Menu

Mijn ex is alweer de gymtas vergeten – Over ergernissen in ouderschap na scheiding

1 reactie
ergernissen ouderschap na scheiding

In mijn praktijk hoor ik regelmatig ouders mopperen over de manier waarop de andere ouder het thuis aanpakt. “Dat pakt zij echt niet handig aan. Hij is veel te soft. Zij is overbezorgd. Hij vergeet áltijd de gymtas mee te geven.”

Verschillen in opvoeding

Verschillen in visie, aanpak en opvoeding die tijdens het huwelijk al bestonden, lijken na een scheiding vaak nog groter. Sommige verschillen waren destijds al een dingetje, maar werden getolereerd. Andere verschillen waren onoverkoombaar en hebben (mede) geleid tot de scheiding.

Ben jij ervan overtuigd dat jouw manier de beste is? Dat hoe jij het ziet, toch écht de waarheid is?

Dan moet ik je teleurstellen.

Ander perspectief

Vanuit je eigen perspectief bekeken is jouw manier inderdaad de enige, de beste etc.

De wereld is echter groter en het is vaak heel verrijkend, verfrissend en verrassend om de dingen eens vanuit een ander perspectief te bekijken.

Je kind bekijkt het vanuit zijn eigen perspectief. Een perspectief dat nog volop in ontwikkeling is. Zijn eigen ideeën, mening en identiteit worden nog gevormd. Je kind kan juist leren van jullie onderlinge verschillen. Bij een gezonde identiteitsontwikkeling is het belangrijk dat een kind de ruimte krijgt om te onderzoeken wat bij hem/haar past.  Daarbij kijkt het naar zijn 2 grote voorbeelden; zijn ouders. 

Weer de gymtas vergeten

Maar nu even concreet… “Wat leert mijn kind in vredesnaam van mijn ex die altijd weer vergeet de gymtas mee te geven???”

  • Creativiteit & inventiviteit – omdat je kind een oplossing zal proberen te vinden.
  • Hulp vragen – omdat het dan soms niet alleen tot die oplossing komt en hulp van de juf of een klasgenootje nodig heeft.
  • Verantwoordelijkheidsgevoel – door zorg te dragen voor zijn eigen gymspullen.
  • Plannen – door zich voor te bereiden op de schooldag en na te denken over wat hij/zij daar bij nodig heeft.
  • Relativeringsvermogen – het besef dat de wereld niet instort als je je gymspullen niet bij je hebt. Er zijn echt ergere dingen/problemen in het leven.

Probeer eens ‘om te denken’

Dus lieve ouder, als je je stoort aan de aanpak van je ex-partner, probeer eens ‘om te denken’.

Wat zou een positieve kant van diens aanpak kunnen zijn?

Daarnaast is het vaak zo dat jij diep van binnen ‘jaloers’ bent op diens aanpak.

Waar jij altijd ‘aan’ bent, je grote verantwoordelijkheidsgevoel soms zwaar op je schouders drukt, heeft je ex dit veel minder. Zou het soms niet lekker zijn om dingen wat meer los te laten en te ervaren dat ook als je niet overal de regie/controle over hebt (en dus eens een gymtas vergeet) je kind de dag prima doorkomt. Misschien kun je iets leren van je ex. Je hoeft het niet op diens manier te doen, net zomin als je ex het op jouw manier hoeft te doen, maar wellicht kun je wat meer in het midden uitkomen.

Dus i.p.v. de ander te overtuigen of veranderen, bekijken wat je ervan kunt leren en verschillen respecteren. Bedenk je eens hoeveel (negatieve) energie je dat zou besparen!

Daarnaast het besef dat je kind juist leert van de verschillen tussen jullie. Tenminste als je elkaar en de onderlinge verschillen respecteert en de ander in zijn waarde laat. Dat gaat niet vanzelf, maar vraagt wat werk van je. ‘Huis-werk’.

Huiswerk

Jouw Huiswerk voor de komende jaren:

  • Zie het positieve in de aanpak van de ander.
  • Zoek een middenweg.
  • Durf af te wijken van je eigen ‘waarheid’.
  • Zie de verschillen in aanpak als meerwaarde en respecteer die.

Succes! Want dit ‘huis-werk’ blijft een uitdaging en zal waarschijnlijk nooit ‘af’ zijn.

Wil je meer informatie of een vraag over jouw situatie voorleggen?

Kijk voor de mogelijkheden op www.tijdvoortranen.nl

Claudia Hass

Lees ook de andere blogs van Claudia.

REACTIES

Merel - 24 sep 2020

Dit dus! Sinds ik dit doe, scheelt zoveel! Daarnaast ook stilstaan bij wat je misschien zelf te veel doet, wat minder 'aan' staat inderdaad. Dit zouden ze bij een kopie van het ouderschapsplan gewoon mee moeten geven :)

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 9 = zestien
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.