Menu

Omgaan met collega’s tijdens scheiding

1 reactie
collega's tijdens je scheiding

Een scheiding is een emotionele achtbaan die invloed heeft op elk aspect van je leven, inclusief je werk. Terwijl je je best doet om professioneel te blijven, kan het lastig zijn om te bepalen hoeveel je met je collega’s deelt en hoe je omgaat met hun reacties. 

Met deze zeven praktische tips wordt het eenvoudiger hiermee om te gaan. Leer hoe je om kan gaan met collega’s tijdens scheiding.

Beslis hoeveel je wilt delen

Je bent niet verplicht om je persoonlijke situatie te delen op de werkvloer. Bedenkt bij hoeveel informatie je je comfortabel voelt. Als je iets wilt vertellen, houd het kort en feitelijk. 

Bijvoorbeeld: “Ik ga door een scheiding en het zal een uitdagende periode zijn.” Dit geeft collega’s genoeg context zonder in details te hoeven treden.

Wees selectief met wie je wat deelt

Je hoeft niet iedereen op de hoogte te stellen. Informeer mensen met wie je regelmatig samenwerkt of van wie je denkt dat ze je steun kunnen bieden. 

Dit kan ook je leidinggevende of hr-adviseur zijn, zodat zij begrip kunnen tonen en indien nodig mee kunnen denken over je werk.

Stel grenzen

Collega’s kunnen uit medeleven vragen stellen of hun eigen ervaringen delen. Hoewel dit goed bedoeld is, kan het overweldigend zijn. 

Stel grenzen door bijvoorbeeld vriendelijk te zeggen: “Bedankt voor je interesse, maar ik focus me nu liever even op mijn werk.” Dit helpt om professioneel te houden.

Wees voorbereid op verschillende reacties

Niet iedereen zal op dezelfde manier reageren. Sommige collega’s bieden steun, terwijl anderen misschien afstandelijker zijn of nieuwsgierige vragen stellen. Dit zegt vaak meer over hen dan over jou. 

Blijf professioneel en richt je op de collega’s die een positieve bijdrage leveren.

Houd de balans tussen persoonlijk en professioneel

Hoewel het goed is om je menselijke kant te tonen, is het belangrijk om professioneel te blijven. Voorkom als het kan langdurige emotionele gesprekken tijdens werktijd. 

Zoek daarvoor steun bij vrienden of familie buiten het werk.

Gebruik werk als een gezonde afleiding

Werk biedt structuur en stabiliteit tijdens een chaotische tijd. Het helpt je om je gedachten te verzetten en een gevoel van controle terug te krijgen. 

Je werk kan zo als een anker tijdens deze storm werken.

Zoek steun buiten de werkvloer

Als je merkt dat je behoefte hebt aan begeleiding, onderzoek dan of je binnen jouw organisatie gebruik kan maken een coach of bedrijfsmaatschappelijk werk. 

Dit helpt je de goede focus op de goede plek te houden.

Tot slot

Een scheiding delen op de werkvloer is een persoonlijke keuze. Door bewust te bepalen wat je deelt, met wie, en door grenzen te stellen, kun je een gezonde balans vinden tussen je persoonlijke en professionele leven. 

Dit helpt je om je werkplek een plek van stabiliteit en groei te maken, zelfs in deze moeilijke tijden.

Gratis advies gesprek met Werk en Scheiding

Wil je graag je werk goed blijven doen, maar voel je dat het steeds minder lukt? Maak dan gebruik van ons gratis adviesgesprek. Je weet snel wat jou gaat helpen verzuim te voorkomen.

Yorick, Werk&Scheiding

Lees hier alle blogs van Werk en Scheiding

REACTIES

Edwin - 13 mrt 2025

Ik heb het eigenlijk meteen de eerste dag aan al mijn collega's verteld, ruim 50 personen, omdat ik niet wilde dat er allerlei verhalen zouden kunnen gaan ontstaan. En daar heb ik geen spijt van gehad, het was als een pleister die je er beter in één eraf trekt.Mijn directeur was op weg naar een vergadering en na een korte begroeting en de standaard vraag "alles goed" en ik kort mijn mededeling deed, skipte hij meteen zijn afspraak om even met mij een gesprek te hebben en dat voelde zó goed, ik voelde me echt gesterkt hierdoor. Het gesprek was niet zomaar een paar minuutjes.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× acht = 32




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.