Menu

Mag ik de spullen van ex weggooien?

17 reacties
spullen van ex

In onze gratis vragenrubriek kwam de volgende vraag binnen:

Ik zou graag willen weten wat de wettelijke oplossing is voor het volgende probleem.

Mijn ex en ik zijn 2 jaar uit elkaar en het huis staat nu, al ruim een jaar, op mijn naam. Destijds gingen we goed met elkaar om en heb ik aangeboden dat hij wat spullen nog wel even kon laten staan.

Nu hebben we sinds een paar maanden ruzie en heeft hij mij bedreigd. Hij wil zijn spullen ineens terug omdat hij grote schulden heeft en hij denkt dat er spullen met een grote waarde bij mij staan.

Deze spullen van ex vertegenwoordigen volgens mij helemaal geen grote waarde, het is wat oud gereedschap en oude vriezers.

Echter heb ik gelezen dat ik, ondanks dat hij weg is bij mij, zijn spullen niet mag weggooien. Ik wil hem niet in mijn huis na zijn bedreigingen dus kan ook niet zorgen dat ik van zijn spullen afkom d.m.v. aangetekende brief. Hoe kan ik toch zijn oude zooi opruimen zonder juridische problemen?

Het antwoord van Eelco Anink van De Boorder Advocaten:

Gelegenheid om op te halen

Indien er nog spullen van meneer bij u staan, adviseer ik u hem in de gelegenheid te stellen die te komen halen. Naar ik begrijp, wil u meneer niet (meer) in huis hebben. Een oplossing is dat u de spullen op een afgesproken tijd aan de straat voor hem klaarzet.

Aansprakelijk voor schade

Indien u namelijk spullen wegdoet zonder de toestemming van meneer, loopt u kans dat meneer u aansprakelijk stelt voor de schade die hij daardoor lijdt.

Redelijk voorstel

Het is dus raadzaam hem een redelijk voorstel te doen, bijvoorbeeld door een aantal data te geven waarop hij de spullen kan komen halen met de vraag welke datum hem het beste schikt. Met een uiterste datum bijvoorbeeld over drie maanden en de opmerking dat als hij de spullen niet vóór de tijd heeft opgehaald, u er dan vanuit gaat dat hij de spullen niet wil en dat u zich alsdan vrij acht die te laten afvoeren.

Aantonen

U dient kopieën van die correspondentie te bewaren, zodat u later zo nodig kunt aantonen dat u meneer gelegenheid heeft gegeven de spullen te halen.

Lees ook de andere blogs van De Boorder Advocaten.

REACTIES

Louise - 18 jun 2018

Wat als de ex nergens op reageert? om zo het deurtje open te houden... ik zit in het zelfde schuitje, en ik krijg geen enkele reactie van mijn ex. opsturen durf ik niet want ik weet dat de kans 99% is dat er wordt gezegd ik heb niks gehad, of hij sloopt alles en zegt het is stuk aangekomen, mijn ex is geestelijk onstabiel en heeft mij telefonisch enorm gestalkt.

  Isolde - 10 apr 2022

  Als u het aangetekend verstuurd heeft u bewijs dat u het verstuurd heeft.

Bertil - 3 dec 2018

Mijn ex is naar Amerika gegaan, en ik mag op geen manier contact met haar. Ik heb haar advocaat gemaild over haar spullen die nog bij mij in Nederland zijn. Ik krijg echter geen reacties. Wat kan ik met die spullen doen?

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 4 dec 2018

Beste Bertil, het lijkt me het beste om het advies van de Boorder Schoots Advocaten uit deze blog te volgen. Dus haar advocaat een uiterste datum te geven om de spullen te laten ophalen en in de mail aangeven dat, als de spullen dan niet zijn opgehaald, je ervan uitgaat dat je ex er geen prijs meer op stelt. En bewaar de mailwisseling goed. Succes.

Jol - 9 jan 2020

Wat als je ex weigert om spullen die op een lijst staan en bij de rechter is goed gekeurd niet geeft?

  Loulou - 12 jan 2020

  Dat zou ik ook weleens willen weten. Er staat “uitvoerbaar bij voorraad” maar er wordt tegen mij gezegd dat digitale foto’s (O.a van de kids toen ze klein waren) gedeled zijn, of dat dingen verbrand zijn... en ik krijg dus niks ookal staat het op papier

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 14 jan 2020

  Beste Jol, hierbij het antwoord van De Boorder Advocaten: Als een beschikking van de rechter voldoende concreet is geformuleerd dan is deze beschikking direct executabel. In dat geval kan u met de beschikking naar de deurwaarder stappen om nakoming af te dwingen. Als de beschikking onvoldoende concreet is geformuleerd, zal tenuitvoerlegging niet of nagenoeg niet mogelijk zijn. De deurwaarder kan dit beoordelen.

Philip - 17 jan 2021

Geruime tijd geleden had mijn vrouw, nu ex partner PGB aangevraagt voor de zorg van onze zoon. We zijn sinds augustus 2020 jl. Gescheiden en hebben samen co-ouderschap. Onze zoon zal van maandag tot en met donderdag bij zijn moeder verblijven en van vrijdag tot en met zondag bij mij. Heb ik dan ook recht op een deel van het PGB?

  Mark Boer - 12 jun 2021

  Hoi, je zou dat het beste met ciz of WMO waar de indicatie van is moeten bespreken. Je ex mag geen uren rekenen terwijl de zoon bij jou is. (Fraude). Je kunt wel samen of apart kijken wat de mogelijkheden zijn van verdeling van de PGB. Als je ook kunt aantonen dat je zorg geeft op dagen dat meneer bij jou is.

Annemarie - 13 sep 2022

Mijn ex heeft al zijn trekkers en veewagens etc op mijn erf,mijn eigendom. De afspraak was dat hij alles moest opruimen/weg halen. Dit heeft hij tot nu toe nog steeds niet gedaan,en zijn we 8 maanden verder(geen plek,niet mijn zorg) Hij kreeg ook nog de mogelijkheid om het hok en land te gebruiken,daar maakt hij wel gebruik van. En ik heb veel termijnen gegeven en verteld dat die mogelijkheid er ook niet meer is. Alleen snapt hij volgens mij niet wat scheiden betekend na vreemdgaan. Niks van dit staat in het convenant,en heeft hij het recht niet. Hij kan verder met zijn hoer,en ik kan het niet eens afsluiten.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 14 sep 2022

  Je kan de tips van de advocaat in deze blog volgen en hem een ultimatum geven. Maar als coach kan ik je de vraag stellen om bij jezelf te onderzoeken waar die boosheid nu echt vandaan komt. Ben je zo boos omdat het materieel nog bij jou op je erf staat of is het handig om eerst de andere boosheid aan te pakken?

  Annemarie - 21 sep 2022

  Nee,met hem hoef ik geen contact. Boosheid heb ik niet,want hij is mij niks meer waard. Ben boos op mij zelf,want 20 jaar terug heeft hij hetzelfde geflikt,toen had ik weg moeten gaan,met mijn toen jonge kinderen. Maar dit gaat om zijn rotzooi,hij houd het plek warm,maar weet ook dat ik hem nooit weer terug hoef,geen contact,nee echt niet. Het is puur de rotzooi,en echt het land staat vol. Ik kan niks afsluiten omdat hij doet of is het van hem,en mijn erf als opslag gebruikt. 13 januari tot nu vele termijnen gegeven. Dat hij geen plek heeft,zal mij een zorg zijn. Maar hij heeft wel een stuk of 6 weilanden,waar het naar toe kan.

Menel - 2 nov 2022

Ik heb ook een soortegelijke probleem. Ik had mijn ex gelegenheid gegeven om zijn spullen op te halen, we hadden maar heel kort gewoond. Hij beloofde om de spullen op te halen, die van hem waren inclusief de tv kast en een kast en een bank, nu heb ik mijn eigen inboedel dus het zit vol hier, maar hij weigert het op te halen, dat hij het toch niet nodig heeft. En dat het teveel geld kost met busje en stort. Ik heb geen auto, en zn meubilair is in een zo n slechte toestand dat verkopen niet mogelijk is. Dus ik moet nu alles betalen om het door de gemeente te laten ophalen, terwijl het zijn eigendom is. En ik nooit akkoord heb gegeven dat ze in mn huis blijven. hij liet het hier achter, alsof mijn huis een persoonlijke vuilnisbelt is. Kan ik dan ook niet om een kostenvergoeding vragen

JJ - 20 jan 2023

Bij mij is de situatie nog anders. Het gaat niet om een ex, maar om een vriend van mijn zoon die bij ons inwoonde. We hadden een overeenkomst opgesteld. Hij is zomaar zonder iets te zeggen vertrokken. Ik weet waar hij zit en heeft bij mij alles achtergelaten. Hij laat zich niet uitschrijven, dus heb de gemeente gevraagd om een onderzoek te doen om hem zo uit te laten schrijven, omdat hij dit niet doet en hij haalt zijn spullen ook niet op. Hij betaald wel een deel van de overeenkomst, maar onderneemt verder niets. Ik heb dus extra kosten en een hoop spullen staan die in de weg staan waardoor ik niet mijn huis kan renoveren, want hij heeft een hoop schade toegebracht. Kan ik dan de zelfde stappen ondernemen zoals hier boven aangegeven staan?

Anna - 31 jan 2023

Wat als de ex nooit ingeschreven heeft gestaan op het adres en er nooit officieel een relatie (dus ook niks geregistreerd) is geweest? Spullen stonden al 5 maanden in de schuur en hij was daarvan op de hoogte; Het is hier geen opslag dus haal de troep snel op! Meerdere malen gevraagd of hij ze op kwam halen, maar niks. Na 5 maanden wilde hij spullen komen halen, VT en Politie ingeschakeld en hij mocht op een afgesproken moment zijn spullen ophalen die op straat werden gezet die dag. Nu dreigmails dat er spullen missen of kapot zijn.. Goed om te weten: meneer staat bewust nergens ingeschreven en verblijft overal en nergens. Aangetekende brieven e.d. zijn lastig in deze situatie.

Soulmate - 2 mrt 2023

Dus ik kan mijn ex aansprakelijk stellen omdat na talloze verzoeken ik niet mijn spullen kreeg of gelegenheid op te halen en inmiddels heeft zij alles in overleg met haar advocaat mw. M.H. weggegooid 😯

Vlindertuin - 23 jul 2023

Ik heb een andere vraag maar ik heb een ex die niet helemaal goed in zijn hoofd is en erg veel manipulatie heeft gebruikt. Op een gegeven moment zijn we uit elkaar gegaan en wilde ik mijn dierbare spullen terug. Hij heeft hier talloze en talloze mogelijkheden voor gehad zonder tussenkomst van mij of zonder dat ik contact met hem wilde. Hij bleef niet aan mijn verzoeken voldoen En heeft hier uiteindelijk misbruik van gemaakt om aangifte te doen van belegging (puur en alleen omdat ik dus bleef vragen om mijn spullen). Dit is uiteindelijk uitgedraaid tot een hoorzitting. Uiteindelijk is dit geseponeerd na een hele hoop stress. Het blijft mij bek knijpen omdat ik niet over meneer mocht beginnen omdat het zo lijken of ik op deze man gefocust blijf. Maar daarmee komt ook het onrecht naar boven en dat hij gewoon een misdrijf heeft gepleegd. In zijn aangifte vertelt hij niet wederom alleen leugens zoals hij altijd deed maar brengt hij ook het bizarre feit op dat hij mijn spullen naar de kringloop zou hebben gebracht. Volgens mij levert dit een strafbaar feit op en dat is vernieling. Er staat zwart op wit door hem geschreven dat hij bepaalde spullen in zijn bezit heeft ( gehad) . Mocht nu alles achter de rug is ik aangifte doen van vernieling zou ik dan mijn advocaat kosten voor een gedeelte op hem kunnen verhalen middels aangifte van vernieling?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier − 2 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.