Menu

Mag ik de spullen van ex weggooien?

9 reacties
spullen van ex

In onze gratis vragenrubriek kwam de volgende vraag binnen:

Ik zou graag willen weten wat de wettelijke oplossing is voor het volgende probleem.

Mijn ex en ik zijn 2 jaar uit elkaar en het huis staat nu, al ruim een jaar, op mijn naam. Destijds gingen we goed met elkaar om en heb ik aangeboden dat hij wat spullen nog wel even kon laten staan.

Nu hebben we sinds een paar maanden ruzie en heeft hij mij bedreigd. Hij wil zijn spullen ineens terug omdat hij grote schulden heeft en hij denkt dat er spullen met een grote waarde bij mij staan.

Deze spullen van ex vertegenwoordigen volgens mij helemaal geen grote waarde, het is wat oud gereedschap en oude vriezers.

Echter heb ik gelezen dat ik, ondanks dat hij weg is bij mij, zijn spullen niet mag weggooien. Ik wil hem niet in mijn huis na zijn bedreigingen dus kan ook niet zorgen dat ik van zijn spullen afkom d.m.v. aangetekende brief. Hoe kan ik toch zijn oude zooi opruimen zonder juridische problemen?

Het antwoord van Eelco Anink van De Boorder Advocaten:

Gelegenheid om op te halen

Indien er nog spullen van meneer bij u staan, adviseer ik u hem in de gelegenheid te stellen die te komen halen. Naar ik begrijp, wil u meneer niet (meer) in huis hebben. Een oplossing is dat u de spullen op een afgesproken tijd aan de straat voor hem klaarzet.

Aansprakelijk voor schade

Indien u namelijk spullen wegdoet zonder de toestemming van meneer, loopt u kans dat meneer u aansprakelijk stelt voor de schade die hij daardoor lijdt.

Redelijk voorstel

Het is dus raadzaam hem een redelijk voorstel te doen, bijvoorbeeld door een aantal data te geven waarop hij de spullen kan komen halen met de vraag welke datum hem het beste schikt. Met een uiterste datum bijvoorbeeld over drie maanden en de opmerking dat als hij de spullen niet vóór de tijd heeft opgehaald, u er dan vanuit gaat dat hij de spullen niet wil en dat u zich alsdan vrij acht die te laten afvoeren.

Aantonen

U dient kopieën van die correspondentie te bewaren, zodat u later zo nodig kunt aantonen dat u meneer gelegenheid heeft gegeven de spullen te halen.

REACTIES

Louise - 18 jun 2018

Wat als de ex nergens op reageert? om zo het deurtje open te houden... ik zit in het zelfde schuitje, en ik krijg geen enkele reactie van mijn ex. opsturen durf ik niet want ik weet dat de kans 99% is dat er wordt gezegd ik heb niks gehad, of hij sloopt alles en zegt het is stuk aangekomen, mijn ex is geestelijk onstabiel en heeft mij telefonisch enorm gestalkt.

  Isolde - 10 apr 2022

  Als u het aangetekend verstuurd heeft u bewijs dat u het verstuurd heeft.

Bertil - 3 dec 2018

Mijn ex is naar Amerika gegaan, en ik mag op geen manier contact met haar. Ik heb haar advocaat gemaild over haar spullen die nog bij mij in Nederland zijn. Ik krijg echter geen reacties. Wat kan ik met die spullen doen?

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 4 dec 2018

Beste Bertil, het lijkt me het beste om het advies van de Boorder Schoots Advocaten uit deze blog te volgen. Dus haar advocaat een uiterste datum te geven om de spullen te laten ophalen en in de mail aangeven dat, als de spullen dan niet zijn opgehaald, je ervan uitgaat dat je ex er geen prijs meer op stelt. En bewaar de mailwisseling goed. Succes.

Jol - 9 jan 2020

Wat als je ex weigert om spullen die op een lijst staan en bij de rechter is goed gekeurd niet geeft?

  Loulou - 12 jan 2020

  Dat zou ik ook weleens willen weten. Er staat “uitvoerbaar bij voorraad” maar er wordt tegen mij gezegd dat digitale foto’s (O.a van de kids toen ze klein waren) gedeled zijn, of dat dingen verbrand zijn... en ik krijg dus niks ookal staat het op papier

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 14 jan 2020

  Beste Jol, hierbij het antwoord van De Boorder Advocaten: Als een beschikking van de rechter voldoende concreet is geformuleerd dan is deze beschikking direct executabel. In dat geval kan u met de beschikking naar de deurwaarder stappen om nakoming af te dwingen. Als de beschikking onvoldoende concreet is geformuleerd, zal tenuitvoerlegging niet of nagenoeg niet mogelijk zijn. De deurwaarder kan dit beoordelen.

Philip - 17 jan 2021

Geruime tijd geleden had mijn vrouw, nu ex partner PGB aangevraagt voor de zorg van onze zoon. We zijn sinds augustus 2020 jl. Gescheiden en hebben samen co-ouderschap. Onze zoon zal van maandag tot en met donderdag bij zijn moeder verblijven en van vrijdag tot en met zondag bij mij. Heb ik dan ook recht op een deel van het PGB?

  Mark Boer - 12 jun 2021

  Hoi, je zou dat het beste met ciz of WMO waar de indicatie van is moeten bespreken. Je ex mag geen uren rekenen terwijl de zoon bij jou is. (Fraude). Je kunt wel samen of apart kijken wat de mogelijkheden zijn van verdeling van de PGB. Als je ook kunt aantonen dat je zorg geeft op dagen dat meneer bij jou is.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 9 = dertig zes
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Na de scheiding verandert er veel voor je kind, misschien een ander huis, een andere school, het gemis van de andere ouder, wellicht een nieuwe partner. Hoe kan je je kind daarbij ondersteunen? In deze vlog stelt Maaike je 4 vragen om je in te leven in de belevingswereld van je kind én ze geeft Lees verder > kind veranderingen scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.