Menu

Nieuwe woning kopen tijdens je scheiding

1 reactie
woning kopen tijdens scheiding

Als je gaat scheiden is het vinden van een andere woning vaak één van je grootste zorgen. We merken in onze praktijk dat veel klanten zo snel mogelijk op een andere woning willen bieden.

Wanneer kan je starten met bezichtigen?

Je wilt weten wanneer je kunt starten met bezichtigen en daadwerkelijk kunt gaan bieden. Want, als je dan een fijne woning hebt gevonden, wat moet je regelen om die niet aan je neus voorbij te laten gaan?

Zolang je scheiding nog loopt, is dit een complex spel van stappen die nauw in elkaar grijpen. Wil je snel kunnen handelen, dan kun je niet zonder de hulp van een scheidingsmediator RFEA (gespecialiseerd in financiën rondom scheiding) en een hypotheekadviseur.

Wat als één van de twee gezamenlijke woning overneemt

We gaan uit van de volgende situatie: één van jullie wil de gezamenlijke woning overnemen, de ander wil een nieuwe woning kopen.

Hypotheekverstrekker

Degene die de gezamenlijke woning wil overnemen, kan al in gesprek met de hypotheekverstrekker. De meeste kans om de hypotheek rond te krijgen heb je bij de partij waar jullie hypotheek nu al loopt. Zij mogen bij scheiding vaak wat ruimer toetsen.

Je kan ook vast een snelle hypotheekscan doen.

Taxatierapport

Om te weten hoeveel je kunt lenen, hebben zij een taxatierapport van jullie woning nodig en de inkomensgegevens van degene die de woning wil overnemen.

Partneralimentatie

Ook moeten jij en je ex het samen eens zijn of er sprake is van partneralimentatie, de hoogte van het bedrag en de duur.

Kinderalimentatie is niet van invloed op het bedrag wat je kunt lenen. Met deze gegevens kan de hypotheekverstrekker aangeven of het haalbaar is om de eigen woning over te nemen of niet.

Uitkoopsom

Zodra je weet of je ex-partner jullie gezamenlijke woning kan overnemen, weet jij ook of je recht hebt op een uitkoopsom en hoeveel dat zal zijn. Jij kunt dan ook met dezelfde gegevens naar een hypotheekverstrekker om de mogelijkheden te bespreken. Daarna kun je alvast woningen gaan bezichtigen. 

Als je echt wilt gaan bieden, is het wel zaak om alle afspraken op korte termijn vast te leggen in een echtscheidingsconvenant. Als alles naar jullie beider tevredenheid op papier staat, gaat deze door jullie ondertekend naar de rechtbank. De scheiding is helemaal definitief als deze staat ingeschreven bij de gemeentelijke basisadministratie.

Akte van verdeling

Bij een notaris kun je nu vast een ‘concept akte van verdeling’ opvragen. Dit document heeft de hypotheekverstrekker nodig om een definitieve hypotheekofferte voor je te maken. Nu weet je zeker dat je de hypotheek krijgt. De laatste stap is de woning op jouw naam te laten zetten bij een notaris.

Haast

Zit er veel haast achter je hypotheekaanvraag, dan kun je je mediator of advocaat vragen te checken hoeveel tijd de rechtbank nodig heeft voor jullie aanvraag en kunnen jullie indien nodig een spoedverzoek indienen.

Convenant

Als het even kan, voer je de bovenstaande stappen uit tijdens het mediationtraject en in overleg met de hypotheekverstrekker. Zij zorgen dan samen dat jullie afspraken in de juiste bewoordingen in het convenant staan en de hypotheek straks ook daadwerkelijk kan worden verstrekt. Je zal de eerste niet zijn bij wie het toch nog misloopt omdat de afspraken in het convenant voor de bank niet uitvoerbaar zijn.

Maar dan…. Na al die gedane moeite… Gelukt! Je eigen stek. Eindelijk rust in de tent. Tent? Gelukkig niet. Jouw eigen woning! Gefeliciteerd!

Wil je meer weten of even sparren over jouw situatie? Dan kun je vrijblijvend contact opnemen met onze Familiemediator Dirk, die tevens hypotheekadviseur is op 06- 25 000 337.

Helder Mediation en Financieel Advies

Lees ook de andere blogs van Helder Mediation.

REACTIES

Profielfoto van Pol

Pol - 5 jun 2024

Bij mijn scheiding avond ik de mediator zwak op het gebied van woonruimte realiseren en wilde de bestaande hypotheek verstrekker niet meewerken. Met mijn ex vrouw zijn we in gesprek gegaan bij een bank waar we ook onze bankzaken deden. De hypotheek adviseur daar hielp ons met een constructie waarbij wij een tweede woning konden kopen en de huidige woning behouden. Door onze huwelijkse voorwaarden te wijzigen konden we elk een woning toebedeeld krijgen. Een notaris en advocaat hebben gezorgd voor de juiste bewoordingen in het convenant en de aktes. Een mediator met kennis van hypotheken is geen gekke combinatie. Dat had mij en mijn ex aardig wat hoofdbrekens bespaart. Allebei wonen we tevreden in onze koopwoningen, die allebei een goede ligging hebben. Ook voor de kinderen is het fijn om twee prettige omgevingen te hebben. Mijn dank is nog steeds erg groot aan de adviseur van de bank die de boel heeft georganiseerd. Het samen werken met je ex naar twee woningen is echt heel belangrijk. Het is in ieders belang dat er twee goede woningen worden gerealiseerd. Blijf rustig en met elkaar in gesprek!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− drie = 5




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.