Negatieve gevolgen van een scheiding; hoe kom je er weer vanaf?
Een scheiding kan soms heel soepel verlopen, maar in de meeste gevallen is dat helaas niet zo. Door spanningen en emoties kan het je soms allemaal even iets te veel worden. Eenzaamheid en verdriet zijn vaak aanleidingen voor mensen om naar de fles te grijpen. Alcohol is echter nooit een oplossing en voordat je het weet, kun je er niet meer van buiten. Hetzelfde geldt voor mensen die zich na een scheiding te buiten gaan aan drugsgebruik en vervolgens zichzelf verliezen. Overigens kan in sommige gevallen de neiging om bijvoorbeeld te gaan drinken zijn oorsprong al vinden in het huwelijk. Mensen leven soms al langere tijd in onvrede en zijn het inmiddels gewend om hun verdriet weg te drinken. Als dan eenmaal de breuk een feit is, gebeurt het vaak dat de alcoholconsumptie alleen maar verder toeneemt. Je zult om te kunnen afkicken alcohol tot de vijand moeten verklaren en zelf inzien dat je een drankprobleem hebt.
Hulp zoeken
Dat laatste klinkt natuurlijk een stuk eenvoudiger dan het is. Vaak voel je zelf wel dat het niet goed gaat, maar ben je niet goed in staat om in je eentje het tij te doen keren. Het beste kun je dan iemand uit je eigen omgeving in vertrouwen nemen en samen de stap naar een hulptraject zetten. Je zult immers eerst zelf moeten beseffen dat het probleem er is. Onderkennen is een belangrijke stap die voorafgaat aan het zoeken van hulp. Met andere woorden, je moet er zelf echt achter staan, anders is een hulptraject veelal tot mislukken gedoemd. Dat geldt eigenlijk ook als het afkicken wiet of andere verdovende middelen betreft. Je zult vanuit je eigen kracht de eerste stap moeten zetten, hoe moeilijk dat wellicht ook is.
Lichaam versus geest
Het afkicken van alcohol duurt – in lichamelijke zin, ongeveer vier tot zeven dagen. Voor het afkicken van wiet heb je wat meer tijd nodig, denk dan aan bijvoorbeeld twee weken. Gedurende die periode zal je lichaam het zwaar hebben. Je krijgt onder meer te maken angstgevoelens, een gewichtstoename, woedeaanvallen of gevoelens van vermoeidheid. Bij het afkicken van alcohol krijg je onder meer te maken met overmatig transpireren, misselijkheid, gevoelens van onrust, spierkrampen en een verhoogde bloeddruk. Wanneer de lichamelijke ongemakken overwonnen zijn, volgt het mentale traject, omdat je een gewoonte, een behoefte moet doorbreken en definitief afzweren.
REAGEER OP DEZE BLOG