Menu

Na je (echt)scheiding op vakantie naar het buitenland met de kinderen

na je (echt)scheiding op vakantie met de kinderen

Ben je gescheiden en wil je met de kinderen naar het buitenland? Dan is het verstandig om tijdig de nodige voorbereidingen te treffen. Hieronder vind je tips en handige links.

Gezag

Na een echtscheiding behouden de ouders in beginsel het gezamenlijk gezag.

Als jullie niet getrouwd waren en kinderen hebben, dan heeft de moeder automatisch het gezag.  Het kan zijn dat jullie na de erkenning ook het gezamenlijk gezag hebben geregeld door dat aan te vragen bij de rechtbank. Is dat niet het geval, dan kan de vader alsnog het gezag aanvragen bij de rechtbank. Wil de moeder daar niet mee instemmen, dan kan de vader via een advocaat een verzoek indienen bij de rechtbank om het gezamenlijk gezag toe te kennen.

Hebben jullie beiden het gezag? In dat geval hebben jullie allebei toestemming van de ander nodig om met de kinderen naar het buitenland te gaan.

Heeft alleen de moeder het gezag? Dan hoeft zij niet de toestemming van de vader te vragen om met de kinderen naar het buitenland te gaan.

Toestemming andere ouder reisdocument

Je kinderen hebben zelf een ID kaart of een paspoort nodig. Check tijdig of de reisdocumenten van je kinderen nog geldig zijn. Voor het aanvragen van een ID kaart of paspoort heb je de toestemming van de andere ouder nodig, als die het gezag over de kinderen heeft.

Toestemming andere ouder vertrek

Heeft de andere ouder het gezag, dan moet je die dus tijdig informeren en vragen om toestemming. De toestemming wordt gegeven door het invullen van het Formulier Toestemming reizen met minderjarigen naar het buitenland. Je kunt dat vinden op de site van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland

Ik ga op vakantie en neem mee:

  1. Ingevuld en ondertekend toestemmingsformulier
  2. Kopie paspoort andere ouder
  3. Recent uittreksel uit het BPR, opvragen bij de gemeente
  4. Recent uittreksel uit het gezagsregister, opvragen bij de rechtbank
  5. Beschikking rechtbank over gezag en omgang
  6. Ouderschapsplan
  7. Kopie van de retourtickets

Ook als de andere ouder geen gezag heeft is het handig om de stukken 3 tot en met 6 mee te nemen, zodat je kunt aantonen dat jij alleen het gezag hebt.

Wat als de andere ouder toestemming weigert?

Weigert de andere ouder in te stemmen met de aanvraag of verlenging van een reisdocument of het toestemmingsformulier in te vullen, dan kun je via een advocaat de rechtbank verzoeken om vervangende toestemming te verlenen om met je kinderen op vakantie te gaan naar het buitenland.

Dat kan via een snelle procedure, maar houd er toch rekening mee dat het soms wel drie a vier weken kan duren totdat je een uitspraak hebt.  Als goed wordt aangetoond dat er geen gevaar is voor ontvoering van de kinderen en je niet van plan bent om naar een oorlogsgebied af te reizen, dan zal de rechtbank soms al tijdens de zitting aangeven dat het verzoek zal worden toegewezen. In dat geval komt het voor dat het toestemmingsformulier alsnog tijdens de zitting wordt ondertekend.

Alles goed geregeld? Fijne vakantie!

Hopelijk hoeft het niet tot een procedure tegen de andere ouder van je kinderen te komen. Vaak spreken gescheiden ouders zelfs met elkaar af om in hetzelfde gebied op vakantie te gaan, of is zelfs een overlap van een paar dagen mogelijk waarna de andere ouder met de kinderen verder reist naar een andere bestemming.

Waar je ook heen gaat met de kinderen, zorg dat je zelf ook goed uitrust. Fijne vakantie!

Naarden, 19 juli 2019

Marieke Zon, SlimmerScheiden.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen + = 16
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.