Menu

Martine: Vriendinnen zijn onmisbaar tijdens je scheiding!

1 reactie
vriendinnen tijdens je scheiding

Vrienden en je sociale netwerk zijn belangrijk. Naar mate we ouder worden blijkt vriendschap van steeds grotere waarde en zeker in tijden van ellende zijn vriendinnen gewoonweg onmisbaar. Ik heb heel wat tranen gelaten tijdens de woensdagochtendkoffie met mijn sportvriendinnen. Soms zaten we gevieren te snikken in de Coffee Company boven onze medium Latte of Cola Light met ijs en citroen.

Vlak voordat ik de beslissing nam om uit elkaar te gaan, ging ik –gek genoeg- meer tijd doorbrengen met gescheiden moeders van school. Ik hoorde ze stiekem een beetje uit hoe zij dingen regelden en hoe zij deze periode door waren gekomen. Welke omgangsregeling zij hadden, hoe je de vakanties verdeeld en wat andere lastige momenten zijn. Ergens werd ik door deze gesprekken gesterkt ‘als zij dat kunnen dan kan ik het ook’.

Mijn eerste Oud&Nieuw zonder man heb ik ook met ze gevierd op Ameland. Nog nooit zo’n lol gehad met deze dames en hun kinderen. Het mooiste moment was wel het teruglopen van het immense kampvuur op het strand in –inmiddels- het nieuwe jaar.  In het vuur hadden we allemaal ‘de slechte dingen van dat jaar’ gegooid en vanaf nu werd het beter. Mijn beide meiden aan mijn zij, hand in hand en met dikke tranen over mijn wangen liep ik terug met het besef dat dit mijn gezin nu was, hier ging ik het de komende jaren mee doen: mijn eigen meiden en mijn vriendinnen.

Vriendinnen maken mij blij, als ik in hun buurt ben dan krijg ik positieve energie van ze. We halen elkaar uit een dip en steunen elkaar. We maken lol, kunnen onbedaarlijk lachen, echt onder de tafel liggen van een simpele opmerking. Een hardwerkende vriendin die een eigen onderneming drijft, 3 kinderen en een man heeft, een nieuw huis laat bouwen en ook nog een boek schrijft, vraagt heel droog aan een tijdelijk werkloze vriendin hoe haar dagbesteding er zo uit ziet. Als zij antwoordt dat ze elke ochtend om 9 uur door ‘een busje’ wordt opgehaald, liggen we allemaal te kronkelen onder de tafel.

Nu ik alleen ben, zijn mijn vriendinnen voor mij ongelooflijk belangrijk. Ik heb in de loop van de tijd groepjes vriendinnen om mij heen verzameld. Sportvriendinnen met het wekelijkse koffiemoment, lieve vriendinnen die ik om de zes weken zie en spreek op een dolle vrijdag avond, andere studievriendinnen om mee een lang weekend naar Spanje of Italië te gaan en lieve buurvrouwen waar ik altijd terecht kan. Het is voor mij onmisbaar.

Nu mijn meiden zelfstandiger worden krijg ik ook meer tijd voor mezelf. Ik realiseer mij dat steeds vaker. De woensdagmiddag is een gewone middag zoals alle andere doordeweekse dagen. De tijd van het chauffeuren naar de sporttrainingen en muziekles is voorbij. Deze extra tijd besteed ik dan ook aan vriendinnen. Een appje wie er zin heeft in een glaasje wijn op het terras en binnen een kwartier zitten we gezellig in het zonnetje te kletsen.

Eén goede raad? Verzamel vriendinnen om je heen en laat je steunen in deze ellendige periode. Je hoeft het niet alleen te doen. Boek met ze een huisje in die ellendige lange Hemelvaart en Pinksterweekenden en heb lol, praat over je strubbelingen en je zult als herboren terugkomen. Voel je niet schuldig als het een poosje alleen over jouw ellende lijkt te gaan. Er komt een moment dat ze jou bellen om steun en dan ben jij die schouder om even uit te huilen. Let’s stick together and have a lot fun!

Ik ben Martine (45 jaar) en ik woon in Amsterdam met mijn twee puberende meiden. Ik ben vijf jaar geleden gescheiden en het voelt als een bevrijding. De scheiding was een verdrietige periode maar het heeft mij uiteindelijk veel gebracht. Het is helaas nog steeds niet makkelijk omdat het contact met de vader van mijn meiden heel moeizaam is.

REACTIES

Profielfoto van christien

christien - 26 aug 2017

hallo Martine, dit is helemaal waar. vriendinnen zijn onmisbaar in periode van ellende. een hele mooie blog. ik ben nu 3-jaar alleen en het bevalt me uitstekend. wat een vrijheid. ik mis geen man om me heen. ik voel me ook niet alleen, dankzij een paar hele fijne vriendinnen waar ik mee kan lachen huilen. is echt een verrijking. als ik hoor hoeveel mensen er meteen zich weer in een relatie storten. en dat vaak alleen uit angst dat ze alleen wonen, blijven. terwijl er niets mooiers, waardevoller is als je vrijheid met een paar goede vriendinnen. en vaak als je nog kinderen thuis hebt wonen, is het helemaal bakken ellende. omdat de kinderen vinden dat het te snel gaat. of ze zijn er simpel weg niet mee eens dan gaan de ouders er toch mee door. waar moet dit in vredesnaam naar toe. houd het dan nooit op. wanneer gaan wij leren van onze fouten. wanneer gaan wij inzien dat we verantwoordelijkheid hebben naar onze kinderen. dat wij zelf voor kinderen hebben gekozen en daar de gevolgen van onder ogen gaan inzien. wij als ouder zijn verplicht om naar onze kinderen te luisteren die hebben ook een stem. dank je wel christien

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes + = 11
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.