voor een goede afwikkeling van alle andere zaken rondom de scheiding.  

Uiteindelijk wil je de rust ervaren dat je in je huis kunt blijven wonen en dat jullie allebei een goede toekomst tegemoet gaan waarin alle financiële zaken netjes zijn afgerond. En jullie hierna kunnen focussen op een toekomst los van elkaar.

Mochten er vragen zijn naar aanleiding van deze blog:

Bel gerust met Jeroen Gorissen MFP/RES: 06-21906371 of mail op jeroen@scheidenenwonen.nl

www.scheidenenwonen.nl

Lees ook de andere blogs van Jeroen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 3 = drie
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.