Menu

Mijn stiefdochter trouwt… maar ik word aan de kant gezet

9 reacties
mijn stiefdochter trouwt

Een treurig verhaal: mevrouw was met een weduwnaar getrouwd, die 2 kleine kinderen had. De jongste, een dochter was 6 destijds. Mevrouw had de kinderen opgevoed alsof het de hare waren. En ze had ook altijd aandacht gehad voor de loyaliteit van de kinderen aan hun overleden moeder. Zo werd de verjaardag van de overleden moeder ieder jaar herdacht.

De trouwjurk

Nu was deze dochter 24 jaar en ging trouwen. Ze had haar aanstaande schoonzussen uitgenodigd om mee de jurk uit te gaan zoeken. Aan stiefmoeder had ze niets gevraagd. Stiefmoeder vertelde mij: natuurlijk ben ik niet de moeder, maar ik had het toch leuk gevonden om mee te gaan. Het steekt me dat ze het niet eens gevraagd heeft.

Het feest

Maar het werd nog vervelender: dochter had aan haar vader laten weten dat ze niet wilde dat stiefmoeder naast hem zou staan tijdens de bruiloft. Niet de positie van haar moeder zou innemen. Dus ook niet gefeliciteerd zou worden. En vader had hierin toegestemd, nog voordat hij het met zijn vrouw had besproken.

Domper

Dit alles zette voor haar een domper op alle feestvreugde. Ze had vast wel eens fouten gemaakt in de opvoeding, was misschien ook wel eens te streng geweest, maar ze had haar uiterste best gedaan. En nu liet ook nog haar man haar vallen…. Mevrouw huilde. Ze had al enkele keren met haar man hierover gesproken, maar die vond dat ze niet zo flauw moest doen. Het was toch maar voor één dag?

Doe ik flauw?

Dat was de vraag die ze me stelde. Helemaal niet flauw! Natuurlijk moet er ruimte zijn op de bruiloft als de bruid dit wil kenbaar te maken dat er ook nog een natuurlijke moeder is, aan wie zij loyaliteit verschuldigd is. Maar daarbij hoeft stiefmoeder niet te worden afgewezen en aan de kant gezet. Helaas wilde vader niet meekomen voor een gesprek en de bruiloft was  al snel. Dus het gebeurde zoals dochter het gewild had.

Twee maanden na de bruiloft vroeg stiefmoeder de scheiding aan. Daarmee was het verhaal echter niet klaar.

Niet weer een verlies

Vader wilde niet weer een vrouw verliezen en belde mij ten einde raad. Ik adviseerde hen om één gesprek bij mij te voeren en te bekijken of het nog te redden viel. Zo geschiedde. Mevrouw had de keuze gemaakt met pijn in het hart. Ze was erg gekwetst. Vaak zie je dan dat zo’n man belooft nooit meer zoiets te doen, en als het gevaar van scheiding weer geweken lijkt, blijft alles doorgaan zoals het ging. Dat zou echter geen recht doen aan haar verdriet en kwetsuren.

Loyaliteit

Er was wel “echte liefde” in het spel. Hij ging diep door het stof en besefte uiteindelijk dat hij zijn dochter niet hoefde te laten vallen, maar dat hij wél achter zijn vrouw moest staan. We hebben het vaak over loyaliteit van kinderen naar ouders, maar er is ook sprake van loyaliteit andersom. Dat gaat diep (en dat is ook belangrijk en goed!)

Meerdere loyaliteiten

Maar het is niet aan kinderen om af te dwingen wat de ouder moet doen (ook al bedoelde zijn dochter het waarschijnlijk niet zo slecht en werd zij gedwongen door haar loyaliteit aan háár moeder).  Net zoals ouders niet moeten bepalen met wie hun zoon of dochter een relatie aangaat, is het evenmin zo dat kinderen mogen bepalen hoe hun ouders leven.

Gesprek met stiefdochter

Het vertrouwen van stiefmoeder was ernstig beschadigd en mooie beloftes (ook al komen ze uit een welgemeend goed hart) werken dan niet. Uiteindelijk was het in dit geval nodig dat vader met zijn dochter ging praten. Dat zal zeker niet altijd nodig zijn, maar dit was de nadrukkelijke wens van stiefmoeder. We hebben dit heel precies en gedetailleerd besproken en uiteindelijk koos men ervoor dat ik (na een gesprek met dochter) dit alles zou gaan begeleiden.

Inmiddels is stiefoma helemaal oma geworden van een kleinkind en is de tweede op komst.

Eind goed… al goed.

Nellie Timmermans

Stief-Gezin

Lees ook de andere blogs van Nellie.

REACTIES

Tessa - 26 jun 2020

Toch verdrietig om dit te lezen, ookal schrijf je eind goed al goed, een litteken is toch ontstaan denk ik...

Yvette - 2 jul 2020

Erg jammer dat een stiefmoeder zo'n stempel wilde drukken op de bruiloft van haar stiefdochter en haar pijn zo belangrijk vind dat ze haar huwelijk ervoor wil opgeven. Zinvoller lijkt mij als stiefmoeder met stiefdochter gaat praten, misschien wel met begeleiding. Wellicht daarna zelfs met de moeder. Ik ben een stiefmoeder en ik heb ook een dochter die een stiefmoeder heeft. Persoonlijk zou het mij echt heel veel pijn doen als mijn dochter haar stiefmoeder op dezelfde plek zet als dat ik sta. Wellicht heeft de moeder van deze stiefdochter dat ook en heeft ervoor gekozen om haar moeder die speciale plaats te gunnen. Dat het pijn doet bij de stiefmoeder begrijp ik ook, maar ik ben mij terdege bewust dat ik nooit de plek in kan nemen van de moeder, dat zou ik niet eens willen.

  Tessa - 2 jul 2020

  Ja prima niet de plek in nemen, maar de stiefmoeder is nu niet op de bruiloft geweest. Dat vind ik enorm verdrietig!

  Tessa - 2 jul 2020

  Of begrijp ik dat verkeerd?

  Tessa - 2 jul 2020

  Ik lees het nu goed. De stiefmoeder mocht niet mee en daarna niet naast haar man staan tijdens de bruiloft. Nog steeds verdrietig!!

Nolly - 2 jul 2020

Yvette, de echte moeder was al ruim 18 jaar geleden overleden. Dat is toch wel een hele andere situatie lijkt me. Ik kan me heel goed voorstellen dat deze mevrouw zich flink aan de kant geplaatst voelde na 18 jaar de stiefdochter mede opgevoed te hebben. banJamvan de vader dat die niet een gesprek met dochter aanging. Puur om te vragen waarom mevrouw niet naast hem mocht staan.

  Yvette - 16 jul 2020

  Dat verandert het gedeeltelijk. Nog steeds is het de dag van de dochter en niet van stiefmoeder. Wellicht heeft stiefdochter daarom juist het gevoel dat zij haar eigen moeder zou verlochenen als je stiefmoeder op die plek zou accepteren.

Mariska - 2 jul 2020

Als ik een goede band met mijn stiefmoeder zou hebben, zou ik haar nooit zo behandelen. Een stiefmoeder is niet je moeder inderdaad, maar haar moeder leeft niet meer en ze is opgevoed door haar stiefmoeder. Persoonlijk vind ik het erg verdrietig voor de stiefmoeder. Je mag wel jaren voor een kind zorgen en je aanpassen etc., maar op zulke momenten krijg je het gevoel dat je er niet toe doet. Heel sneu

  William - 17 jul 2020

  Dit valt jammer genoeg binnen de definitie van stiefouderschap : veel plichten, veel wegcijfering, geen rechten, geen dankbaarheid. Soms wat genuanceerder, maar in extremis komt het hier wel meestal op neer.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


3 × = vijftien
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.