Menu

Kinderalimentatie en woonlasten

3 reacties
kinderalimentatie en het nieuwe huis

Naar aanleiding van de blog over kinderalimentatie en de nieuwe partner werd er een vraag gesteld. Hierbij het antwoord.

De Kinderalimentatie Vraag:

Mijn vriendin is gescheiden en haar ex heeft nu met zijn nieuwe vriendin een huis gekocht.
Kan de kinderalimentatie in gevaar komen omdat hij veel meer zal moeten gaan betalen voor de hypotheek die is afgesloten?
In hoeverre kan hij een verlaging aanvragen omdat hij anders niet aan de hypothecaire verplichting kan voldoen?
Of wordt hij juist draagkrachtiger om het onderhoud van de kinderen en kan zij een verhoging aanvragen omdat zijn nieuwe vriendin in zijn levensonderhoud zal moeten bijdragen?
Ik lees namelijk overal dat kinderalimentatie geen invloed heeft op het lenen van geld.

Het Antwoord:

Algemeen; neen, dit heeft geen invloed op de kinderalimentatie..

Ervan uitgaande dat in deze voorbeelden, de vader een omgangsregeling heeft met de kinderen (dus geen co-ouderschap of de kinderen meer dan 50 % verzorgt) heeft samenwoning geen invloed op de kinderalimentatie.
De niet verzorgende ouder wordt te allen tijde aangemerkt als alleenstaande.
Indien de verzorgende ouder hertrouwt heeft dit wel invloed op de kinderalimentatie omdat dan de nieuwe partner stiefouder wordt naar de kinderen die deel uit maken van het gezin en daarmede onderhoudsplichtig.

Ten aanzien van de eigen woning.
Bij de vaststelling of herziening van kinderalimentatie zijn de daadwerkelijke lasten niet van belang, gerekend wordt namelijk met vaste bedragen, zoals de woonlasten, welke gesteld worden op 30 % van het netto inkomen.

REACTIES

Amsterdam-Brabant - 29 apr 2017

En als er in een bekrachtigd echtscheidings convenant aangegeven staat dat indien een van de 2 ex partners een nieuwe relatie krijgt dat geen invloed zal hebben op de hoogte van de kinder alimentatie ? In mijn specifieke geval hebben we co ouderschap en mijn ex heeft in 2015 afgedongen dat het krijgen van een nieuwe relatie bij een van de ex partners dit geen invloed zal hebben op de hoogte van de kinderalimentatie. En dit is door de rechtbank goedgekeurd. Mijn ex heeft dus al een nieuwe partner die heel veel dagen bij mijn ex woont , ook als de kinderen daar zijn, maar ze wonen zogenaamd nog niet samen. Heb ik dan geen poot om op te staan omdat het echtscheidings convenant dit duidelijk omschrijft als zijnde geen invloed hebbende op kinder alimentatie ?

Amsterdam - 30 sep 2017

Hoe zit het met de alimentatie als de ex een huis kan kopen in Amsterdam? Kan ik dan kijken of de alimentatie evt verhoogd kan worden?

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 2 okt 2017

@Amsterdam, dat hangt er van af of in de oorspronkelijke berekening de woonlasten al op 30% van het netto inkomen zijn vastgesteld. De werkelijke woonlasten zijn niet van belang.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 × vijf =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.