Menu

Moeten stiefouders alimentatie voor stiefkind betalen?

2 reacties
alimentatie voor stiefkind

Stiefouders die na een lange relatie alsnog uit elkaar gaan, moeten na hun scheiding verplicht kunnen worden alimentatie voor hun stiefkind te betalen. Dat zegt Cees van Leuven, raadsheer aan het gerechtshof van Den Bosch woensdag in de ZEMBLA-uitzending Stiefkind van de Rekening. Stiefkinderen waarvan de biologishe ouders geen alimentatie willen of kunnen betalen dreigen de dupe van de wet te worden. Die stelt dat de biologische ouder verplicht is alimentatie te betalen, maar een stiefouder is dat niet voor een stiefkind. Ook niet als hij of zij jarenlang voor het stiefkind heeft gezorgd en er geen biologische ouder is om alimentatie te betalen. Van Leuven vindt een wetswijziging op zijn plaats: “De wet zou voor evenwicht moeten zorgen, voor balans. Waar er rechten zijn, moeten er ook verplichtingen zijn. Het wordt als een groot manco ervaren – ook door mijn collega’s – dat we geen maatwerk kunnen toepassen als een kind lang in een stiefgezin heeft gezeten,” aldus Van Leuven.

Bekijk de hele uitzending.

De raadsheer die bij het gerechtshof in Den Bosch veel familiezaken, echt- en vechtscheidingszaken doet, vindt het niet terecht dat een stiefouder bij de rechter nu wel kan vragen om een omgangsregeling maar omgekeerd niet verplicht kan worden tot het betalen van alimentatie. Van Leuven zegt in Zembla: “Het zou logisch zijn dat de stiefouder ook financieel verantwoordelijkheid blijft dragen voor het kind.”

Vechtscheiding
Als de ouder en stiefouder ook nog samen een kind hebben gekregen, wordt voor dat biologische kind wél alimentatie betaald. Van Leuven meent: “Dat voelt voor die kinderen zelf onderling ook zeer onrechtvaardig.”

Twee op de drie samengestelde gezinnen lopen stuk. Een van de risicofactoren van een samengesteld gezin is een nog slepende vechtscheiding tussen de biologische ouders. Raadsheer Cees van Leuven: “Wanneer er een vechtscheiding was in de oorspronkelijke relatie, gaat die vaak verder in de nieuwe relatie. De vechtscheiding komt in het nieuwe gezin binnen en vervuilt alles.”

Jonge stellen met kinderen
Een op de drie getrouwde kerngezinnen gaat jaarlijks uit elkaar. Uit cijfers van het CBS blijkt dat dat steeds vaker jonge stellen met kinderen zijn. Volgens deskundigen in ZEMBLA vinden de gescheiden ouders daarna relatief snel weer een nieuwe liefde op het schoolplein of op een datingsite. Niet lang daarna ontstaat vaak het samengestelde gezin. Gezinsgeluk dat vaak van korte duur is, omdat veel stiefouders onderschatten hoe moeilijk het is om van het kind van een ander te houden. Stiefkinderen zijn vaak nog in de rouw vanwege de scheiding en dulden geen nieuwe opvoeder.

bron: Zembla

REACTIES

Daniël Doorn - 8 dec 2017

Stiefouders hebben nu geen rechten. Geen goed idee om met de plichten te beginnen. Geld is niet het belangrijkste voor kinderen, alleen voor de ouders.

Suus - 8 dec 2017

Wat een belachelijk voorstel! Voor financiële ondersteuning zijn de ouders verantwoordelijk. Dat men een omgangsregeling zou willen met stiefkinderen kan ik me indenken als diegene een tijd lang een rol heeft gespeeld in het leven van de kinderen. Als ik dit lees krijg ik kippenvel; uit op extra geld. Waarom? Het draait om het gevoel vanuit het hart.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 − drie =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.