Menu

Martine: twee huizen is niet makkelijk voor de kinderen

4 reacties
twee huizen

Laat ze rustig weer thuis aarden!

Nog even snel fiets ik naar de bakker om het lievelingstaartje van mijn dochters te kopen. Ik ben helemaal blij want ze komen weer thuis na een weekje vakantie vieren bij hun vader. Op de afgesproken tijd zit ik verwachtingsvol klaar aan de keukentafel met een pot thee en het favoriete frambozentaartje. Gezellige bordjes en kopjes staan klaar. Ik hoor ze aankomen op de fiets en zwaai de voordeur open. Daar staan ze met hun tassen en hockeysticks. Ze gooien deze bij binnenkomst meteen op de grond. Ik slik de woorden ‘niet op de grond gooien’ nog net in. Het is fijn dat ze weer thuis zijn.

Ik begroet ze met open armen en een vrolijke knuffel. ‘Oh lekker, taart!’, hoor ik de jongste zeggen. De oudste snijdt een ontzettend groot stuk af en loopt daarmee meteen naar boven naar haar kamer. Weg is ze! Verbouwereerd kijk ik haar na. De jongste gaat even aan tafel zitten en smikkelt haar stukje op. Op mijn vragen of ze het leuk hebben gehad en wat ze allemaal gedaan hebben antwoordt ze enkel met een kort ‘ja of nee’. Nauwelijks een gesprek. Ze loopt daarna ook naar boven.

Een beetje teleurgesteld neem ik nog maar een tweede stukje taart in mijn eentje aan de gezellige keukentafel. Hier had ik toch een hele andere voorstelling van. Mijn super leuke idee om met ze naar de film te gaan vanmiddag laat ik maar even varen. Ze zijn weer thuis en dat is gezellig, houd ik mezelf voor.

Mijn tweede poging die middag tot een volgend gezellig samenzijn verloopt weer teleurstellend. Met veel moeite komen ze aan tafel zitten. Mijn pasta bolognese hebben ze ook al bij hun vader gegeten en bovendien smaakt die bij hem veel lekkerder. Mijn ex is inderdaad een betere kok en daar heb ik ook jaren heerlijk van kunnen proeven. De opmerking over het eten komt best hard aan en ik kan het er maar weer mee doen. De borden blijven voor de helft gevuld en ze hebben echt geen trek meer.

Dit kan niet de bedoeling zijn van een warm welkom, bedenk ik mij. Ik wil niet teleurgesteld zijn als ze thuis komen. De meiden hebben tijd nodig om zich weer thuis te voelen in mijn huis. Het hebben van twee huizen is niet altijd even makkelijk. Geef ze tijd om te wennen, opnieuw te aarden in ons huis.

Bij een volgend wisselmoment ga ik het anders aanpakken. Ik verwelkom ze weer met het taartje of een ander lekkernij en verder laat ik ze lekker hun eigen gang gaan. Ik heb geen leuke plannen gemaakt voor ze. We doen gewoon lekker niks, thuis zijn. Ik volg het ritme van mijn meiden. Desnoods eten we pizza op de bank voor de televisie. Een van de regels in mijn huis is altijd samen avondeten aan tafel.

Het werkt wonderwel. Een paar uur na het thuiskom-moment komen ze samen lachend naar beneden en vragen of ik een ‘musicaly’ met ze wil opnemen. We hebben reuze lol om de dansjes en de verkleedpartijtjes. Daarna eten we hamburger en dat doen we lekker voor de buis en we kijken samen the Voice en we leveren heerlijk ongezouten commentaar. Terloops vertellen ze uit zichzelf wat ze bij hun vader hebben gedaan.

De volgende dag zijn ze weer geland en zijn ze weer thuis bij mij. Mijn tijd met mijn meiden kan beginnen. We gaan naar de film!

Ik ben Martine (45 jaar) en ik woon in Amsterdam met mijn twee puberende meiden. Ik ben vijf jaar geleden gescheiden en het voelt als een bevrijding. Het was een verdrietige periode maar het heeft mij uiteindelijk veel gebracht. Het is helaas nog steeds niet makkelijk omdat het contact met de vader van mijn meiden heel moeizaam is. Momenteel zijn de meiden 100% bij mij en dat is leuk en af en toe ook zwaar.

REACTIES

Eline - 13 feb 2017

Wat goed! Je kunt van alles verzinnen, maar kinderen hebben daar vaak heel andere denkbeelden over. Heel knap van je dat je dat inziet en dat je hen de ruimte geeft. Loslaten is soms moeilijk, maar je krijgt er zoveel voor terug! Dikke pluim voor jou.

Patricia Swart - 13 feb 2017

Hoi Martine, Heel herkenbaar! Rozella (mijn oudste van 8) moet ook altijd weer aarden als ze na een weekend bij papa thuiskomt. Ik heb ook moeten leren om het even los te laten in plaats van me op haar te storten ?. Leuke blog! Groeten Patricia

Anja Marks - 14 feb 2017

Mooi beschreven, Martine, de zoektocht en de aanpassing. Wat een krachtige blogs schrijf je! Lieve Groet, Anja

Lieke - 23 feb 2017

Heel herkenbaar, ze moeten landen en de ruimte weer vinden . Moeilijk soms omdat je zelf ook blij bent dat ze weer bij je zijn. Je hebt genoeg zelfreflectie om ze te laten .....job welldone!! ( gescheiden bijna twee jaar geleden 2 pubers ( tweeling) 14 jaar oud en een ( nog steeds) puber van bijn a 19 jaar oud

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes − 4 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.