Menu

Negatieve gevolgen van een scheiding; hoe kom je er weer vanaf?

alcoholverslaving na scheiding

Negatieve gevolgen van een scheiding; hoe kom je er weer vanaf?

Een scheiding kan soms heel soepel verlopen, maar in de meeste gevallen is dat helaas niet zo. Door spanningen en emoties kan het je soms allemaal even iets te veel worden. Eenzaamheid en verdriet zijn vaak aanleidingen voor mensen om naar de fles te grijpen. Alcohol is echter nooit een oplossing en voordat je het weet, kun je er niet meer van buiten. Hetzelfde geldt voor mensen die zich na een scheiding te buiten gaan aan drugsgebruik en vervolgens zichzelf verliezen. Overigens kan in sommige gevallen de neiging om bijvoorbeeld te gaan drinken zijn oorsprong al vinden in het huwelijk. Mensen leven soms al langere tijd in onvrede en zijn het inmiddels gewend om hun verdriet weg te drinken. Als dan eenmaal de breuk een feit is, gebeurt het vaak dat de alcoholconsumptie alleen maar verder toeneemt. Je zult om te kunnen afkicken alcohol tot de vijand moeten verklaren en zelf inzien dat je een drankprobleem hebt.

Hulp zoeken

Dat laatste klinkt natuurlijk een stuk eenvoudiger dan het is. Vaak voel je zelf wel dat het niet goed gaat, maar ben je niet goed in staat om in je eentje het tij te doen keren. Het beste kun je dan iemand uit je eigen omgeving in vertrouwen nemen en samen de stap naar een hulptraject zetten. Je zult immers eerst zelf moeten beseffen dat het probleem er is. Onderkennen is een belangrijke stap die voorafgaat aan het zoeken van hulp. Met andere woorden, je moet er zelf echt achter staan, anders is een hulptraject veelal tot mislukken gedoemd. Dat geldt eigenlijk ook als het afkicken wiet of andere verdovende middelen betreft. Je zult vanuit je eigen kracht de eerste stap moeten zetten, hoe moeilijk dat wellicht ook is.

Lichaam versus geest

Het afkicken van alcohol duurt – in lichamelijke zin, ongeveer vier tot zeven dagen. Voor het afkicken van wiet heb je wat meer tijd nodig, denk dan aan bijvoorbeeld twee weken. Gedurende die periode zal je lichaam het zwaar hebben. Je krijgt onder meer te maken angstgevoelens, een gewichtstoename, woedeaanvallen of gevoelens van vermoeidheid. Bij het afkicken van alcohol krijg je onder meer te maken met overmatig transpireren, misselijkheid, gevoelens van onrust, spierkrampen en een verhoogde bloeddruk. Wanneer de lichamelijke ongemakken overwonnen zijn, volgt het mentale traject, omdat je een gewoonte, een behoefte moet doorbreken en definitief afzweren.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× een = 6
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.