Menu

Kinderalimentatie tijdens de zomervakantie

3 reacties
kinderalimentatie tijdens de zomervakantie

In onze gratis vragenrubriek kwamen de volgende 2 vragen binnen. Hoe zit het met het betalen van alimentatie als de kinderen tijdens de vakantie langere tijd bij de alimentatieplichtige ouder verblijven en kan je je kind zomaar op vakantie meenemen?

Kinderalimentatie tijdens de zomervakantie

Vraag

Tijdens de komende vakantie zijn mijn twee zoons bij mij, de vader, gedurende drie weken aanééngesloten. Kan de kinderalimentatie die ik betaal tijdens de vakantie worden verlaagd? Ik verzorg de kinderen nu en hun moeder heeft geen kosten.

Antwoord:

De alimentatiebedragen wijzigen niet tijdens de vakantie

Bij de alimentatieberekening is -als het goed is berekend- reeds rekening gehouden met de extra kosten die de vader heeft / en die de moeder bespaart, tijdens de vakantie.

Namelijk via de zorgkorting. Deze zorgkorting is afhankelijk van het aantal dagen dat een kind, inclusief de vakanties, bij de niet verzorgende ouder verblijft.

Deze zorgkorting heeft invloed op de behoefte aan kinderalimentatie en de draagkracht voor kinderalimentatie. En daardoor ook op de hoogte van de kinderalimentatie. De kosten die de vader heeft gedurende de drie weken zijn dus reeds verrekend met de maandelijkse bijdrage.

Conclusie: Kinderalimentatie blijft tijdens de vakantie gelijk aan het gebruikelijke maandelijkse bedrag.

Kind met één ouder naar buitenland

Vraag

Kan mijn ex-partner ons kind op vakantie nemen naar het buitenland, zonder mijn toestemming?

Antwoord

Als je als ouder alleen wil reizen met een minderjarig kind en het gezag berust bij beide ouders of bij de andere ouder alleen, dan is voor het reizen met de minderjarige de toestemming van die ouder nodig. Zonder deze toestemming kan de vakantie in het honderd lopen, omdat de Marechaussee / grenswacht bij een controle constateert dat er geen (of geen correcte) toestemming is.

Lees onze blog over het toestemmingsformulier om te reizen met een kind na de scheiding

Fijne vakantie,

Alimentatiespecialist

REACTIES

mary - 20 jul 2017

ik vind het alleen te gek dat een moeder die alleen reist met een kind alle papieren moet hebben. Reist een vader met zijn vriendin en neemt het kind mee dan hoeft hij niks te laten zien. Gek hè dat er zoveel kinderen ontvoerd worden

Renata Vermeulen - 27 jul 2023

Tegenwoordig kun je in je paspoort laten zetten dat je als vrouw gescheiden bent van..... Dan staat er in je paspoort dezelfde achternaam als die van je kind en krijg je minder snel problemen bij de douane.

Michel - 11 jul 2024

Een man is altijd in het nadeel. 3weken zorg je voor je kind extra kosten en vrouw ontvangt alimentatie haha

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


1 × twee =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.