Menu

Nieuwe normen kinderalimentatie

nieuwe normen berekening kinderalimentatie

Per 1 januari en 1 april 2013 veranderen de normen van de Rechtspraak voor het berekenen van kinderalimentatie. Om uit te leggen wat er precies gaat veranderen, zal ik eerst kort aangeven hoe kinderalimentatie nu wordt berekend.

Allereerst wordt gekeken hoeveel het kind eigenlijk per maand kost. Aan de hand van het netto gezinsinkomen ten tijde van de relatie, de leeftijd van de kinderen en of het broers of zussen heeft, wordt middels het zogenoemde Rapport Alimentatienormen, ook wel genoemd het Tremarapport, de kosten van de kinderen vastgesteld. In dit rapport is opgenomen het onderzoek van het Nibud naar kosten van kinderen. De uitkomsten kunnen wel worden bijgesteld, bijvoorbeeld indien een kind een dure hobby uitoefent of indien er veel kosten voor kinderopvang worden gemaakt.

Vervolgens wordt gekeken welke ouder voor welk deel van deze kosten moet bijdragen. Van beide ouders wordt berekend hoeveel zij kunnen bijdragen in de kosten van hun kinderen. Dit wordt de draagkracht genoemd. De draagkracht van een ouder wordt –kort gezegd- berekend door de lasten van het inkomen af te halen. Lasten zijn bijvoorbeeld de premie ziektekostenverzekering, maar ook kosten die je als ouder voor de omgang met je kinderen maakt. Stel dat je beiden voldoende draagkracht hebt om de helft van de kosten van de kinderen te betalen, dan dien je beiden in beginsel 50% van deze kosten te voldoen. Hierbij wordt nog wel rekening gehouden met de fiscale aftrek die de alimentatieplichtige ouder geniet.

Wat gaat er veranderen?

De eerste verandering is dat het kindgebonden budget met ingang van 1 januari 2013 in mindering wordt gebracht op het aandeel dat (stief)ouders in de behoefte van een kind moeten bijdragen. Door deze bijdrage mee te rekenen, kan de behoefte aan een bijdrage lager worden.

Verder zal met ingang van 1 april 2013 een draagkrachttabel worden gehanteerd om te kijken wat de draagkracht van de ouders is om bij te dragen. Dit wordt dan niet langer berekend door de lasten van de inkomsten af te halen. Er zijn vaste bedragen. Hierdoor wordt ook voorkomen dat een alimentatieplichtige ouder die stelt geen draagkracht te hebben omdat hij bijvoorbeeld veel schulden heeft, niet hoeft bij te dragen.

Ten slotte wordt met ingang van 1 april 2013 een zorgkorting ingevoerd. Deze komt in plaats van de omgangskosten van € 5,00 per dag waarmee nu wordt gerekend. Dit sluit meer aan op de huidige zorgregelingen, waarbij je steeds vaker ziet dat een vader veel meer zorg op zich neemt dan een weekend per veertien dagen.

Voor complexe situaties blijft maatwerk mogelijk. Dat biedt de mogelijkheid rekening te houden met bijzonderheden zoals schulden of bijzondere verplichtingen, ruimere omgang of juist geen omgang, gebrek aan draagkracht, onduidelijkheid over de financiële situatie of de aanwezigheid van een onderneming met wisselende resultaten.

Janneke Mulder

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 1 = twee
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.