Menu

Mag een kind van 12 kiezen bij wie het woont?

7 reacties
mag kind van 12 zelf kiezen

Er is er één jarig hoera, hoera! 12 jaar alweer! 12 jaar: een magische leeftijd…

Mag een kind van 12 kiezen bij wie het woont?

Met enige regelmaat hoor ik een vader of een moeder zeggen:
“ Als Oscar 12 jaar is, mag hij kiezen bij wie hij wil wonen” of
“ Lydia is nu 12 jaar. Ik heb gehoord dat zij nu zelf mag bepalen bij wie zij woont.”.

Denk jij dat ook dat een kind van 12 jaar of ouder zelf bepaalt bij wie het woont bij of na een scheiding? Dan is het goed te weten dat dit niet het geval is.

In de wet is in ieder geval niet geregeld dat een kind van 12 jaar of ouder het recht heeft om te kiezen of het bij vader of moeder wil wonen.
Dit nog los van het feit dat een kind over het algemeen niet wil kiezen (tussen zijn ouders) en je de keuze niet aan hem/haar dient over te laten. Dit is iets dat jullie samen als ouders zullen moeten bespreken als daar aanleiding voor is.

Hoorrecht kind

Wat wél in de wet geregeld is is dat een kind van 12 jaar of ouder het recht heeft om zijn stem te laten horen in een lopende procedure. Loopt er dus een echtscheidingsprocedure of een procedure over gezag of contact dan wordt jouw kind door de rechter bij brief uitgenodigd. Jouw kind kan door het schrijven van een brief of door langs te gaan bij de rechter zijn of haar stem laten horen. Let op: het niet jouw kind dat kiest. Het is de rechter die een keuze maakt, als jullie er samen als ouders niet uitkomen.

Natuurlijk zal je kind als het ouder wordt, meer een eigen leven hebben en zullen school, sport en vrienden van invloed zijn op de door jullie als ouders (of door de rechter) vastgestelde contactregeling. Het is goed om daar als ouders bij stil te staan, hierover met elkaar te spreken en jullie regeling te evalueren. Daarbij is het belangrijk om jouw kind op het juiste moment te betrekken. Input van jouw opgroeiende tiener kan heel verhelderend zijn.

Lukt je dat spreken of evalueren (nog) niet samen, denk dan eens aan het inschakelen van een gekwalificeerde (scheidings)mediator. Deze mediator begeleidt jullie bij het komen tot een regeling die bij jullie én jullie kind past. Want wees nu eerlijk, wie kent jullie kind beter dan jullie zelf.
ScheerSanders Advocaten

REACTIES

Amber - 14 apr 2020

Wij zitten al jaren in het lastige pakket, dat mijn vriend 2 kinderen heeft en dat de kinderen om de week wisselen. Ene week bij ons andere week bij zijn ex. Nu word de oudste over 3 maanden 12 jaar en wil al jaren bij ons ingeschreven worden en bij ons wonen. Zij denkt zodra ze 12 is word dat zo geregeld maar dat is niet zo. Hoe kunnen we dit nu met haar regelen?

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 15 apr 2020

    Beste Amber, het is misschien handig om voor meer informatie ook deze blog te lezen. Maar ik heb je vraag ook doorgestuurd naar gezinstherapeut Nellie Timmermans. Je krijgt van haar een reactie. Veel succes!

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 15 apr 2020

    Beste Amber, hierbij de reactie van Nellie Timmermans: Inderdaad mag zij niet zelf kiezen, maar ze kan wel aan de kinderrechter vragen om hier een oplossing voor te vinden. Natuurlijk is het wel belangrijk dat deze dochter haar beide ouders blijft zien (tenzij er echt gevaarlijke situaties zijn). Een kinderrechter zal dus niet zo snel geneigd zijn om dit echt definitief te veranderen, maar wel willen weten waaróm dochter dit zo wil. Ik denk dat het goed is dat haar vader (en jij) nadenken of dit wat jullie betreft kan. Dan zal er met dochter door vader gesproken moeten worden wat er achter deze vraag van dochter zit. Je kunt uitleggen dat het niet een kwestie van kiezen is, maar dat de kinderrechter daarmee in moet stemmen en dan zou je evt. met moeder kunnen kortsluiten hoe zij daarin staat. Is zij daar tegen, of zijn er mogelijkheden te bedenken waardoor zij ermee kan instemmen. Natuurlijk zou het het beste zijn als dochter daar zelf met moeder over praat, maar dat is vaak een probleem. Misschien zou vader samen met dochter daar met moeder over kunnen praten. Wellicht dat er dan een oplossing komt voor het probleem wat zij ervaart, zonder dat er een verandering hoeft plaats te vinden. Kortom: praat! Met dochter en met moeder! Probeer dochter te steunen in haar verzoek, zonder moeder af te wijzen/af te vallen. En het moet natuurlijk duidelijk zijn dat u ZELF daar weinig in kunt betekenen. Het is de verantwoordelijkheid van VADER en NIET die van u.

eachann - 3 feb 2021

ik ben een jongen van 14 en ik wil bij mijn vader wonen omdat ik mij daarwel gelukkug voel hoe kan ik ervoor zorgen dat dat kan/mag

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 4 feb 2021

    Hoi Eachann, ik heb je een mail gestuurd.

een vermoeide moeder - 9 feb 2021

ik heb een dochter van bijna 12 bij mij moeder wonen en ik zit in een vechtscheiding..om verdeling, maar vooral om dochter..dochter wil geen omgang met vader door zijn drankgebruik ( drinkt al 0 jaar veel en zegt gewoon, ikdrink af en toe een.biertje) en zijn gedrag..(jeugdzorg zegt gewoon dat ze er niet bij waren dat vader zoveel drinkt..maar ze zeggen wel dat ik moeder mijn dochter vergiftig met woorden...raar ze hebben mij en mijn dochter 2x gezien). en ik snap haar daarin ik heb drankgebruik 30 jaar meegemaakt. maar blijft haar vader...jeugdzorg dwingt dochter omgang met vader en ik had dat een beetje aan de gang met de 3de omgangsmedewerker van de omring (vanuit ons huisje). het ging met kleine stappen, maar nog wil ze niet en.ging met tegnzin. De jeugdzorg vind mij niet leuk en gaat bij mij tegen alles in en zegt ..als je niet meewerkt met de omgang gaat nikki naar vader..mijn dochter heeft mij dat in paniek horen zeggen dus speelt toneel zodat dat niet gaat gebeuren. Ik vind dit zo erg..het is een wijs meisje en kan goed uitleggen wat ze wel en niet wil.. En nee bij mij gaat het niet om vader te zeiken..dochter wil zelf niet...denk dat rechters/jeugdzorg/rvdk toch beter en niet alleen in onze situatie , naar de kinderen moeten luisteren.. kinderen hebben ook een mening en vooral gevoel.. dochter dacht ook..ALS IK 12 WORDT DAN......kwam er achter dat ze nog niet mag aangeven waar te wonen en geen contact vader..DAN GA IK GA ELKE MAAND EEN BRIEF STUREN NAAR DE RECHTER. HIJ MOET LUISTEREN..

Anoniem - 14 nov 2021

Ik ben 15 jaar oud met gescheiden ouders, ik zou liever permanent bij m'n vader wonen dan om de week wisselen. Kan dit?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven × 9 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.